Πώς η Ευρώπη έγινε απλησίαστη για τους ντόπιους τουρίστες

Οι τουρίστες δεν ενοχλούνται από τις μεγάλες ουρές σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Ακρόπολη, αλλά από τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.
via Associated Press

Οι μεγάλες ουρές στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου εκατοντάδες τουρίστες περιμένουν για πάνω από δύο ώρες για να επισκεφθούν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, προκάλεσε το «ενδιαφέρον» των ΜΜΕ.

Πόσο είδηση, όμως, μπορεί να αποτελεί το γεγονός, ότι σε ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του πλανήτη, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο, θα χρειαστεί κανείς να... περιμένει;

Την ώρα που στην Αθήνα, οι τουρίστες συνωστίζονται για να επισκεφθούν την Ακρόπολη, στη Ρώμη κάνουν ουρές χιλιομέτρων έξω από το Βατικανό, το Κολοσσιαίο, την πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και δεκάδες άλλα ιστορικά μνημεία.

Το Associated Press, αποδίδει αυτές τις ατελείωτες «ουρές» σε μνημεία πολιτισμού στο γεγονός ότι, μετά από τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, ένα «τσουνάμι» τουριστών «πλημμυρίζει» κάθε γωνιά της γης, σπάζοντας το φράγμα του 2019.

Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, βρίσκει κανείς τη Βαρκελώνη, τη Ρώμη, την Αθήνα και τη Βενετία αλλά και την Σαντορίνη, το Κάπρι στην Ιταλία και τη Μαγιόρκα της Ισπανίας.

Δεν τους ενοχλούν οι ουρές αλλά οι... τιμές

Ενώ οι Ευρωπαίοι τουρίστες αποτέλεσαν το όχημα για την ανάκαμψη του τουρισμού πέρυσι, η άνοδος αυτό το καλοκαίρι καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τους Αμερικανούς, λόγω του ισχυρού δολαρίου.

Οι περισσότεροι, είναι αποφασισμένοι να κάνουν διακοπές αν και ενοχλούνται από τα αυξημένα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ξενοδοχεία αλλά και τις αυξήσεις σε υπηρεσίες και το φαγητό.

Η Γαλλία και ιδιαίτερα το Παρίσι, αντιμετωπίζουν ένα επιπλέον πρόβλημα. Οι ταραχές των προηγούμενων εβδομάδων έχουν οδηγήσει χιλιάδες Αμερικανούς τουρίστες στο να ακυρώνουν τα ταξίδια τους στις γαλλικές πόλεις αναζητώντας άλλους προορισμούς.

via Associated Press

Κι ενώ η επιστροφή του μαζικού τουρισμού στην Ευρώπη είναι ένα όφελος για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, που υπέφεραν από τους περιορισμούς του κορονοϊού, οι άνθρωποι τους δεν φαίνεται να λαμβάνουν το μήνυμα ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους για να γίνουν πιο βιώσιμοι.

«Η πανδημία θα έπρεπε να μας είχε δώσει ένα μάθημα», δήλωσε η Αλεσάντρα Πριάντε, διευθύντρια του Ευρωπαικού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

«Η νοοτροπία των αυξημένων τιμών για γρήγορο κέρδος χωρίς να υπολογίζουμε το αύριο είναι μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα είμαστε σε δύο ή τρία χρόνια από σήμερα, γιατί οι τιμές αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμες» υτπογραμμίζει.

Στην Ιταλία, ακόμη και η τιμή του παραδοσιακού παγωτού αυξήθηκε φέτος κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των υψηλότερων τιμών της ζάχαρης και του γάλακτος. Παρόμοια η εικόνα σε Ελλάδα και Ισπανία, γεγονός που ίσως οδηγήσεις τους τουρίστες να αναζητήσουν τα επόμενα χρόνια εναλλακτικούς προορισμού στη Μεσόγειο όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και η Τυνησία.

Θησαυρίζουν τα Airbnb

Στη Φλωρεντία, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που οι τουρίστες έχουν στραφεί πλέον στα Airbnb με το δήμαρχο της πόλης, να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των νέων βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων διαμερισμάτων στο ιστορικό κέντρο, το οποίο προστατεύεται ως μνημείο κληρονομιάς της UNESCO, σε πάνω από 8.000.

Στη Βενετία, με τους 49.432 κατοίκους στο ιστορικό κέντρο οι μισές από τις 49.272 τουριστικές κλίνες, είναι βραχυχρόνιας ενοικίασης με τους φοιτητές να μην μπορούν πλέον να βρουν προσιτή στέγαση επειδή οι ιδιοκτήτες προτιμούν τα υψηλά κέρδη από τους τουρίστες.

via Associated Press

Όπως στη Βενετία, έτσι και στα ελληνικά νησιά οι ελλείψεις σε σημαντικές υπηρεσίες όπως οι υγειονομικές είναι πλέον ορατές, καθώς γιατροί, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενο σεζόν, αρνούνται να πληρώσουν το υψηλό κόστος διαμονής. Αυτό μετατρέπει αυτές τις πόλεις ή τα νησιά σε αποκλειστικά «τουριστικούς προορισμούς» χωρίς ζωή τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Στην Ιταλία, πόλλοι δήμαρχοι τουριστικών περιοχών, ζητούν από την κυβέρνηση να θεσπίσει έναν εθνικό νόμο για τη διαχείριση αυτών των καταλυμμάτων αν και η αιτία της άνθισής τους, βρίσκεται στις υπερβολικά αυξημένες τιμές των ξενοδοχείων.

