Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων

Η έκθεση του ΟΗΕ είναι η πληρέστερη καταγραφή των προβλημάτων εξαιτίας του φαινομένου.
CreditCreditLuis Tato/Agence France-Presse — Getty Images

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται τη γη, παράγουν τρόφιμα και επεκτείνουν τις καλλιέργειες, πρέπει να αλλάξει άμεσα ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και η επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό αναφέρουν σε έκθεση που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη του ΟΗΕ, τονίζοντας μάλιστα πως η βιοποικιλότητα και η ανθρώπινη υγεία θα τεθούν σε κίνδυνο αν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επεκταθούν περισσότερο και στην ξηρά.

Η έκθεση αναφέρει πως η αύξηση του πληθυσμού που συντελέστηκε παγκοσμίως και οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα έχουν οδηγήσει σε έλλειψη των αποθεμάτων νερού αλλά και γεωργικών εκτάσεων. Οι υπεύθυνοι προτρέπουν τους πολίτες να προβούν σε μεγάλες αλλαγές στις καλλιέργειες αλλά και τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να μην ξεμείνουν από τροφές αλλά και νερό στο μέλλον.

Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, οι νέες διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν φυτικά τρόφιμα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης που έχουν παραχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, θα μπορούσαν μέχρι το 2050 να απελευθερώσουν εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και ενδεχομένως να μειώσουν αισθητά τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πραγματοποίησε σύσκεψη στη Γενεύη, προκειμένου να αποφασίσει για τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα πρέπει να δώσει στις κυβερνήσεις των χωρών που θα συναντηθούν αργότερα μέσα στη χρονιά στη Χιλή συζητώντας τους τρόπους εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφυγή της περαιτέρω κλιματικής αλλαγής.

China Daily/Reuters

Οι συντάκτες της έκθεσης κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την αναστάτωση που αναμένουν να προκληθεί στην ισορροπία των τροφικών αλυσίδων, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον πλανήτη γίνονται όλο και πιο συχνά.

Προβλέπουν, την ίδια στιγμή, μια αύξηση της τάξης του 7,6% στις τιμές των δημητριακών έως το 2050, ενώ δηλώνουν σίγουροι πως ανοδικά θα κινηθούν οι τιμές και σε πληθώρα άλλων τροφίμων.

China Stringer Network/Reuters

Οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα όμως έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα 2 δισεκατομμύρια ενήλικες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ περίπου 821 εκατομμύρια άνθρωποι να εξακολουθούν να υποσιτίζονται.

Η κατά κεφαλήν προσφορά φυτικών ελαίων και κρέατος έχει υπερδιπλασιαστεί με βάση τα δεδομένα από το 1961, ωστόσο επί του παρόντος, το 25-30% του συνόλου των παραγόμενων τροφίμων χάνονται ή σπαταλώνται.

CreditFlorian Plaucheur/Agence France-Presse — Getty Images

Η Ρέγιες Τιράντο, επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου της Greenpeace στο Πανεπιστήμιο του Έξιτερ επισημαίνει πως: «το κλειδί είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και των τρόπων καλλιέργειας. Υπό αυτή την έννοια, το να αλλάξουμε τη δίαιτα μας τρώγοντας λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά αναμένεται να είναι μία από τις βασικές συστάσεις. Έτσι θα απελευθερωθούν εκτάσεις γης απαραίτητες για αγροτικές καλλιέργειες και για ανάπτυξη δασών».

Η προστασία των δασικών εκτάσεων έχει πολλές παραμέτρους που απαιτούν ρύθμιση: την υλοτομία, τα βοσκοτόπια, τα τροπικά δάση με φοινικόδεντρα. Πρόκειται για χρήσεις που ευθύνονται για το 15 με 20% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

CreditRajesh Kumar Singh/Associated Press

Στο μεταξύ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές θεωρούν πως η έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή για το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις, αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μην επεκταθεί άλλο η κλιματική αλλαγή.

Scott Olson/Getty Images

(Με πληροφορίες από Reuters, New York Times)

|

Δημοφιλή