Έξαρση πολιτικής βίας στην Ιταλία λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 4ης Μαρτίου με διαρκείς συγκρούσεις μεταξύ ομάδων φασιστών και αριστερών ή/και ακτιβιστών ενώ αυξάνουν επικίνδυνα και οι καταγγελίες για επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα.
Όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ η ατμόσφαιρα και η πολεμική που αναπτύσσεται θυμίζει πολύ μια από τις πιο βίαιες περιόδους στην σύγχρονη πολιτική ζωή της χώρας, τα αποκαλούμενα και ως «Χρόνια του Μολυβιού» που εκτείνονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και κορυφώνονται της δεκαετία του 1970 με ένα κύμα τρομοκρατίας από δυνάμεις της άκρα Δεξιάς και Αριστεράς.
Τελευταίο σε μια σειρά από δεκάδες περιστατικά βίαιων συγκρούσεων που παρατηρούνται αυτές τις μέρες, ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός του ηγέτη της ακροδεξιάς ομάδας νεοφασιστών Forza Nuova (Νέα Δύναμη) στο Παλέρμο. Ο Μασιμιλιάνο Ουρσίνο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης δηλώνει πως έπεσε θύμα ενέδρας και σύμφωνα με δηλώσεις τους στην εφημερίδα La Repubblica, τον έδεσαν και τον ξυλοκόπησαν. Σημειώνεται πως ο Ουρσίνο, το 2006 είχε καταδικασθεί για ληστεία και άσκηση σωματικής βίας κατά μεταναστών.
Η επίθεση εναντίον του Ουρσίνο ήρθε μετά από μια πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον έξι μεταναστών στην πόλη Μασεράτα. Τα θύματα έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο, είχαν υποστεί ξυλοδαρμό.
Ως ύποπτοι για την επίθεση κατά του Ουρσίνο κατηγορούνται μέλη αριστερών εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν στην Σικελία και αντιτίθεται ανοιχτά στην Forza Nuova και, κυρίως αυτές τις ημέρες, θέλουν να εμποδίσουν την προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο προεκλογική ομιλία του γραμματέα της, του Ρομπέρτο Φιόρε, στο Παλέρμο.
Οι δράστες της επίθεσης έστειλαν μάλιστα σε ΜΜΕ και ένα βίντεο από την επίθεση στον Ουρσίνο και επιχειρηματολόγησαν υπέρ της βίας αντίδρασης σε φαινόμενα φασισμού και σε όσους είναι υπεύθυνοι για την εκδήλωση τους. Κατηγορούν δε τον Ουρσίνο για την διάδοση μίσους και του ρατσισμού στην Ιταλία. «Τον δέσαμε και τον χτυπήσαμε για να δείξουμε πως το Παλέρμο είναι κατά τον φασιστών και δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπους σαν αυτόν εδώ» είπαν.
Ο Raffaele Marchetti, ειδικός για θέματα εθνικής ασφάλειας στο πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη, σχολιάζει όπως αναφέρει ο Guardian ότι αυτού του είδους οι συγκρούσεις και μάχες ήταν πολύ διαδεδομένες στη δεκαετία του 1970 αλλά εκλείψει σε μεγάλο βαθμό. Τώρα, όμως, φαίνεται επιστρέφουν. Έστρεψε δε την προσοχή σε μια πρόσφατη εκτίμηση των Υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας που διαβιβάστηκε στο Ιταλικό Κοινοβούλιο και σύμφωνα με αυτή η άνοδος του εξτρεμισμού, ειδικά στους κόλπους της Δεξίας, εκτιμάται πως συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. «Προφανώς, πριν από τις εκλογές, υπάρχει μια ένταση και οι άνθρωποι αισθάνονται πιο σίγουροι για να συνταχθούν με το ένα ή το άλλο άκρο», εξήγησε ο ο καθηγητής.
Πληθαίνουν οι ρατσιστικές επιθέσεις
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Παλέρμο, ο Λεολούκα Ορλάντο καταδίκασε την επίθεση και τόνισε πως πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της «ντροπιαστικής και επαίσχυντης» πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Ιταλία. Δεν παρέλειψε όμως και να καταδικάσει τη βία που προέρχεται από ακροδεξιές, νεοφασιστικές, νεοναζιστικές ομάδες αλλά τόνισε: «Δεν μπορούμε να νικήσουμε τον φασισμό με βία. Δεν μπορούμε να νικήσουμε τον φασισμό με φασιστική συμπεριφορά».
Ωστόσο, τα λόγια του δημάρχου είναι δύσκολο να πιάσουν τόπο όσο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα πολλαπλασιάζονται όπως και γενικότερα οι ακραίες εκδηλώσεις.
Μάλιστα πολλές από αυτές παρατηρούνται στην καθημερινή συναναστροφή, δηλητηριάζοντας τις ζωές των ανθρώπων. Όπως η περίπτωση ασθενή που αρνήθηκε να εξετασθεί από γιατρό, επειδή ήταν μαύρος. Ο δρ. Άντι Γκάνσο, γεννημένος στο Καμερούν ζει στην Ιταλία επί 12 χρόνια και όπως έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο ασθενής του δεν ήθελε να τον αγγίξει «ένας νέγρος». Στην ανάρτησή του προσπάθησε να αστειευτεί με το περιστατικό αλλά παραδέχθηκε πως πικράθηκε.
Στην πόλη Σολέτο της Ούμπρια, ένας ιερέας που μιλούσε συχνά κατά του ρατσισμού και υπερασπιζόταν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έπεσε θύμα εκφοβισμού από ακροδεξιούς ακτιβιστές που λεηλάτησαν το σπίτι του. Ο πατέρας Τζιανφράνκο Φορμεντόν είχε επίσης καταδικάσει έντονα την επίθεση σε βάρος των έξι μεταναστών στην πόλη Μασεράτα. «Ζω μόνος μου και σε μια αρκετά απομονωμένη περιοχή», είπε στην εφημερίδα Il Messaggero. ”Αλλά θα συνεχίσω να ζω εκπληρώνοντας την αποστολή μου, χωρίς να κάνω πίσω».
Πηγές: Τhe Guardian, The Local, La Republica, Il Messanggero,