Έξι χώρες έθεσαν ερωτήματα προς την ΕΕ σχετικά με την ανταπόκρισή της στον κορονοϊό ζητώντας να βελτιώσει την ετοιμότητά της για μια επόμενη πανδημία, σύμφωνα με επιστολή που εξασφάλι το Politico.
«Η παρούσα κατάσταση δημιούργησε την ανάγκη να θέσουμε ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα της Ευρώπης για πανδημίες υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση», αναφέρει η επιστολή που ξεκίνησε η Δανία και υπογράφηκε από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Πολωνία και εστάλη στην Επιτροπή στις 9 Ιουνίου.
Οι χώρες επεσήμαναν τα κύρια προβλήματα της ένωσης, όπως έλλειψη ιατρικού εφοδιασμού και μη συντονισμένες απαντήσεις στον κορονοϊό από τις χώρες μέλη.
Μία βασική πρόταση είναι να δημιουργηθεί ένα σημαντικό απόθεμα καθοριστικών φαρμάκων, προστατευτικών εργαλείων, ιατρικών συσκευών και εμβολίων που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ για τρεις μήνες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι έξι χώρες πρότειναν επίσης τον συντονισμό της ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, «πιθανώς» με κονδύλια της ΕΕ, «καθώς αυτό θα βοηθούσε στα αντανακλαστικά ακόμα και για την επόμενη πανδημία».
Ακόμη, ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης κονδυλίων από την ΕΕ για κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας για πιθανές θεραπείες του Covid-19.
Η κίνηση έρχεται καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός φωνών ζητά από την ΕΕ να λάβει περισσότερα μέτρα για την υγεία. Η Επιτροπή πιέζει για περισσότερη εξουσία - στο πλαίσιο των τρεχουσών συνθηκών - μέσω του νέου προγράμματος EU4Health των 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ .
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έρικ Μάμερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η Επιτροπή χαιρέτισε την επιστολή και έχει κάνει ήδη πολλά για να αντιμετωπίσει πολλά θέματα που έπεσαν στο τραπέζι. Η Επιτροπή θα συζητήσει το ενδεχόμενο παραγωγής εμβολίων την επόμενη εβδομάδα και θα προτείνει ιδέες για την αύξηση της ευρωπαϊκής παρασκευής φαρμάκων.
Από την επιστολή δεν έλειπαν και ιδέες για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φαρμάκων στην Ευρώπη: Για παράδειγμα, η μετεγκατάσταση της παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών συστατικών στην Ευρώπη, απαιτώντας από τις εταιρείες να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους αλλά και η εφαρμογή περισσότερων « αντιμονοπωλιακών οδηγιών» σε περιόδους κρίσης για την αύξηση της παραγωγής των εν λόγω αγαθών ήταν μερικές από αυτές.
Οι χώρες ζήτησαν επίσης έναν «αποτελεσματικό καταμερισμό εργασίας εντός της ΕΕ για τη βελτιστοποίηση της ευρωπαϊκής παραγωγής. Τέλος, ζητήθηκε από την ΕΕ να εξετάσει τους υφιστάμενους μηχανισμούς, όπως ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η διάσωση και η κοινή συμφωνία προμηθειών, για να δουν εάν μπορούν να βελτιωθούν. Μια άλλη βασική πρόταση ήταν να διευρυνθεί η εντολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) «να συντονίζει, με τις εθνικές αρχές υγείας, σχέδια πρόληψης και αντίδρασης ενάντια σε μελλοντικές επιδημίες σε μια μελλοντική ομάδα εργασίας της ΕΕ για την υγεία».