Πώς η ιταλική μαφία εκμεταλλεύεται την κρίση της πανδημίας για να επιβληθεί

Προσφέρει φαγητό σε φτωχές οικογένειες, κάνει προσφορές σε επιχειρηματίες που έχουν χρεοκοπήσει.
J2R via Getty Images

Στην Ιταλία κάποιοι ασθενείς πεθαίνουν ακόμα λόγω του Covid-19 και οι ρυθμοί ζωής αναμφισβήτητα έχουν αλλάξει. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν έχει αλλάξει, είναι η ευκολία με την οποία εξακολουθούν να κερδίζουν εκατομμύρια οι συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι που είδαν τα οικονομικά τους να επιδεινώνονται σημαντικά εξαιτίας της καραντίνας, δηλώνουν έτοιμοι να δεχτούν την συνδρομή της ιταλικής μαφίας, ανήμποροι να ορθοποδήσουν με άλλο τρόπο.

Στην Σικελία, ο αδερφός ενός γνωστού μαφιόζου, μοιράζει φαγητό στις φτωχογειτονιές και σε εκείνες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

«Οι άνθρωποι μου το λένε με φωνές μέσω τηλεφώνου. Τα παιδιά τους δεν έχουν να φάνε. Μια νεαρή γυναίκα με καλεί κάθε μέρα. Έχει πέντε παιδιά και δεν ξέρει πώς να τα ταϊσει», αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως αν μαφιόζος σημαίνει να βοηθάς τους ανθρώπους, τότε θα ήταν περήφανος που είναι ένας.

Γενικότερα, η πανδημία του κορονοϊού που επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση πολλών πολιτών που περνούσαν ήδη δύσκολα, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ιταλική μαφία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του βρετανικού BBC.

«Ο στόχος τους είναι να κερδίσουν αξιοπιστία και να παρέμβουν ως εναλλακτική λύση εκεί που δεν μπορεί το κράτος», σχολιάζει ο Νίκολα Γκρατέρι, ανακριτής κατά της μαφίας και επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής στο Καταντζάρο στην Καλαβρία.

Ας μην ξεχνάμε πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κακή κατάσταση, με την υψηλή ανεργία και την αργή οικονομική ανάπτυξη να οδηγεί σε απόγνωση εκατοντάδες πολίτες.

Ωστόσο, η αποδοχή της βοήθειας από έναν μαφιόζο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες.

calm_eyes via Getty Images

«Η μαφία δεν έκανε ποτέ κάτι από γενναιοδωρία. Δεν υπάρχει αυτή η λέξη γι’ αυτούς», λέει η Ένζα Ράντο, η οποία εργάζεται σε μια οργάνωση κατά της μαφίας. «Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να σε βλάψουν άσχημα, αν προσπαθήσεις να τους κατατροπώσεις», συμπληρώνει.

Στην αρχή δεν θα σου ζητήσουν αντάλλαγμα, κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να επιστρέψεις αυτό που σου έδωσαν, αυτή είναι η αρχή τους.

Ο Μαρσέλο, είναι ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στο Παλέρμο, το οποίο έκλεισε τον Μάρτιο, ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Όπως ο ίδιος λέει, περιμένει να λάβει μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί. Είναι πολύ απλό, επισημαίνει. Ένας μαφιόζος χτυπά την πόρτα σου και σου ζητά να αγοράσει την επιχείρησή σου. Τότε διαπραγματεύεστε την τιμή. Στην συνέχεια, κάποιος μεταφέρει μέρος των χρημάτων στον λογαριασμό σου και τα υπόλοιπα τα παίρνεις σε μετρητά.

«Η επιχείρησή μου αυτή την στιγμή βυθίζεται. Και όταν κάποιος σου ρίξει ένα σωσίβιο, μπορείς να επιλέξεις είτε να πνιγείς για τα ιδανικά σου, είτε να το πιάσεις και να σωθείς», τονίζει επίσης.

«Όμως η μαφία θα επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος για να σου ζητήσει κάτι», λέει ο Γκασπάρ Μούτολο, πρώην μέλος της ιταλικής μαφίας, που έχει υπάρξει μάρτυρας σε δεκάδες υποθέσεις.

Alina Rosanova via Getty Images

«Όταν τα παιδιά σου κλαίνε στο τραπέζι επειδή δεν έχουν να φάνε ή όταν η επιχείρησή σου έχει χρεοκοπήσει, δεν σκέφτεσαι τις συνέπειες της λήψης βοήθειας από τους λάθος ανθρώπους. Σκέφτεσαι απλώς να επιβιώσεις», σχολιάζει ο ίδιος που μάλιστα επισημαίνει πως η μαφία έχει αρκετά χρήματα διαθέσιμα να δαπανήσει σε περιπτώσεις κρίσης.

Οι προηγούμενες κρίσεις έχουν αποδείξει ότι η μαφία μπορεί να διακινήσει γρήγορα χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος ζητώντας λιγότερες εγγυήσεις από ότι οι τράπεζες, λέει η εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, Ανα Σέρτζι. Και έτσι ο δανεισμός σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα σημαίνει ότι σταδιακά αναλαμβάνουν τον έλεγχο τους.

Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι επιχειρήσεις που επλήγησαν τώρα από την κρίση, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η κρίση του 2008 είναι ενδεικτική της τακτικής.

Σύμφωνα με την οργάνωση SOS Impresa, η κρίση τότε μετέτρεψε την μαφία στην μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Η οργάνωση με έδρα το Παλέρμο, υπολογίζει ότι το 2012 η μαφία είχε ρευστότητα 65 δισ. ευρώ, την ώρα που οι ιταλικές τράπεζες αγωνίζονταν να κρατηθούν ζωντανές και δανείζονταν από την ΕΚΤ.

Αυτή η μεγάλη ρευστότητα, πιστεύουν οι ειδικοί, θα είναι το μεγάλο ατού της Μαφίας στην μετά-κορονοϊό εποχή. «Θα πάει σε μια επιχείρηση που βρίσκεται σε κρίση και θα πει: ”Δεν αγοράζουμε τα πάντα, αλλά θα σου δώσουμε μετρητά με αντάλλαγμα μετοχές, να ενταχθούμε στην επιχείρηση”. Αυτό θα κάνουν με όλους».

Δημοφιλή