Η έντονη μυρωδιά του ιδρώτα, τα ψυχρά φώτα, οι πανταχού παρούσες οθόνες είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που απωθούν πολύ κόσμο από το γυμναστήριο. Ωστόσο, όσοι πραγματικά επιθυμούν να ασκηθούν, βγαίνουν για τρέξιμο, ποδήλατο, πεζοπορία, τένις ή ποδόσφαιρο με την παρέα. Μάλιστα ορισμένοι, είναι και εξαιρετικά συνεπείς.
Ποιο είναι το μυστικό τους;
«Ο φρέσκος αέρας, ο ήλιος, η ποικιλία στα χρώματα των δέντρων καθώς αλλάζουν οι εποχές: Έχουν όλα τους τρομερά ενεργειακή και θεραπευτική επίδραση στον οργανισμό μας», τονίζει ο dρ. Χέρινγκ, διευθυντής στο Κολλέγιο Carroll Community, στο Βόρειο Μέριλαντ.
Kαι αυτό δεν είναι κάτι που ακούμε πρώτη φορά. Tα οφέλη του χρόνου που περνάμε στη φύση είναι γνωστά, με τη σωματική και ψυχική ευεξία να βρίσκονται στην κορυφή των πλεονεκτημάτων.
Ωστόσο, το να εγκαινιάσουμε μια υπαίθρια ρουτίνα άσκησης μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο η εγγραφή στο γυμναστήριο. Κι όμως, υπάρχουν ορισμένα βήματα-κλειδιά που θα μας βοηθήσουν να «μυηθούμε».
1. Ξεκινάμε κάτι που να μας αρέσει
«Εάν δεν υπήρξαμε και τόσο δραστήριοι τελευταία, δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε τις δραστηριότητες που απολαμβάναμε στο παρελθόν, ακόμα και αν έχουν περάσει χρόνια», προτείνει η Κόνι Σιολίνο, ιδρύτρια του Alpine Training Center στο Κολοράντο, ενός γυμναστηρίου που εκπαιδεύει αθλητές για υπαίθρια σπορ βουνού.
Αν για παράδειγμα μας άρεσε περιστασιακά η πεζοπορία ή η ποδηλασία, θα χτίζουμε ένα πρόγραμμα αερόβιας εκγύμνασης, κάνοντας σταδιακά όλο και μεγαλύτερους περιπάτους ή βόλτες με το ποδήλατο.
Μόλις νιώσουμε άνετα με τα 35-45 λεπτά, προσθέτουμε λίγη ένταση στο περπάτημα ή λίγη ανηφόρα στο ποδήλατο, προκειμένου να χτίσουμε δύναμη ή αυξάνουμε τα λεπτά.
2. Εκμεταλλευόμαστε ό,τι υπάρχει γύρω μας
Ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα της άσκησης στη φύση, είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουμε ακριβό εξοπλισμό. Έτσι, μετά την προθέρμανση με την αερόβια δραστηριότητα της προτίμησής μας, μπορούμε κάλλιστα να προσθέσουμε λίγη προπόνηση ενδυνάμωσης, χρησιμοποιώντας το σωματικό μας βάρος και ό,τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο στο περιβάλλον που έχουμε επιλέξει.
Αυτό θα μπορούσε να είναι λόγου χάρη ένα τραπέζι για πικνίκ ή ένας χαμηλός τοίχος. Τοποθετούμε επάνω στο τραπέζι τις παλάμες μας στο άνοιγμα των ώμων και κάνουμε ασκήσεις με κλίση, όπως τα push up. Στη συνέχεια, γυρνάμε πλάτη, βάζουμε τα χέρια μας στην ίδια επιφάνεια και χαμηλώνουμε το σώμα μας, κάνοντας κάμψεις που γυμνάζουν τους τρικέφαλους.
Για να δουλέψουμε την περιοχή των ποδιών, κάνουμε μερικά καθίσματα με τα πόδια και πάλι στο άνοιγμα των ώμων, κοιτάζοντας ευθεία μπροστά, με ίσια την πλάτη. Για τον κορμό, βρίσκουμε ένα κομμάτι γρασίδι και κάνουμε τα ροκανίσματά μας.
Ξεκινάμε με σετ των οκτώ έως δέκα επαναλήψεων και προσθέτουμε ανάμεσα στα σετ μικρά διαλείμματα. Καθώς γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί, προσθέτουμε μερικές επαναλήψεις ακόμη.
Για μια πιο ολοκληρωμένη προπόνηση, μπορούμε να βρούμε ένα πάρκο από αυτά που διαθέτουν μηχανήματα γυμναστικής. Αν δεν έχει ο δήμος μας είναι πολύ πιθανό να έχει κάποιος γειτονικός δήμος. Δεν έχουμε παρά να αναζητήσουμε το πιο κοντινό μας πάρκο στο Google.
3. Επιμένουμε ακόμα κι όταν ο καιρός είναι εναντίον μας
Όταν βρέχει ή κάνει κρύο, βοηθά να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει ακατάλληλος καιρός, μόνο ακατάλληλα ρούχα. Αν διαθέτουμε αθλητικά ρούχα για oποιαδήποτε θερμοκρασία και συνθήκη, τότε είναι πιο πιθανό να βγούμε έξω και να είμαστε σε φόρμα όλο τον χρόνο.
Ως εκ τούτου, στα must have, οι ειδικοί συνιστούν να επενδύσουμε σε ένα αδιάβροχο πανωφόρι, που να επιτρέπει στο δέρμα μας να αναπνέει, και ένα ελαφρύ καπέλο με γείσο, που θα μπορούμε να φοράμε τόσο τις ηλιόλουστες, όσο και τις βροχερές μέρες.
Ακόμη, για τις βροχερές μέρες, θα πρέπει να έχουμε μαρκάρει μια περιοχή με επιφάνειες όπου δεν θα γλιστράμε αν τρέχουμε ή πεζοπορούμε.
(Mε πληροφορίες από Associated Press).