Πομπηία: Ανακαλύφθηκε «πίτσα» σε τοιχογραφία 2.000 ετών

Με υλικά πολύ διαφορετικά από τη σημερινή εκδοχή της.
Italian Culture Ministry

Αρχαιολόγοι στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας ανακάλυψαν τοιχογραφία που απεικονίζει ένα πιάτο, το οποίο ενδέχεται να είναι ο πρόδρομος της ιταλικής πίτσας.

«Αυτό που απεικονίζεται στην τοιχογραφία 2.000 ετών και θυμίζει ατομική στρογγυλή πίτα, αριστερά επάνω στον ασημένιο δίσκο, ίσως και να′ ναι ένας μακρινός πρόγονος του σύγχρονου πιάτου», σύμφωνα με όσα δήλωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Και γιατί το σκίτσο δεν μπορεί με σιγουριά να θεωρηθεί πρόγονος της πίτσας; Επειδή σύμφωνα με τους μελετητές, δεν διαθέτει όλα τα κλασικά υλικά που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί για την παρασκευή του πασίγνωστου εδέσματος.

Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε μέσα στο 2023, στο χολ ενός σπιτιού χτισμένου δίπλα σε ένα αρτοποιείο, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών στο κέντρο της Πομπηίας και συγκεκριμένα, σε μια από τις εννέα συνοικίες στις οποίες χωρίζεται η αρχαία πόλη.

Οι αρχαιολόγοι της Unesco, εικάζουν ότι η ζύμη στην πρόσφατα αποκαλυφθείσα τοιχογραφία, που εν μέρει θυμίζει και ένα είδος ψωμιού, ενδέχεται να τρωγόταν συνοδεία φρούτων, όπως ρόδια ή χουρμάδες ή με μπαχαρικά και σάλτσα πέστο.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Πομπηία, Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ, υποθέτει πως ο πίνακας θέτει ως στόχο να δείξει την αντίθεση μεταξύ ενός «λιτού και απέριττου γεύματος» και της «πολυτέλειας των ασημένιων δίσκων».

«Η σκέψη αυτή μας παραπέμπει στην πίτσα, που επινοήθηκε ως ένα ”φτωχικό” πιάτο στη νότια Ιταλία και σήμερα, έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο και σερβίρεται ακόμα και σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Μichelin», προσθέτει ο ειδικός.

Κοντά στον φούρνο που συνδέεται με το σπίτι όπου βρέθηκε η τοιχογραφία, εντοπίστηκαν και τρεις ανθρώπινοι σκελετοί.

Η καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ., έθαψε τη ρωμαϊκή πόλη κάτω από παχιά στάχτη. Αυτό μας απέκρυψε ένα σωρό θησαυρούς, που οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να φέρνουν σιγά-σιγά στο φως, ήδη από την ανακάλυψή της, τον 16ο αιώνα μ.Χ., όταν η Πομπηία άρχισε να θεωρείται περιοχή τεράστιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η τοποθεσία απέχει μόλις 23 χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο της Νάπολης, που καταλαμβάνει 17 τ.χλμ. και έχει καταγραφεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

(Με πληροφορίες από ΒΒC)

Δημοφιλή