Πώς έχει επιδράσει στον οργανισμό μας η αλλαγή της ώρας

Μπορεί να πρόκειται για μια μόνο ώρα, αλλά κάνει τη διαφορά.
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου μετακινήσαμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω
Eurokinissi
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου μετακινήσαμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω

Η ώρα που αλλάζει αποδεικνύεται ότι ρυθμίζει τον τρόπο της ζωής μας. Μια παραπάνω ώρα ύπνου, μια λιγότερη ώρα ύπνου, (μοιάζει να) είναι ανελέητο... Και - το σημαντικότερο - επηρεάζει την υγεία μας.

Αλλά πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό;

Γιατί βάζουμε τα ρολόγια πίσω;

Το 1784, ο Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης Μπέντζαμιν Φράνκλιν πρότεινε ότι η θερινή ώρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξοικονόμηση κεριών. Αλλά ήταν ο Γουίλιαμ Γουίλετ που εισήγαγε αυτή την ιδέα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη δημοσίευση του «The Waste of Daylight» το 1907 που ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ξυπνήσουν νωρίτερα.

Ο Γουίλετ είχε πολλές απορίες να απαντήσει, καθώς ήταν της άποψης ότι σπαταλάμε τη μέρα κοιμώμενοι ενώ λάμπει ο ήλιος. Εχει ειπωθεί (βέβαια) ότι πιο πολύ απ′ όλα του άρεσε το γκολφ και δεν ήθελε να μειωθεί ο πολύτιμος χρόνος του παιχνιδιού. Υποστήριξε επίσης ότι θα εξοικονομούσε καύσιμα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Και έτσι, το (βρετανικό) κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο περί θερινής ώρας το 1916, κατά ειρωνικό τρόπο, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Γουίλετ.

Στη σημερινή εποχή, εξακολουθούμε να αλλάζουμε την ώρα για να βοηθηθούμε να αδράξουμε τη ζωή κάτω από το μικρό ηλιακό φως που υπάρχει. Αφού γυρίσαμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω στις 29 Οκτωβρίου, θα τα βάλουμε μια ώρα μπροστά την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024, σηματοδοτώντας έναρξη της θερινής ώρας.

Συγκεκριμένα

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 29 Οκτωβρίου 2023, θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω και από 04:00 π.μ. θα δείξουν 03:00 π.μ. (χειμερινή ώρα). Η θερινή ώρα αναμένεται να επανέλθει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 31 Μαρτίου 2024. Η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη - μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με την πανδημία του κορονοϊού και έπειτα τον πόλεμο στην Ουκρανία να μονοπωλούν τη συζήτηση.

Πώς επηρεάζει το φως της ημέρας την ψυχική μας υγεία


Το σώμα μας «τρέχει» σε έναν 24ωρο κύκλο γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για να μας σηκώνει από τον ύπνο μας, να μας δίνει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μας παρασέρνει για ξεκούραση. Η διακοπή του μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, κόπωση, γενική έλλειψη ενέργειας και, για άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών — ή PCOS, αυτό μπορεί να γίνει πιο έντονα αισθητό.

Η έλλειψη φωτός το χειμώνα μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός μας να απορροφά τη βιταμίνη D. Χρειαζόμαστε βιταμίνη D η οποία βοηθά το σώμα μας να απορροφά το ασβέστιο, ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία για γερά οστά. Αλλά, μας βοηθά επίσης να νιώθουμε καλύτερα.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανησυχητικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Από την κούραση και την «ομίχλη» του εγκεφάλου μέχρι τον ιδεασμό αυτοκτονίας και την κατάθλιψη. Έτσι, όταν ο ήλιος φεύγει νωρίς και νιώθουμε λίγο μελαγχολικοί, να ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μας λείπει βιταμίνη D.

Σε ένα μάλλον ανησυχητικό δημοσίευμα, το Insider ανέφερε ότι η «εξοικονόμηση» της θερινής ώρας είναι ... δολοφονική, λόγω της έρευνας που συνδέει την απώλεια μιας ώρας ύπνου με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Η ίδια έρευνα μας λέει ότι, στην Αμερική, υπάρχει μείωση 21% στον αριθμό των καρδιακών προσβολών μετά την επιστροφή στην τυπική ώρα το φθινόπωρο, όταν κερδίζουμε μια ώρα.