Μια πρωτότυπη πρόταση παρουσιάζει το Politico: Πως θα μπορούσε η Ευρώπη να αναγεννηθεί, χρησιμοποιώντας τη φιλοσοφία της Μαρί Κόντο, της γκουρού της οργάνωσης.
Tα βιβλία έχουν γίνει best seller και η μέθοδός της (KonMari Method) -που έχει σκοπό την τάξη του σπιτιού- έχει βρει αποδέκτες σε κάθε γωνιά του κόσμου, ενώ πλέον το Netflix παρουσιάζει την εκπομπή «Tidying Up with Marie Kondo».
Η μέθοδός δεν μάχεται απλά ενάντια στην ακαταστασία του σπιτιού -έχει σκοπό να μας πείσει να ζήσουμε μόνο με τα αντικείμενα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μας. Έτσι, ότι δεν μας δίνει χαρά, το ξεφορτωνόμαστε.
Διαβάστε περισσότερα:
Πως άραγε θα μπορούσε η Ευρώπη να εφαρμόσει αυτή τη φιλοσοφία στο «σπίτι» της; Να κάνει χώρο για καινούργιο και να ξεφορτωθεί το παλιό.
«Εάν η Ευρώπη θέλει να αντιμετωπίσει τη νέα εποχή, υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να οργανώσει πρώτα το σπίτι της;» αναρωτιέται το Politico.
Θα το πούμε μεταρρυθμίσεις αλά Μαρί Κόντο. Άλλωστε, το σπίτι της Ευρώπης είναι ένα χάλι: γεμάτο πράγματα και ανοργάνωτο. Κανείς δεν μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει και ο ένας δίνει εντολές στον άλλον για να το τακτοποιήσει.
Ας πετάξουμε λοιπόν αυτά που δεν θέλουμε, ας αναμορφώσουμε αυτά που θέλουμε και μεγιστοποιήσουμε τη χρησιμότητά τους, με έξι απλά βήματα αλά Μαρί Κόντο.
1. Δέσμευση για το συμμάζεμα
Οποιαδήποτε προσπάθεια συμμαζέματος- είτε πρόκειται για το σπίτι σας είτε για πολιτικούς θεσμούς - διαρκεί περισσότερο και είναι πιο δύσκολη από ό, τι περιμένουμε (απλά θυμηθείτε τι συνέβη την τελευταία φορά που προσπαθήσατε να βάλετε σε αλφαβητική σειρά τα CD σας ή να οργανώσετε την ντουλάπα σας). Μόνο μια ισχυρή δέσμευση ότι θα φτάσετε μέχρι τέλους θα έχει αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Ευρώπης: καμία ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι επιτυχής χωρίς ηγεσία, όραμα και υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων.
2. Φανταστείτε τον ιδανικό τρόπο ζωής
Έχετε υπόψη στο μυαλό σας τον στόχο πριν ξεκινήσετε. Η μεταρρύθμιση για τη μεταρρύθμιση δεν έχει νόημα. Πρέπει να προσαρμοστεί στο αποτέλεσμα που θέλετε να δείτε. Πρέπει πρώτα να έχει υπάρξει ένα όραμα για το πού πρέπει να βρίσκεται η Ευρώπη το 2030 και στη συνέχεια να γίνουν τα βήματα που θα την οδηγήσουν εκεί.
Ο προσδιορισμός του στόχου δεν είναι εύκολος, αλλά θα γνωρίζουν όλοι για ποιο λόγο γίνεται όλη αυτή η σκληρή δουλειά. Στην περίπτωσή μας, αυτό έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη για τους ηλικιωμένους και τον ευάλωτο πληθυσμό, την προστασία του εμπορίου και το φρένο στους λαϊκιστές που προσπαθούν να ανατρέψουν τα δημοκρατικά μας συστήματα. Και κάτι ακόμα στην to-do λίστα: να συμβαδίζουμε με την ταχύτητα που αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες και η προστασία του κυβερνοχώρου.
