Πώς ένα άγαλμα προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα

Τα επίσημα εγκαίνια δεν θα πραγματοποιηθούν ώστε να αποφευχθεί νέα κρίση.
Daewoung Kim/Reuters

Οργισμένη δηλώνει η Ιαπωνία εξαιτίας της δημιουργίας δύο αγαλμάτων στη Νότια Κορέα τα οποία απεικονίζουν τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε να γονατίζει μπροστά από μια νεαρή γυναίκα, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, συμβολίζει τα δεκάδες χιλιάδες θύματα σεξουαλικής δουλείας του πολέμου.

Το ζεύγος των μπρούτζινων αγαλμάτων που στήθηκε σε βοτανικό κήπο της Πιεονγκτσάνγκ παρουσιάζει μια ανδρική φιγούρα γονατισμένη μπροστά σε μια γυναικεία, η οποία συμβολίζει τα χιλιάδες κορίτσια, κυρίως της κορεάτικης χερσονήσου, που εξαναγκάστηκαν στην πορνεία για να ικανοποιήσουν σεξουαλικά τους άνδρες του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού κατά την διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα, σημείωσε πως αν όντως το άγαλμα συμβολίζει τον Άμπε, πρόκειται για μια ασυγχώρητη παραβίαση του διεθνούς πρωτοκόλλου, κάτι το οποίο θα επηρέαζε σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ Κορέας και Ιαπωνίας.

Ο ιδιοκτήτης του βοτανικού κήπου, Κιμ Τσανγκ-Ρεουλ, υπογράμμισε πως οποιαδήποτε ομοιότητα με τον Άμπε δεν έγινε σκόπιμα. Ο ισχυρισμός αυτός βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο ίδιος ο δημιουργός του γλυπτού, σύμφωνα με τον οποίο, κατά την δημιουργία της «Αιώνιας Εξιλέωσης», είχε στο μυαλό του τον Άμπε.

«Αυτός ο άνδρας θα μπορούσε να είναι ο Άμπε και παράλληλα θα μπορούσε να μην είναι. Ο άνδρας συμβολίζει τον καθένα σε θέση ευθύνης που θα μπορούσε ειλικρινώς να απολογηθεί στα θύματα της σεξουαλικής δουλείας τώρα ή στο μέλλον. Θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο πατέρας του κοριτσιού. Γι’αυτό τα αγάλματα ονομάστηκαν ”Αιώνια Εξιλέωση”», αναφέρει ο ίδιος.

Ο γλύπτης τόνισε παράλληλα πως δεν θα πραγματοποιήσει τα επίσημα εγκαίνια που ήταν προγραμματισμένα για τις 10 Αυγούστου, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια, ωστόσο δεν υπάρχουν σχέδια για την απομάκρυνση του έργου.

Υπενθυμίζεται πως η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελεί ορόσημο στην μεταξύ τους σχέση από τη στιγμή που το πρώτο θύμα μοιράστηκε δημοσίως την ιστορία του, στις αρχές του 1990.

(Με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή