Το (τελετουργικό) κινεζικό κοινοβούλιο κατηγόρησε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς πως καταπατούν την κυριαρχία άλλων χωρών αφού οι ΗΠΑ πέρασαν ένα μέτρο με το οποίο καταδικάζουν την είσοδο ενός κινεζικού φερόμενου κατασκοπευτικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Επιτροπή Εξωτερικών Θεμάτων του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου πως το μπαλόνι ήταν ένα μη επανδρωμένο αερόπλοιο για μετεωρολογικές έρευνες, έναν ισχυρισμό που οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει, επικαλούμενες την πορεία της πτήσης του και το φορτίο εξοπλισμού παρακολούθησης.
Αν και η Κίνα είχε εκφράσει λύπη για το περιστατικό της 4ης Φεβρουαρίου, έχει σκληρύνει τη ρητορική της, σε μια περαιτέρω ένδειξη του πόσο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια.
Την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα πάρει μέτρα κατά αμερικανικών οντοτήτων που κάπως σχετίζονται με την κατάρριψη του μπαλονιού, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Το ψήφισμα που πέρασε νωρίτερα ομόφωνα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων «σκόπιμα υπερέβαλλε για την “απειλή της Κίνας” αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων. Ήταν «καθαρά κακόβουλος θόρυβος και πολιτική χειραγώγηση» σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «κάποιοι πολιτικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ υποδαυλίζουν τη φωτιά, εκθέτοντας πλήρως τα ύπουλα σχέδιά τους για αντιπαράθεση με την Κίνα και περιορισμό της Κίνας».
«Στην πραγματικότητα είναι οι ΗΠΑ που oργιάζουν παρεμβαίνοντας σε εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών, παραβιάζουν την κυριαρχία τους και πραγματοποιούν παρακολούθηση σε άλλες χώρες» πρόσθεσε.
Ένα εύρος υπουργείων και τμημάτων της κινεζικής κυβέρνησης βγάζουν ημερησίως διαμαρτυρίες ως προς το πώς οι ΗΠΑ έχουν διαχειριστεί το θέμα, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον πως αντιδρά υπερβολικά και παραβιάζει «το πνεύμα του διεθνούς δικαίου». Το Πεκίνο δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες ως προς το ποια εταιρεία ή υπουργείο ήταν υπεύθυνο για το τεράστιο μπαλόνι, τα απομεινάρια του οποίου αποστέλλονται σε εργαστήριο του FBI για ανάλυση.
Πέρα από το ψήφισμα του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε έξι κινεζικές οντότητες για τις οποίες λέει πως συνδέονται με τα αεροδιαστημικά προγράμματα του Πεκίνου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ματαίωσε επίσης ένα ταξίδι στο Πεκίνο, «παγώνοντας» απότομα αυτό που κάποιοι εξελάμβαναν ως momentum για σταθεροποίηση των σχέσεων που έχουν βουλιάξει εν μέσω διαφωνιών για το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ταϊβάν και τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα Νότιας Κίνας.
Με πληροφορίες από Associated Press