3. Πρώτα πετάμε
Η τακτοποίηση του σπιτιού σας δεν σημαίνει μόνο τη μετακίνηση των πραγμάτων από το ένα σημείο στο άλλο. Αφορά κυρίως στην απομάκρυνση των πραγμάτων που πλέον δεν μας χρειάζονται. Στην Ευρώπη, αυτό θα σήμαινε την προσκόλληση σε εθνικά προνόμια σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής - όπως η άμυνα, η εξωτερική πολιτική ή ακόμη και ο έλεγχος των συνόρων. Ή θα μπορούσε να σημαίνει συγκρούσεις που αρνούμαστε να διαχειριστούμε ή μεταρρυθμίσεις διεθνών οργανισμών που συνεχίζουμε να αναβάλλουμε. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ξεφορτωθούμε ορισμένες διαδικασίες στις οποίες έχουμε συνηθίσει, όπως η λήψη αποφάσεων με βάση τη συναίνεση ή ακόμα και πολιτικά στυλ που είναι πλέον παρωχημένα. Το να πετάμε πράγματα δεν σημαίνει ότι πάντοτε μας ήταν άχρηστα. Απλά σημαίνει ότι απλά ο χρόνος τους τελείωσε.
4. Τακτοποίηση ανά κατηγορία, όχι βάσει οργάνου
Όταν τακτοποιείτε το σπίτι σας, η λογική σας λέει να το κάνετε ανά δωμάτιο. Η Μαρί Κόντο έχει διαφορετική άποψη: ασχοληθείτε με όλα τα πράγματα μιας κατηγορίας, ανεξάρτητα από το ποιο δωμάτιο βρίσκονται. Αυτό ισχύει και για την Ευρώπη: αντί να γίνονται μεταρρυθμίσεις ανά θεσμικό όργανο, πρέπει να δουν ξεχωριστά κάθε ένα τμήμα και όργανο που ασχολείται με μια συγκεκριμένη πτυχή της πολιτικής - από τα δημοτικά συμβούλια έως τα υπουργεία, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έως τους περιφερειακούς. Με αυτόν τον τρόπο, θα μεταρρυθμιστεί συνολικά ένας τομέας ευθύνης και όχι επιφανειακά.
5. Ακολουθήστε τη σωστή σειρά
Στον κόσμο της Μαρί Κόντο, η «σωστή τάξη» αφορά πρώτα στα ρούχα, τα βιβλία, τα χαρτιά και μετά στα διάφορα άλλα αντικείμενα με συναισθηματική αξία. Στον κόσμο της πολιτικής, πρώτα έρχονται το στρατηγικό όραμα και οι θεσμοί και μετά οι διαδικασίες που χρειάζονται για την υλοποίηση των στόχων μας. Σκεφτείτε το: Σε τι χρησιμεύουν οι μεταρρυθμισμένοι θεσμοί εάν δεν ανταποκρίνονται στο όραμα που έχει η Ευρώπη για το μέλλον της; Πολύ συχνά, αντικαθιστούμε τη στρατηγική με τη γραφειοκρατία -αλλά η τελευταία είναι αυτή που θα πρέπει να εξυπηρετεί την πρώτη.
6. Αναρωτηθείτε εάν σας δίνει χαρά
Στο τέλος της ημέρας, είτε μιλάμε για τα υπάρχοντά μας ή για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και τα δύο εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: να διευκολύνουν και να βελτιώνουν τη ζωή μας. Όπως και με τα προσωπικά μας αντικείμενα, ένα θεσμικό όργανο ή ένας μηχανισμός της ΕΕ που δεν «δίνει χαρά» -όπως το θέτει η Μαρί Κόντο- έχει χάσει το νόημά του. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει την εμπλουτισμό της πολιτικής ζωής με όραμα και φιλοδοξία, παρά με μικρά μέτρα που δεν εμπνέουν.
Οι δημοκρατίες μας βρίσκονται σε κρίση, διότι ενώ επιδιώκουν την ανάπτυξη, ξέχασαν την ισότητα, την ευημερία και την ευτυχία. Όπως το έθεσε ο Τόμας Τζέφερσον «η φροντίδα της ανθρώπινης ζωής και της ευτυχίας και όχι η καταστροφή τους είναι ο πρωταρχικός και μοναδικός θεμιτός στόχος της καλής διακυβέρνησης»
Ή για να το αναδιατυπώσουμε με πιο μοντέρνο τρόπο: Ό,τι δεν προκαλέι χαρά, φεύγει.
Πηγή: Politico