Πώς και γιατί η Τουρκία ίσως δει σύντομα μαχητικά Rafale «από κοντά»

Τι προβλέπει συμφωνία της με το Κατάρ.
Alexandros Avramidis via Reuters

Η Τουρκία ενδεχομένως να αποκτήσει την ευκαιρία να εξετάσει το προηγμένο γαλλικό μαχητικό 4,5 γενιάς Rafale, το οποίο βρίσκεται πλέον στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) από «πολύ κοντά», εάν το Κατάρ χρησιμοποιήσει κάποια από τα δικά του αεροσκάφη του τύπου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εκπαίδευσης που επικυρώθηκε πρόσφατα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Forbes, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το Κατάρ μπορεί να στείλει 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικούς στην Τουρκία προσωρινά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τούρκος πιλότος πρέπει να είναι παρών ως παρατηρητής σε όλες τις ασκήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι γνωστό τι μαχητικά θα αποφασίσει να στείλει η Ντόχα, καθώς η αεροπορία της περιλαμβάνει και άλλα προηγμένα μαχητικά δυτικής προέλευσης, όπως F-15 και Eurofighter Typhoon.

Η εκπαιδευτική συμφωνία υπεγράφη στις 2 Μαρτίου 2021 και εγκρίθηκε/ επικυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου. Αεροσκάφη από το Κατάρ θα μπορούσαν οπότε να φτάσουν στην Τουρκία από τις αρχές του 2023, δεδομένου ότι προβλέπεται πως η Ντόχα πρέπει να ενημερώσει την Άγκυρα 60 ημέρες πριν.

Οι δύο χώρες έχουν αυξήσει τους αμυντικούς δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια: Το Κατάρ έχει αγοράσει τουρκικά drones, ενώ η Τουρκία έχει ναυπηγήσει δύο αποβατικά για το ναυτικό του. Επίσης η Τουρκία έχει μια βάση στο Κατάρ και έχει στείλει δυνάμεις εκεί για να βοηθήσουν σε θέματα ασφαλείας στο πλαίσιο του Μουντιάλ.

Costas Baltas via Reuters

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Ντόχα ίσως να μην έχει πρόβλημα να αφήσει την Τουρκία να εξετάσει κάποια από τα Rafale της και να εκπαιδευτεί εναντίον τους, ώστε να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για τα μαχητικά που αποτελούν το νεότερο απόκτημα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ωστόσο, κατά τον Ράιαν Μπολ, αναλυτή του RANE (Risk Assistance Network+Exchange), ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα σήμαινε πως θα αποκτούσε κάποιο σοβαρό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας, ούτε ότι θα παραβιάζονταν τα μυστικά των γαλλικών μαχητικών (όπως για παράδειγμα υπήρχαν φόβοι ότι θα γινόταν με το F-35 στο πλαίσιο της αγοράς των ρωσικών S-400): «Οι δεσμοί τους στο ΝΑΤΟ καθιστούν την πιθανή απειλή από οποιαδήποτε τεχνική γνώση αποκτηθεί από αυτές τις ασκήσεις διαφορετικής κατηγορίας από αυτήν των S-400...άλλωστε είναι γαλλικά αεροσκάφη και η Γαλλία είναι και αυτή μέλος του ΝΑΤΟ».

Επίσης, ο Σουλεϊμάν Οζερέν, λέκτορας στο American University και συνεργάτης του Orion Policy Institute, υπέδειξε τη σιγή της γαλλικής κυβέρνησης στο θέμα ως ένδειξη σιωπηρής συναίνεσης: «Υπό κανονικές συνθήκες η γαλλική κυβέρνηση θα έπρεπε να ανησυχούσε αν η Τουρκία έβλεπε από κοντά τις δυνατότητες του Rafale και αποκτούσε τεχνογνωσία για το μαχητικό...και αν ίσχυε αυτό, οι Γάλλοι θα μπορούσαν να είχαν προειδοποιήσει τους Καταριανούς για αυτό. Ωστόσο, υποθετικά μιλώντας, αν δεν έχει εκφραστεί τέτοιος προβληματισμός, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη σιωπηρής συναίνεσης από τη γαλλική πλευρά για να μπορέσουν οι τουρκικές δυνάμεις να παρατηρήσουν – test drive, αν θέλετε- τα Rafale για μια προοπτική πρότασης αγοράς τους στο μέλλον» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν όφελος για την Τουρκία να έχει μια ευκαιρία να δει από κοντά το προηγμένο μαχητικό και να δοκιμάσει τις δυνατότητες της αεροπορίας της εναντίον του, δεδομένου πως είναι πιο εξελιγμένο από οτιδήποτε έχει αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιό της.

Δημοφιλή