Ινδονησία: Δουλεύοντας για τον «χρυσό του διαβόλου»

Η μαύρη πλευρά της εξόρυξης.
Barcroft Media via Getty Images

Το ηφαίστειο Kawah Ijen στην Ινδονησία είναι γνωστό για τις μπλε τους φλόγες. Όπως για τους ντόπιους, η πραγματική του αξία είναι το θείο που κρύβει στα σπλάχνα του.

Οι μπλε φλόγες οφείλονται στο θείο και οι τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνια να δουν το φαινόμενο.

Όμως το διάσημο τοπίο έχει μια σκοτεινή πλευρά.

Το λεγόμενο χρυσό του διαβόλου, το θείο. Λίγοι ξέρουν την ανθρώπινη ιστορία πίσω από αυτόν τον κρατήρα και τις κακουχίες των ανθρώπων που κάνουν την εξόρυξη.

Martin Rietze via Getty Images

Το θείο που δημιουργεί τις μπλε φλόγες, έχει δημιουργήσει μιας ακμάζουσα -και βάρβαρη- βιομηχανία. Για τη χώρα είναι ένα πολύτιμο εμπόρευμα, αφού χρησιμοποιείται για σειρά αγαθών. Για παράδειγμα στην Java χρησιμοποιείται στα σπίρτα, αλλά και για να κάνουν λευκότερη τη ζάχαρη.

Το τετηγμένο θείο συλλέγεται από το εσωτερικό του βράχου χρησιμοποιώντας μεταλλικούς σωλήνες. Όταν το φέρνουν στην επιφάνεια, ψύχεται και μετατρέπεται σε ένα σκληρό, κίτρινο, στερεό υλικό.

Οι ανθρακωρύχοι αποκαλούν αυτές τις πλάκες του θείου «χρυσό του διαβόλου», κυρίως λόγω του χρώματος αλλά και επειδή αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος. Ένα εισόδημα που πληρώνουν αδρά με την υγεία τους.

Barcroft Media via Getty Images

Το εν λόγω ηφαίστειο είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που η εξόρυξη του θείου γίνεται από ανθρώπινο χέρι.

Η δουλειά τους ξεκινάει τα μεσάνυχτα. Φτάνουν μέχρι το ηφαίστειο με μηχανές. Μετά θα πρέπει να ανέβουν 2.800 μέτρα υψόμετρο με τα πόδια για να φτάσουν στον κρατήρα και στην συνέχεια μέσα στον κρατήρα, περιγράφει ο φωτορεπόρτερ Aurelie Marrier d’Un ienville που βρέθηκε στην Ινδονησία και κατέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών.

Barcroft Media via Getty Images

Εκτός από την δύσκολη εξόρυξη, οι εργάτες θα πρέπει να μεταφέρουν το στερεοποιημένο θείο στην πλάτη τους, κάνοντας την αντίθετη διαδρομή. Πολλές φορές κουβαλούν καλάθια πιο βαριά από τους ίδιους.

Μέσα στον κρατήρα ο αέρας είναι τοξικός και επικίνδυνος, με αναθυμιάσεις που σχηματίζονται όταν το θείο αντιδρά με το οξυγόνο και το νερό.

Arterra via Getty Images

Οι τουρίστες που επισκέπτονται το σημείο φοράνε μάσκες για να προστατευτούν. Όπως οι εργάτες συνήθως δεν έχουν χρήματα για να τις αγοράσουν. Τα αναπνευστικά προβλήματα και οι φαρυγγίτιδες είναι συχνό φαινόμενο. Όπως και οι ουλές στην πλάτη από το φορτίο που κουβαλάνε. Πολλοί έχουν υποστεί παραμορφώσεις στην σπονδυλική τους στήλη και τα πόδια.

Barcroft Media via Getty Images

Σε μια καλή μέρα, πληρώνονται περίπου 145.000-220.000 ινδονησιακά ρούπια (9 με 13 ευρώ). Και γι τους άντρες της περιοχής είναι ίσως η μόνη ευκαιρία απασχόλησης, αφού υπάρχον ελάχιστες δουλειές σε άλλους τομείς, με πολύ λιγότερα χρήματα.

Barcroft Media via Getty Images

Σε άλλα μέρη του κόσμου η εξόρυξη θείου δεν γίνεται σε ενεργό ηφαίστειο. Συνήθως συλλέγεται ως παραπροϊόν του πετρελαίου και η διαδικασία είναι μηχανοποιημένη.

Οι ανθρακωρύχοι της Ijen θέλουν να είναι η τελευταία γενιά που θα κάνουν εξόρυξη θείο με τα χέρια. Λένε ότι θέλουν να κερδίσουν αρκετά χρήματα για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, και να τους δώσουν άλλες επιλογές.

Barcroft Media via Getty Images
Barcroft Media via Getty Images

Πηγή: BBC

|

Δημοφιλή