Μια σειρά από φωτιές σε δέματα με στόχο εταιρείες κούριερ στην Πολωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν δοκιμές για σαμποτάζ σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά, είπαν Πολωνοί εισαγγελείς.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Καταρζίνα Κάλοβ Τζάσεβσκα αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα ότι τέσσερα άτομα είχαν συλληφθεί και αρχές ανά την Ευρώπη διερευνούσαν τα περιστατικά. Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι θεωρούν πως οι φωτιές εντάσσονταν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που ενορχηστρώθηκε από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU.
H Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε ενέργειες δολιοφθοράς, ωστόσο θεωρείται πως ήταν πίσω από άλλες επιθέσεις σε αποθήκες και σιδηροδρομικά δίκτυα σε χώρες- μέλη της ΕΕ πέρυσι.
Η Κάλοβ Τζασέβσκα ανακοίνωσε ότι μια ομάδα ξένων σαμποτέρ είχε εμπλακεί στην αποστολή δεμάτων με εκρηκτικά και επικίνδυνα υλικά μέσω εταιρειών κούριερ. Τα δέματα αυτά είτε ανατινάσσονταν είτε έπιαναν φωτιά. Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι φωτιές άρχισαν από ηλεκτρικές συσκευές μασάζ που περιείχαν μια ουσία που βασιζόταν στο μαγνήσιο. Οι φωτιές που βασίζονται σε μαγνήσιο είναι δύσκολο να σβήσουν, ειδικά σε αεροπλάνο.
«Στόχος ήταν επίσης να δοκιμαστεί το κανάλι μεταφοράς για τέτοια δέματα, που εν τέλει θα αποστέλλονταν στις ΗΠΑ και στον Καναδά» πρόσθεσε.
Τρεις ημέρες τον Ιούλιο έπιασαν φωτιές σε ένα κοντέινερ που ήταν να φορτωθεί σε αεροπλάνο cargo της DHL στη Λειψία, σε εταιρεία μεταφορών κοντά στη Βαρσοβία και στο Μίνγουορθ κοντά στο Μπέρμιγχαμ, περιλαμβανομένου ενός πακέτου που χαρακτηρίστηκε ως εμπρηστική συσκευή.
Το περιστατικό στο Τζαμπλόνοβ, κοντά στη Βαρσοβία, είχε ως αποτέλεσμα μια φωτιά για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκαν δύο ώρες, σύμφωνα με πολωνικές αναφορές.
Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει λίγες λεπτομέρειες για τη φωτιά στο Μίνγουορθ, στις 22 Ιουλίου. Τον προηγούμενο μήνα ο βρετανικός Guardian είχε αναφέρει πως η αντιτρομοκρατική έκανε έρευνες για να διαπιστωθεί εάν Ρώσοι κατάσκοποί είχαν βάλει συσκευή σε δέμα που αργότερα έπιασε φωτιά σε αποθήκη της DHL. To δέμα θεωρείται ότι έφτασε από αέρος. Ο Κεν Μακ Κάλουμ, επικεφαλής της ΜΙ5, είπε τον προηγούμενο μήνα ότι Ρώσοι πράκτορες είχαν διαπράξει εμπρησμούς, σαμποτάζ και πιο επικίνδυνες ενέργειες μετά την έναρξη της παροχής βοήθειας από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία. Στη Γερμανία, ο επικεφαλής της BfV είπε πως μόνο κατά τύχη η συσκευή στη Λειψία δεν είχε εκραγεί εν πτήσει.. Αναφέρθηκε στη συσκευή που άρπαξε φωτιά σε logistics hub στο αεροδρόμιο της Λειψίας ως πιθανή ρωσική δολιοφθορά. Το πακέτο θεωρείται ότι έφτασε από τη Λιθουανία, από όπου εκτιμάται πως προήλθε και η συσκευή που έπιασε φωτιά στο Μίνγουορθ.
Η πολωνική κυβέρνηση έχει ήδη αντιδράσει, με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Πόζναν και να απειλεί με απέλαση του Ρώσου πρεσβευτή. Το ρωσικό ΥΠΕΞ είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν εχθρική και θα λάμβανε «οδυνηρή απάντηση».
Με πληροφορίες από BBC