«Πόλεμος» για το ντονέρ κεμπάπ μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας

Με διαμάχη με πολύ υψηλό διακύβευμα για το δημοφιλές street food.
Βερολίνο, Γερμανία - 6 Ιουλίου 2022: Ψήστης σε τουρικό εστιατόριο κόβει κομμάτια κρέατος για να φτιάξει ντονέρ κεμπάπ στους πελάτες του.
Βερολίνο, Γερμανία - 6 Ιουλίου 2022: Ψήστης σε τουρικό εστιατόριο κόβει κομμάτια κρέατος για να φτιάξει ντονέρ κεμπάπ στους πελάτες του.
Adam Berry via Getty Images

Η Γερμανία και η Τουρκία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ντονέρ κεμπάπ, με το Βερολίνο να ενίσταται στην προσπάθεια της Αγκυρας να υπαχθεί το αγαπημένο street food στο ίδιο προστατευόμενο καθεστώς της ΕΕ με αυτό του ζαμπόν σεράνο της Ισπανίας και της ναπολιτάνικης πίτσας.

Η μάχη μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Τουρκία ζήτησε να καταχωρίσει το όνομα «ντόνερ» ως την «εγγυημένη παραδοσιακή της σπεσιαλιτέ» σε όλη την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι η ετικέτα αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο από εκείνους που συμμορφώνονται με καθορισμένες μεθόδους παραγωγής και προδιαγραφές για το κρέας.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι αυτό θα δημιουργούσε μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα ανέβαζε την τιμή του πιο δημοφιλούς σνακ της. Με τον λεγόμενο «πληθωρισμό του ντόνερ» να αποτελεί ήδη ένα εκρηκτικό ζήτημα κόστους ζωής στο μυαλό των ψηφοφόρων ενόψει των κομβικών πολιτειακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, το Βερολίνο κατέθεσε βέτο λίγο πριν από την ευρωπαϊκή προθεσμία την Τετάρτη (24/7).

Εάν το αίτημα της Αγκυρας γίνει δεκτό, μόνο το βόειο κρέας και το αρνί «οριζόντια κομμένα σε κοτολέτες με πάχος 3-5 χιλιοστά» θα μπορούσαν να πωληθούν ως ντόνερ. Οι κοτολέτες κοτόπουλου θα μπορούσαν να είναι πιο χοντρές στην ποικιλία πουλερικών, ενώ ο κιμάς θα απαγορευόταν εντελώς.

Η ηλικία των ζώων προέλευσης και το μαχαίρι για τον τεμαχισμό θα πρέπει επίσης να πληρούν διακριτές προδιαγραφές, καθώς και τα μπαχαρικά για το μαρινάρισμα του κρέατος, σύμφωνα με το αίτημα που χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδία International Doner Federation στην Κωνσταντινούπολη, η οποία υποστηρίζει ότι το πιάτο είναι αναπόσπαστο μέρος της «γαστρονομικής κληρονομιάς» της Τουρκίας.

Το διακύβευμα είναι υψηλό, με τις γερμανικές πωλήσεις κεμπάπ να ανέρχονται συνολικά σε περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως. Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 Γερμανούς τρώει τουλάχιστον ένα ντονέρ το μήνα, αλλά γίνεται όλο και πιο απρόσιτο για το πορτοφόλι του εσχάτως.

Ντονέρ κεμπάπ: Κρέας αρνίσιο ή βόειο σε λεπτές φέτες, με ψιλοκομένα λαχανικά και μπαχαρικά μέσα σε λεπτό ψωμί.
Ντονέρ κεμπάπ: Κρέας αρνίσιο ή βόειο σε λεπτές φέτες, με ψιλοκομένα λαχανικά και μπαχαρικά μέσα σε λεπτό ψωμί.
Adam Berry via Getty Images

Το ακροαριστερό κόμμα Die Linke, το οποίο κάλεσε το κοινοβούλιο να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο τιμών για τα ντονέρ -το λεγόμενο «Dönerpreisbremse»- λέει ότι η τιμή των αγαπημένων κεμπάπ έχει αυξηθεί στα 10 ευρώ σε ορισμένες γερμανικές πόλεις, από 4 ευρώ μόλις πριν από δύο χρόνια.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Γερμανία, με την τουρκική διασπορά των 2,7 εκατομμυρίων, ισχυρίζονται αμφότερες ότι είναι η γενέτειρα του δημοφιλούς ντόνερ κεμπάπ.

Η λιχουδιά εισήχθη στη Γερμανία από Τούρκους μετανάστες και η διπολιτισμική του σημασία είναι τέτοια που προκάλεσε διαμάχη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης του προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο.

Ηλεκτρικές σούβλες πάνω στις οποίες ψήνονται και στη συνέχεια ψιλοκόβονται τα ντονέρ.
Ηλεκτρικές σούβλες πάνω στις οποίες ψήνονται και στη συνέχεια ψιλοκόβονται τα ντονέρ.
via Associated Press

Εάν η Τουρκία δικαιωθεί, οι νέοι κανόνες θα έχουν «καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις γαστρονομίας καθώς και τους καταναλωτές», δήλωσε η Ινγκριντ Χάρτγκες, επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Ξενοδόχων και Εστιατορίων, στα τοπικά ΜΜΕ.

Η Γερμανία παράγει μια μεγάλη ποικιλία ντόνερ κεμπάπ, συμπεριλαμβανομένων μοσχαρίσιων και χορτοφαγικών επιλογών. Μερικά καταστήματα προσφέρουν ακόμη και σοκολατένια «ντονέρ» για επιδόρπιο.

Οι δύο χώρες έχουν πλέον έξι μήνες για να καταλήξουν σε συμβιβασμό, διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφανθεί επί του ζητήματος. Σημειώνεται ότι ενώ γ Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τρίτες χώρες μπορούν να καταχωρίσουν προϊόντα για προστασία στο μπλοκ της.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή