Πώς η ιταλική εμπλοκή τορπιλίζει την καθαρή έξοδο και οδηγεί σε αυστηρότερη επιτήρηση για την Ελλάδα

Πώς η ιταλική εμπλοκή τορπιλίζει την καθαρή έξοδο και οδηγεί σε αυστηρότερη επιτήρηση για την Ελλάδα
Stoyan Nenov / Reuters

Αντιμέτωπη με το δυσμενές σενάριο σχετικά με την πορεία εξόδου της χώρας από το τρίτο μνημόνιο είναι η κυβέρνηση. Οι αρνητικές (για τη διαπραγμάτευση) εξελίξεις στην Ιταλία μετά την κρίση στη γειτονική χώρα, το σχηματισμό κυβέρνησης και την ένταση που έχει προκληθεί με τις Βρυξέλλες προκαλούν έντονο προβληματισμό σχετικά με τη στάση την οποία θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι στις τελικές διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα.

Στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι η αναταραχή στο εσωτερικό της Ιταλίας και ο σχηματισμός μιας «ευρωσκεπτικιστικής» κυβέρνησης θα δώσει δικαιολογία σε αρκετούς είτε να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για την Ελλάδα, είτε να κρατήσουν αυστηρότερη στάση αναφορικά με το πλαίσιο της επόμενης ημέρας από τα μνημόνια.

Το ενδεχόμενο όξυνσης της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο τους επόμενους μήνες με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία, προκαλεί έντονες ανησυχίες σε αρκετά κέντρα αποφάσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από τη μία οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με αυτούς που δεν είδαν από την πρώτη στιγμή «με καλό μάτι» το ενδεχόμενο μιας πιο χαλαρής μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Αρμόδιοι παράγοντες εξηγούν ότι όλοι αυτοί βρήκαν την ευκαιρία να σκληρύνουν τη στάση τους «έστω και στο παρά πέντε των τελικών αποφάσεων».

Οι στάση ορισμένων με αφορμή και την Ιταλία επαναφέρει στην επικαιρότητα τις εκτιμήσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και κοινοτικών παραγόντων, οι οποίοι όπως είχε γράψει η HuffPost Greece, όταν όλοι έβλεπαν εύκολες τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων, αυτοί σημείωναν ότι στελέχη του ΔΝΤ, αλλά και από την πλευρά των σκληροπυρηνικών της Ευρώπης θα επιχειρήσουν να στείλουν τις διαπραγματεύσεις στις «καθυστερήσεις» προκειμένου να επιβάλουν σκληρότερη επιτήρηση και λιγότερα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

Η στάση του Βερολίνου

Η επιστροφή της Γερμανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τις πεντάμηνες διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, άλλαξαν το κλίμα. Το Βερολίνο φρόντισε από την πρώτη στιγμή να διαμηνύσει ότι το κλίμα ενός «εύκολου συμβιβασμού σε συνδυασμό με μια γενναία ρύθμιση του χρέους» το οποίο δημιουργούσαν οι Γάλλοι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο Γερμανία και ΔΝΤ έχουν προκαλέσει διαδοχικές εμπλοκές στην ελληνική υπόθεση με τις διεργασίες για την μεταμνημονιακή εποχή να συνεχίζονται και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δίνουν ως καταληκτική ημερομηνία είτε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είτε τις αρχές Ιουλίου. Αυτό άλλωστε έγινε σαφές και κατά τη διάρκεια του Washington Club, στο περιθώριο της συνόδου του G7, το οποίο έγινε το Σάββατο. Αρμόδιοι παράγοντες επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε κοινός τόπος και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Υπό αυτές τις συνθήκες έχουν επιστρέψει δυναμικά στο παιχνίδι και όσοι επιθυμούν να υπάρξει μια προληπτική γραμμή για την εποχή μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Η ΕΚΤ με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να προστατευτεί από τις αγορές, από τη στιγμή μάλιστα που Βερολίνο και ΔΝΤ δεν μπορούν να βρουν κοινή λύση για το χρέος.

Πάντως, αξιωματούχοι από την πλευρά της Γερμανίας επαναλαμβάνουν ότι με αφορμή και την κρίση στο Νότο το Βερολίνο δεν θέλει να προκαλέσει ακόμα μια κρίση στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να κάνει πίσω στο ζήτημα του χρέους.

Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος την Πέμπτη στο Παρίσι

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι συζητήσεις των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος και την επόμενη μέρα στη χώρα θα συνεχιστούν την Πέμπτη στο Παρίσι μετά τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που έγιναν το Σαββατοκύριακο στον Καναδά.

Οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συζητήσεις των G7 τόνισαν πως δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι FT, το ΔΝΤ και το Βερολίνο γεφύρωσαν ως ένα βαθμό το χάσμα που τους χωρίζει προκειμένου να αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν όσον αφορά το ελληνικό χρέος.

Αυτό που προβληματίζει τους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης είναι πως ο χρόνος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τελειώνει, κάτι που σημαίνει, ότι εξετάζονται άλλες επιλογές για το πώς το Ταμείο θα μπορούσε να εμπλακεί στις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δημοφιλή