Πεδίο μάχης με δεκάδες τραυματίες και σήμερα η πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά από τρεις συνεχόμενες νύχτες βίας με τους Παλαιστίνιους να διαδηλώνουν κατά των εξώσεων από τη συνοικία Σεϊκ Τζαρά υπέρ ισραηλινών εποίκων και την ισραηλινή αστυνομία να προχωρά σε επιχειρήσεις άγριας καταστολής.
Νέες ταραχές εκδηλώθηκαν και σήμερα το πρωί με τους Παλαιστίνιους να διαδηλώνουν και την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη από καουτσούκ. Ήδη υπάρχουν αναφορές για πολλούς τραυματίες με κάποιες πηγές να κάνουν λόγο ακόμη και για εκατοντάδες ενώ κυκλοφόρησε και βίντεο με Ισραηλινό να πέφτει πάνω σε Παλαιστίνιο με το αυτοκίνητό του
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε επίσης δεκάδες τραυματίες να απομακρύνονται από την πλατεία μέσα σε ασθενοφόρα. «Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις» στην πλατεία, περίπου πενήντα από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος με σύντομο μήνυμά της προς τους δημοσιογράφους.
Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωση πως εργάζεται για να καταστείλει τις βιαιότητες στην πλατεία, αλλά και «σε άλλους τομείς της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ».
«Η προσευχή συνεχίζεται όπως συνήθως» στο Τείχος των Δακρύων, που γειτονεύει με την πλατεία, αλλά «δεν θα αφήσουμε εξτρεμιστές να απειλήσουν την ασφάλεια του κοινού», πρόσθεσε.
Η ”Ημέρα της Ιερουσαλήμ”
Σήμερα όμως υπάρχουν φόβοι πως μπορεί να η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς έχει προγραμματιστεί πορεία ισραηλινών εθνικιστών που αναμένεται να προκαλέσει τους Παλαιστίνιους.
Αυτό παρά το γεγονός πως χθες υπήρχε μια ελπίδα πως το εκρηκτικό κλίμα των τελευταίων ημερών θα εκτονωνόταν μετά την ανακοίνωση πως η απόφαση, επί της προσφυγής κατά των εξώσεων από 70 οικογένειες Παλαιστινίων, από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα ανακοινωνόταν σήμερα, Δευτέρα ως είχε προγραμματιστεί, αλλά θα καθυστερούσε κατά ένα μήνα.
Η σημερινή Πορεία στην Ιερουσαλήμ την Ημέρα της Σημαίας, κατά την οποία όπως αναφέρει το BBC νεαροί σιωνιστές περιδιαβαίνουν σε μουσουλμανικές συνοικίες, έχει στόχο να θυμίσει την κατάληψη του ανατολικού τμήματος της πόλης - Παλιά Πόλη και ιεροί τόποι - το 1967 από τους Ισραηλινούς και φυσικά η όλη εκδήλωση για πολλούς Παλαιστίνιους συνιστά μια εσκεμμένη πρόκληση.
Ο πρώην υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος, Άμος Γκίλαντ, ζήτησε να ακυρωθεί η πορεία ή να αλλάξει διαδρομή και προειδοποίησε μέσω Στρατιωτικού Ραδιοφώνου πως ”η σκόνη στο βαρέλι ήδη καίγεται και μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή”.
Τρίτη νύχτα συγκρούσεων-Αντιδράσεις στην Ιορδανία
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το βράδυ της Κυριακής Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες κατά ισραηλινών αστυνομικών που απάντησαν κάνοντας χρήση κανονιών εκτόξευσης νερού και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ υπήρχαν και καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών. Οι συγκρούσεις εκδηλώθηκαν κυρίως κοντά στην Πύλη της Δαμασκού της Παλιάς Πόλης. Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν.
Αναφέρθηκαν όμως και συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην πόλη της Χάιφα και κοντά στην Δυτική Όχθη, στη πόλη Ραμάλα.
Ο Β.Νετανιάχου υπερασπίστηκε τη δράση της αστυνομίας κατά των Παλαιστινίων διαδηλωτών, λέγοντας πως η κυβέρνηση ”δεν θα επιτρέψει σε ριζοσπαστικά στοιχεία να υπονομεύσουν την ειρήνη” στην πόλη.
Η δε γειτονική Ιορδανία, θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καταδίκασε όπως αναφέρει το Reuters, τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.
Επίσης, εκατοντάδες διαδηλωτές στο Αμάν απαίτησαν το κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ιορδανία και την απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή. Οι διαδηλωτές φορούσαν τις ασπρόμαυρες παλαιστινιακές μαντίλες (κεφίγια) και κρατούσαν παλαιστινιακές και ιορδανικές σημαίες.
″Διώξτε τον πρεσβευτή και κλείστε την πρεσβεία”, ”Εγκαταλείψτε την ταπεινωτική και επαίσχυντη συμφωνία Wadi Araba” (η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας το 1994) ήταν τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό.
Ενώ τα μηνύματα υποστήριξης στους Παλαιστινίους στα πανό έγραφαν: ”Αντισταθείτε, μην συμβιβάζεστε”, ”Υπομονή, λαέ της Ιερουσαλήμ, η νίκη έρχεται”.
Στο μεταξύ μέλη του Κουαρτέτου για τη Μέσης Ανατολής - ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ - εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τη κλιμάκωση της βίας, προτρέποντας τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει το θέμα, σήμερα Δευτέρα.
Τι πυροδοτεί τις εντάσεις
Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί από την αρχή του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού στα μέσα Απριλίου, με μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στις ανοιχτές συγκρούσεις διαδηλωτών-ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες.
Κατά την έναρξη του Ραμαζανιού, Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν και συγκρούονταν με την αστυνομία του Ισραήλ για τα εμπόδια ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί έξω από την Πύλη της Δαμασκού, τα οποία τους εμπόδισαν να συγκεντρωθούν κατά τις νυχτερινές ώρες για να προσευχηθούν.
Ο θυμός των Παλαιστινίων φούντωσε και εξαιτίας μιας πορείας υπερεθνικιστών Εβραίων εξτρεμιστών, κοντά στην ίδια περιοχή, που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά από την κυκλοφορία ενός βίντεο που έδειχνε Παλαιστίνιους να επιτίθενται υπερ-Ορθόδοξους Εβραίους ενώ ακολούθησαν επιθέσεις Εβραίων εθνικιστών κατά Παλαιστινίων.
Καταλύτης ωστόσο, για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ήταν η απόφαση έξωσης τουλάχιστον 70 οικογενειών Παλαιστινίων που ζουν στη συνοικία Σεϊκ Τζαρά προκειμένου η περιοχή να παραδοθεί σε οικογένειες ισραηλινών εποίκων.
Η μοίρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, με τις δύο πλευρές να διεκδικούν το δικαίωμα σε αυτήν.
Το Ισραήλ προσάρτησε αποτελεσματικά την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1980, σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, και θεωρεί ολόκληρη την πόλη πρωτεύουσα. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως τη μελλοντική πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτος.