Σε μια περίοδο ανασυγκρότησης, όπου οι περισσότεροι από εμάς, αναζητούμε γεύματα που θα μας συντροφεύουν στην προσπάθεια να βρούμε τις ισορροπίες μας μεταξύ της γευστικής απόλαυσης και της σωματικής υγείας το ποπ κορν έχει την τιμητική του. Θεωρείται πως συνδυάζει τα δελεαστικά χαρακτηριστικά του τσιμπολογήματος με τα πρότυπα ενός υγιεινού τρόφιμου. Είναι όμως έτσι;
Τελικά, είναι υγιεινά τα popcorn;
Οπως αναφέρει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Ελεάνα Τσιτσιμπίκου με έδρα την Ηλιούπολη, για να απαντήσουμε σωστά αυτήν την ερώτηση, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πώς μεταξύ των διάφορων προϊόντων, το απλό ποπ κορν χωρίς πρόσθετα συστατικά, το οποίο σκάει στον αέρα, είναι το προϊόν που μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικότερα, ως προς τη διατροφική του αξία.
Έπειτα, η προσθήκη άλλων συστατικών μπορεί να ανατρέψει τη διατροφική ποιότητα του γεύματος, όπως συμβαίνει και με τα έτοιμα, ενισχυμένα σε πρόσθετα συστατικά, προϊόντα ποπ κορν του εμπορίου. Συνεχίζοντας με γνώμονα το προαναφερθέν κορν, ας αναλύσουμε τη διατροφική αξία του αγαπημένου αυτού τρόφιμου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του USDA. Αυτό το είδος ποπ κορν, μεταξύ πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, περιέχει συστατικά που είναι πολύ είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας των ματιών και παρέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης, κατατάσσεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης.
Αρχικά, το ποπ κορν έχει γλυκαιμικό δείκτη (GI) 55, δηλαδή χαμηλό προς μέτριο. Αυτό σημαίνει πως τα σάκχαρά του απελευθερώνονται σταδιακά στο αίμα, καθιστώντας το έργο της ορμόνης ινσουλίνης για την διαχείρισή τους αποτελεσματικότερο. Επομένως, ως τρόφιμο που κατατάσσεται στην κατηγορία υδατανθράκων, μπορεί να συμπεριληφθεί ακόμα και σε κλινικές δίαιτες για τη διαχείριση των επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
Η υψηλή περιεκτικότητα του ποπ κορν σε φυτικές ίνες μπορεί να το καταστήσει ένα γεύμα- σύμμαχο ενάντια στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και στεφανιαίας νόσου. Επίσης, οι φυτικές ίνες είναι ένα σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά και της πεπτικής και μεταβολικής διαδικασίας.
Πώς επηρεάζει η κατανάλωση ποπ κορν το σωματικό μας βάρος; Πόσες θερμίδες έχουν;
Ενώ η διαχείριση του σωματικού βάρους μπορεί να φαντάζει πρόκληση για πολλούς, το ποπ κορν μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για «διαιτητικό τσιμπολόγημα» εξαιτίας της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και του γλυκαιμικού τους δείκτη, αλλά και της καλής αναλογίας σε θερμιδική αξία και ενέργεια.
Το ποπ κορν, λόγω του ότι υπόκειται σε αργή διαδικασία πέψης, έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και του κορεσμού. Έπειτα, σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμιδική του αξία, η οποία αναλογεί σε περίπου 30 θερμίδες ανά κούπα air popped corn, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους, με την προϋπόθεση της διατήρησης του μέτρου.
Πώς θα διατηρήσουμε τη γεύση του ποπ κορν, χωρίς να μειώσουμε τη θρεπτική του ποιότητα;
Αντί για βούτυρο, μαργαρίνη ή αλάτι, μπορούμε να προσθέσουμε ένα μείγμα αποξηραμένων βοτάνων και μυρωδικών, όπως ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, πιπέρι, κάρυ κ.α. Τα αρώματα και οι γεύσεις μπορούν να ενισχυθούν αν προσθέσουμε τα συστατικά αυτά ακριβώς μετά το σκάσιμο. Έτσι, θα εξασφαλίσουμε πως έχουμε δημιουργήσει μια πραγματικά υγιεινή εκδοχή διαιτητικού τσιμπολογήματος, με όλα του τα οφέλη.
ΠΗΓΗ: fmh.gr