Πώς αποτρέψαμε την εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού - Άρθρο του πρέσβη της Ταϊβάν στην Ελλάδα

Στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιό υπήρξε εξαρχής η χώρα, που απέχει 81 μόλις μίλια από την ακτή της Κίνας.
Yokohama Chinatown, Kanagawa Prefecture, Japan October 20, 2018
Yokohama Chinatown, Kanagawa Prefecture, Japan October 20, 2018
DigiPub via Getty Images

Ο Πρέσβης της Ταϊβάν στην Ελλάδα, Σέρμαν Κουο σε άρθρο του αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η χώρα του απέτρεψε επιτυχώς μέχρι σήμερα της εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού αναφερόμενος αναλυτικά στα μέτρα που ελήφθησαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων σε ιατρικά περιοδικά, αλλά και στον διεθνή Τύπο όπως και στην HuffPost Greece γίνεται εκτενής αναφορά στην υποδειγματική αντιμετώπιση της επιδημίας από την κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό και τους πολίτες.

Ακολουθεί το άρθρο του πρέσβη:

«Με το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ιταλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα επίσης προσπαθεί σκληρά για να αποφύγει την εξάπλωση του.

Στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιό υπήρξε εξαρχής η Ταϊβάν, που απέχει 81 μόλις μίλια από την ακτή της Κίνας και αναμενόταν για να έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό περιστατικών λόγω της στενής αλληλεπίδρασής της με την Κίνα γεωγραφικά και οικονομικά. Για παράδειγμα, η Ταϊβάν έχει 23 εκατομμύρια πολίτες εκ των οποίων περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ζουν ή εργάζονται στην Κίνα. Το 2019, 2.710.000 Κινέζοι επισκέπτες ταξίδεψαν στην Ταϊβάν ενώ πραγματοποιούνται 600 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, η Ταϊβάν έχει μέχρι τώρα μόνο 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Όμως τι έκανε η Ταϊβάν και απέτρεψε επιτυχώς την εξάπλωση του ιού;

1. Επιβολή αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων και απομόνωσης των ασθενών

Η Ταϊβάν αναγνώρισε και ενήργησε κατά της κρίσης στο πρώιμο στάδιο της επιδημίας στις αρχές Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση ξεκίνησε την λειτουργία συνθηκών καραντίνας όλων των επιβατών των απευθείας πτήσεων από το Wuhan το Δεκέμβρη με υποχρεωτική μέτρηση της θερμοκρασίας και καραντίνα στο λιμάνι εισόδου. Επίσης διέκοψε τις πτήσεις από το μεγαλύτερο μέρος της Κίνας και απαγόρευσε σε όλους του Κινέζους υπηκόους να εισέλθουν στη χώρα ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου.

2. Χρησιμοποίησε δεδομένα και σύγχρονες τεχνολογίες για την καθιέρωση του συστήματος καραντίνας

Η Ταϊβάν εκμεταλλεύτηκε την εθνική βάση δεδομένων της ασφάλισης υγείας και την ενσωμάτωσε στη μεταναστευτική και την τελωνειακή βάση δεδομένων της. Σε πραγματικό χρόνο παρήγαγε προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια μιας κλινικής επίσκεψης βασισμένης στην ιστορία ταξιδιού και τα κλινικά συμπτώματα για να βοηθήσει την ταυτοποίηση περίπτωσης. Χρησιμοποίησε επίσης τη νέα τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της σάρωσης κώδικα QR και της σε απευθείας σύνδεση αναφοράς του ιστορικού ταξιδιού και των συμπτωμάτων υγείας για να ταξινομήσει τους μολυσματικούς κινδύνους των ταξιδιωτών βασισμένων στην προέλευση πτήσης και την ιστορία ταξιδιού τις τελευταίες 14 ημέρες. Τρέχουσα προληπτική στρατηγική της Ταϊβάν, ωστόσο, παραμένει να εξετάζονται μόνο τα άτομα με στενή επαφή με επιβεβαιωμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ασυμπτωματική, με βάση τις συστάσεις από τα κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών για τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθενειών.

3. Εξασφάλισε την παροχή μασκών και την κατανομή των διαθέσιμων πόρων

Για να εξασφαλιστεί το απόθεμα, η Ταϊβάν απαγόρευσε την εξαγωγή μασκών από τις 24 Ιανουαρίου και περιόρισε τον αριθμό όσων αποστέλλονται από επιβάτες και μέσω κούριερ. Από τις 6 Φεβρουαρίου, οι μάσκες αγοράζονται με το πραγματικό όνομα του κάθε πολίτη εντός του συστήματος. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εγκατέστησε 60 χειρουργικές μηχανές που μπορούν να κατασκευάσουν 10.000.000 μάσκες την ημέρα. Με τον κυβερνητικό έλεγχο, η τιμή κάθε μονάδας κοστίζει μόνο 0,15 ευρώ. Αυτή τη στιγμή στην Ταϊβάν λειτουργούν πάνω από 1.100 θάλαμοι αρνητικής πίεσης, για την καταπολέμηση εξάπλωσης του ιού. Η Ταϊβάν έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής χειρουργικών μασκών στον κόσμο.

4. Κατάφερε να καθησυχάσει και να εκπαιδεύσει το κοινό καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση

Το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης Υγείας και το Επιδημιολογικό Κέντρο Διοίκησης, ένας διυπουργικός θεσμός, παρέχει καθημερινές ενημερώσεις τύπου στο κοινό σχετικά με τα τελευταία δεδομένα στο εσωτερικό και το διεθνές επίπεδο. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να λάβουν όλες τις πληροφορίες μέσω της επίσημης εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο. Αυτές οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το πότε και το που χρειάζεται η χρήση μάσκας, τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, τη θεραπεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση.
Υπάρχει ένας λόγος ακόμη που η ανταπόκριση της Ταϊβάν ήταν πολύ ανθεκτική – είναι μια δημοκρατία με μεγάλη διαφάνεια και λογοδοσία. Η διατήρηση της διαφάνειας των πληροφοριών δεν είναι μόνο σημαντική κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αλλά και σε περιόδους ομαλότητας, για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ενθάρρυνση των πολιτών να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι εξοπλισμένη για να χειριστεί μια κρίση.

Εκτός αυτού, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ταϊβάν έχει καταταχθεί στο No. 1 μεταξύ 93 χωρών σε όλο τον κόσμο για δύο συναπτά έτη, σύμφωνα με το δείκτη υγειονομικής περίθαλψης που δημοσιεύεται από τη Numbeo. Η προηγμένη ιατρική τεχνολογία της Ταϊβάν είναι παγκοσμίου φήμης, αφού η χώρα διαθέτει 14 από τα κορυφαία 200 νοσοκομεία στον κόσμο και κατετάγη 3η παγκοσμίως μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.

Η εξαιρετική απόδοση της Ταϊβάν στον τομέα της υγείας έχει αποσπάσει διεθνείς επαίνους ακόμη κι αν έχει αποκλειστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 2017 εξαιτίας πολιτικών πιέσεων από την Κίνα. Η Ταϊβάν είναι ικανή και πρόθυμη να βοηθήσει στην πρόληψη κατά της εξάπλωσης της νόσου. Για το λόγο αυτό, η εμπειρία και η προσπάθεια της χώρας για την πρόληψη των ασθενειών, αξίζουν περισσότερη υποστήριξη και αναγνώριση από όλο τον κόσμο.

Δημοφιλή