Συνεχίζεται η έντονη πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στον απόηχο της κατάθεσης του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου την Πέμπτη.
Ο Τ. Τέλλογλου είναι ο πρώτος που κατέθεσε στον Ισίδωρο Ντογιάκο, για όσα έχουν περιέλθει σε γνώση του για το θέμα, επί 3,5 ώρες.
«Δεν έχω κάνει καταγγελία για παρακολούθηση Μητσοτάκη από αυτό το κακόβουλο λογισμικό. Είπα ότι υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και για το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013 και το 2015 έγινε μεγάλη διαρροή στο Wiki Leaks της ιταλικής εταιρείας Hacking Team, που αφορούσε όλες τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης από τo 2013 ως τo 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό», είπε, ενώ για τις υποκλοπές Κουκάκη-Ανδρουλάκη μίλησε για συνδυασμό νόμιμης συνακρόασης και εισαγωγής παράνομου λογισμικού. «Ονόματα προκύπτουν από τις εταιρείες, καθώς είναι γνωστό ποιοι τις εκπροσωπούν στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό ότι μεταξύ των κυπριακών εταιρειών, που παίζουν ρόλο στην προμήθεια της ελληνικής αστυνομίας, όπως η Intellexa, υπάρχουν σχέσεις των μετόχων» είπε, ενώ σε ερώτηση για κακόβουλο λογισμικό σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τέλλογλου απάντησε: «Εχω δει τέτοια link να υπάρχουν σε τηλέφωνα κατά την έρευνα σε μη πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω δει σε πολιτικά πρόσωπα».
«Οι ελληνικές υπηρεσίες έχει αποδειχθεί ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013. Δεν ξέρω γιατί δεν αγοράστηκαν. Δεν ήταν από την αρχή επιλογή να αγοραστεί το Predator αλλά το Pegasus που είναι ακριβότερο και δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης αλλά εκ των υστέρων, αφού έγινε ζημιά» τόνισε.
«Ο κ. Τέλλογλου οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού», ανέφερε η ΝΔ.
Στο μεταξύ σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν δηλώσεις του Β` αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, που υποστήριξε ότι δικαιολογούνται οι παρακολουθήσεις Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Την αποπομπή του ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Ιλχάν Αχμέτ βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μισαλλόδοξη δήλωση. Ο κ. Αθανασίου σε διευκρινιστική δήλωσή του, κάνει λόγο για παρερμηνεία των λεγομένων του.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, είπε πως «οι παρακολουθήσεις έγιναν με εντολή Μητσοτάκη, με εντολή του πρωθυπουργού φτιάχτηκε αυτό το καθεστώς», προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι υποθέσεις πρέπει να φτάσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής»,
«Είναι αδιανόητο να συζητάμε ότι παρακολουθήθηκε αρχηγός πολιτικού κόμματος για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό “σπάει” το δημοκρατικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εσωτερικός εχθρός. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη φτιάχνεται ένα καθεστώς, εντός του οποίου πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται ως εσωτερικοί εχθροί».
«Όλα αυτά έχουν γίνει με εντολή Μητσοτάκη: με εντολή Μητσοτάκη φτιάχτηκε με αυτόν τον τρόπο η ΕΥΠ, με εντολή Μητσοτάκη καταργήθηκε η θεσμική υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις –άρα και τους πολίτες, με εντολή Μητσοτάκη έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις» είπε, προσθέτοντας πως «στην επόμενη Βουλή θα γίνει προανακριτική για να διερευνηθούν όλες οι ευθύνες γύρω από την υπόθεση».
«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση για να σταθεί έστω ένα δευτερόλεπτο παραπάνω στη θέση του πρωθυπουργού», κατέληξε.
Θέση στην υπόθεση των υποκλοπών πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζοντας, οτι καλά κάνει ο πρέοδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και δεν πηγαίνει στην ενημέρωση, λέγοντας ωστόσο ότι «το ζήτημα δεν είναι λόγος για να πάμε σε εκλογές»
«Και εγώ στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να πήγαινα να ενημερωθώ. Σωστά κάνει και δεν πάει», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «μετά δεσμεύεσαι - από το παραμικρό που θα ακούσεις – σε ότι αφορά τη διαχείρισή του. Η απάντηση σε τέτοιες καταστάσεις είναι μόνο θεσμική. Ούτε με τηλέφωνα υπουργών, ούτε ακόμα του πρωθυπουργού, ούτε με συναντήσεις με τον διοικητή της ΕΥΠ. Η απάντηση είναι μόνο θεσμική».
«Ή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ή με Εξεταστική Επιτροπή. Εάν υπάρχει λόγος η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να γίνει και κεκλεισμένων των θυρών», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν το θέμα των υποκλοπών μπορεί να είναι ο λόγος για προσφυγή στις κάλπες, εμφανίστηκε απόλυτος δηλώνοντας «πως δεν είναι λόγος προσφυγής στις κάλπες, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι».