Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε την Τετάρτη, 15 Ιουλίου, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σύμφωνα με τον νόμο CAATSA του 2017, στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream-2 και Turkish Stream, οι οποίοι θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία και την Ευρώπη.
Ο Μάικ Πομπέο κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε οδηγίες στο να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή του νόμου CAATSA (Countering America`s Adversaries Through Sanctions Act, Νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των δύο αγωγών φυσικού αερίου.
«Είναι μια κατηγορηματική προειδοποίηση προς τις εταιρείες, που βοηθούν στην υλοποίηση των ρωσικών έργων και συμμετέχουν σ’ αυτά και λέει ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Αποχωρήστε (από τα έργα αυτά) τώρα, ή κινδυνεύετε να υποστείτε συνέπειες» δήλωσε ο Πομπέο.
Σύμφωνα με τον Μάικ Πομπέο οι δύο αγωγοί δεν συνιστούν έργα εμπορικής σημασίας. «Είναι κύρια εργαλεία του Κρεμλίνου που χρησιμοποιεί για να εκμεταλλευθεί και να διευρύνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακούς πόρους, εργαλεία τα οποία υπονομεύουν την Ουκρανία, σταματώντας την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αυτής της κρίσιμης σημασίας δημοκρατικής χώρας, εργαλείο το οποίο σε τελική ανάλυση υπονομεύει την διατλαντική ασφάλεια. Οι ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμες να βοηθήσουν του ευρωπαίους μας φίλους και να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ουάσιγκτον σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί , ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι, «Όσον αφορά την Αγία Σοφία είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω πάνω σε αυτό».
«Απόλυτη συγγάληψη η έρευνα του ΠΟΥ»
Την ίδια ώρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως αναμένει η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα για την προέλευση του κορονοϊού να είναι μια «απόλυτη συγκάλυψη».
Σχεδόν 580.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει εξαιτίας της COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό και περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί μετά από την πρωτοεμφάνιση του ιού στην κινεζική πόλη Ουχάν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έστειλε μια ομάδα στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου για να διερευνήσει πώς ξεκίνησε το ξέσπασμα.
«Αυτό είναι ένα καθεστώς που δεν αποκάλυψε πληροφορίες που είχε σχετικά με έναν ιό που σκότωσε πάνω από 100.000 Αμερικανούς ... και τώρα επιτρέπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εισέλθει στη χώρα και να διεξαγάγει αυτό που είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια έρευνα πλήρους συγκάλυψης», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους.
Οι ΗΠΑ είναι από τους κύριους επικριτές του ΠΟΥ και ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα για την απάντησή του στο ξέσπασμα του ιού στις ΗΠΑ, που έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο με πάνω από 136.000 νεκρούς, προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στην Κίνα.
«Ελπίζω να κάνω λάθος. Ελπίζω ότι θα είναι μια ενδελεχής έρευνα που θα διαλευκάνει πλήρως, αλλά έχω παρακολουθήσει τη συμπεριφορά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τον ιό που προήλθε από την Ουχάν και απλώς το αρνήθηκαν», δήλωσε ο Πομπέο.
«Έχουν καταστρέψει δείγματα. Πήραν δημοσιογράφους και γιατρούς που ήταν έτοιμοι να μιλήσουν γι΄αυτό και δεν τους επέτρεψαν να κάνουν αυτό που κράτη που θέλουν να παίξουν σε πραγματικά παγκόσμια κλίμακα και παγκόσμιο στερέωμα κάνουν: να είναι διαφανή και ανοιχτά και να επικοινωνούν και να συνεργάζονται», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