Για να επισκεφθεί κανείς τη Φλωρεντία φέτος, θα πληρώσει 53% περισσότερο για τη διαμονή του σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Βενετία 25% περισσότερο και στη Ρώμη 21%, σύμφωνα με την ιταλική ομάδα καταναλωτών Codacons.

Αμερικανοί σώζουν το φετινό καλοκαίρι - Άφαντοι οι Γερμανοί

Το φετινό καλοκαίρι οι γνωστοί λάτρεις της Ευρώπης, όπως οι Κινέζοι, οι Γερμανοί αλλά και οι Βρετανοί φαίνεται ότι απέχουν από διακοπές εκτός των χωρών τους.

Τα ταξίδια προς και εντός Ευρώπης είναι μειωμένα κατά 10% από το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι τουρίστες σε χώρες που είναι κοντά στην Ουκρανία, όπως Λιθουανία, Φινλανδία, Μολδαβία και Πολωνία.

Επιπλέον, οι Κινέζοι τουρίστες δεν έχουν επιστρέψει πλήρως, με τις πτήσεις από την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού να έχουν μειωθεί κατά 45% από το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys.

Η Ελλάδα, η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό, αναμένει 30 εκατομμύρια επισκέπτες φέτος, σε σχέση με το 2019 που έσπασε το ρεκόρ των 34 εκατομμυρίων τουριστών. Ωστόσο, ο αριθμός των πτήσεων είναι αυξημένος μέχρι στιγμής, με τους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς να δέχονται το μεγαλύτερο βάρος.

UCG via Getty Images

Το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού εισάγει ένα νέο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων για την Ακρόπολη, παρέχοντας ωριαίες θέσεις για τους επισκέπτες σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ουρές στην Ακρόπολη και να σωθεί το κύρος της χώρας.

Δεν αναμένονται όμως παρόμοια μέτρα για τις θέσεις των κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης που ασφυκτιούν από τον πρωινό συνωστισμό.

Ο υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, Έκτορ Γκόμεζ, χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι «ιστορικό για τον τουρισμό», καθώς 8,2 εκατομμύρια τουρίστες έφτασαν στη χώρα μόνο τον Μάιο, σπάζοντας ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Ωστόσο, οι Ισπανοί ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι οι κρατήσεις επιβραδύνθηκαν τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου και Ιουλίου, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια και τις τιμές των δωματίων.

Το κόστος αυξάνεται μετά και την άνοδο κατά κατά 2% των αεροπορικών εισιτηρίων από Αμερικανικές πόλεις προς την Ευρώπη, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την ForwardKeys.

NurPhoto via Getty Images

«Η αυξανόμενη όρεξη για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων από την Αμερική είναι το αποτέλεσμα της έκρηξης των ταξιδιών μετά την πανδημία», δήλωσε ο Tim Hentschel, Διευθύνων Σύμβουλος του HotelPlanner, ενός ιστότοπου κρατήσεων. «Οι μεγάλες πόλεις σε αυτές τις δημοφιλείς ευρωπαϊκές χώρες σίγουρα θα είναι πολυσύχναστες το καλοκαίρι».

Οι Αμερικανοί επιλέγουν φέτος ιταλικούς προορισμούς όπως τη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Βενετία και το Κάπρι, με τις αφίξεις να είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την ένωση ξενοδοχείων της Ιταλίας, Federalberghi.

Οι Αμερικανοί τουρίστες στην Ιταλία ξόδεψαν 74% περισσότερο σε αφορολόγητα τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. «Όμως, υπάρχει και η υπόλοιπη Ιταλία που ζει από τον ιταλικό και τον ευρωπαϊκό τουρισμό, και αυτή τη στιγμή είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019», δήλωσε ο πρόεδρος της Federalberghi Bernabo Bocca.

Οι Γερμανοί τουρίστες, που επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στον ευρωπαϊκό νότο, έχουν φέτος μειωθεί αισθητά λόγω της οικονομικής ύφεσης στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που δεν τους αφήνει περιθώρια για άσκοπες σπατάλες» αναφέρει ο Bocca.

Και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι φέτος είδος πολυτελείας, σε πολλές περιοχές του ευρωπαϊκού νότου όπου οι τιμές στα πάντα έχουν εκτοξευτεί.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή