Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για ανάσχεση της έξαρσης στην διακίνηση deepfake πορνογραφικού υλικού, λέγοντας ότι θα αυστηροποιήσει τις ποινές για τους παραβάτες, θα επεκτείνει τη χρήση μυστικών αστυνομικών και θα επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ανησυχίες σχετικά με το μη-συναινετικό περιεχόμενο και για βίντεο που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία-αλλοίωση βάθυναν στη Νότια Κορέα, μετά την (ανεπιβεβαίωτη επισήμως) πληροφορία ότι κυκλοφορούν λίστες σχολείων με θύματα μαθήτριες και μαθητές, από τον περασμένο Αύγουστο.
Τρομοκρατημένα, πολλά κορίτσια και γυναίκες αφαίρεσαν φωτογραφίες και βίντεο από το Instagram, το Facebook και άλλους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ άλλες πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις ζητώντας ισχυρότερα μέτρα κατά του deepfake porn.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, επιβεβαίωσε την ταχεία εξάπλωση του πορνογραφικού υλικού deepfake και διέταξε τους αρμόδιους αξιωματούχους να «ξεριζώσουν από τη χώρα αυτά τα ψηφιακά σεξουαλικά εγκλήματα».
Η αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή μία επτάμηνη επιχείρηση ειδικής καταστολής, που θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2025.
Ενας πρόσφατα τροποποιημένος νόμος για πρώτη φορά τιμωρεί όσους κατέχουν ή παρακολουθούν deepfake πορνό με φυλάκιση έως και τρία χρόνια.
Η μέγιστη ποινή για όσους παράγουν ή διανέμουν τέτοιο περιεχόμενο αυξήθηκε από πέντε σε επτά χρόνια φυλάκισης.
Η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής συλλάβει φέτος 506 υπόπτους, εκ των οποίων 411 είναι έφηβοι.
Η ειδική ομάδα κρούσης ανακοίνωσε ότι θα πιέσει για μυστικές διαδικτυακές έρευνες, ακόμη και σε περιπτώσεις που τα θύματα είναι ενήλικες.
Ο νόμος επιτρέπει επί του παρόντος τέτοιες μεθόδους μόνο όταν τα θύματα είναι ανήλικοι. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης μια άλλη νομοθετική αλλαγή, που θα επιτρέψει στις αρχές να κατάσχουν τα κέρδη που προκύπτουν από τις επιχειρήσεις deepfake porn.
Η επικράτηση του deepfake πορνό στη Νότια Κορέα αποδίδεται σε ένα μείγμα παραγόντων, μεταξύ των οποίων η έντονη χρήση των smartphones, η απουσία ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σχολεία και οι ανεπαρκείς κανονισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τους ανηλίκους, καθώς και ο μισογυνισμός και οι κοινωνικοί κανόνες που αντιμετωπίζουν ως σεξουαλικά αντικείμενα τις γυναίκες, λένε οι ειδικοί.