Οι υπάλληλοι ενός ζωολογικού κήπου στη Βρετανία έχουν συντάξει τη μεγαλύτερη συλλογή θερμικών εικόνων με ελέφαντες παγκοσμίως, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για το είδος.
Οι φωτογραφίες δείχνουν ελέφαντες σε κάθε στάση καθώς παίζουν, τρώνε ή αράζουν στον περιγραγμένο χώρο τους στον ζωολογικό κήπο του του Γουίπσνεϊντ.
Οι 30.000 «selfies» χρησιμοποιούνται σε ένα πρότζεκτ που έχουν θέση σε εφαρμογή για τη διάσωση των ελεφάντων που απειλούνται με εξαφάνιση.
Οι ερευνητές αναπτύσσουν μια νέα τεχνολογία για να μειώσουν τις «συγκρούσεις» μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων, σε χώρες όπου οι ελέφαντες περιφέρονται ελεύθερα.
Ο Αλασντάιρ Ντέιβις, ειδικός τεχνολογίας συντήρησης στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL) είπε ότι το έργο είχε επιπτώσεις τόσο στους άγριους ελέφαντες όσο και στους ανθρώπους που ζουν στην Αφρική και την Ασία.
«Μπορεί να ανιχνεύσει με σιγουριά τους ελέφαντες σε μια συγκεκριμένη απόσταση - και θέλουμε να το βάλουμε στην άγρια φύση, βοηθώντας τα άγρια ζώα και τις κοινότητες να ζουν δίπλα-δίπλα» είπε στο BBC.
Η βάση δεδομένων με θερμικές εικόνες έχει χρησιμοποιηθεί για να «εκπαιδεύσει» τις κάμερες για να αναγνωρίζουν πώς μοιάζει ένας ελέφαντας από τη θερμότητα που εκπέμπει.
Οι κάμερες μπορούν να ανιχνεύσουν πότε ένας ελέφαντας είναι κοντά - ακόμα και στο σκοτάδι - και να στείλουν μια ειδοποίηση.
Oι «συγκρούσεις» μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων αποτελούν σοβαρή απειλή για την επιβίωση των άγριων ελεφάντων στην Ασία και την Αφρική.
Οι άνθρωποι και οι ελέφαντες έρχονται μοιραία σε στενότερη επαφή καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός μεγαλώνει και ο άγριος βιότοπος εξαφανίζεται.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή καλλιεργειών και περιουσιών αλλά και σε απώλεια ζωών.
Μόνο η Ινδία καταγράφει θανάτους 400 ανθρώπων και 100 ελεφάντων ετησίως λόγω των συγκρούσεων που προκύπτουν όταν οι ελέφαντες καταστρέφουν καλλιέργειες ή σπίτια.
Με τη νέα τεχνολογία υπάρχει ελπίδα να βρεθεί μια προσιτή λύση ώστε η άγρια ζωή και οι άνθρωποι να ζουν σε αρμονία - και να βοηθήσουν στην προστασία των απειλούμενων ειδών.
Ωστόσο, η ZSL προειδοποιεί ότι τέτοιες προσπάθειες διατήρησης απειλούνται από την κρίση χρηματοδότησης που επηρεάζει τους ζωολογικούς κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ενας εκπρόσωπος της είπε: «Το 2020, η ZSL έχασε 20 εκατομμύρια λίρες εισοδήματος λόγω του lockdown του Λονδίνου και του συνεπακόλουθου κλεισίματος των ζωολογικών κήπων στο Γουίπσνεϊντ».
Τον περασμένο μήνα, ο ζωολογικός κήπος του Τσέστερ ανακοίνωσε ότι σταματά τις εργασίες διατήρησης στην Αφρική και την Ασία λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στα οικονομικά του.
Πηγή: BBC