Πώς μυρίζει μια μούμια - Τα ευρήματα των επιστημόνων εκπλήσσουν

Τι αποκαλύπτει η μυρωδιά για τις πρακτικές ταρίχευσης.
Η σαρκοφάγος του Ραμσή του Β' (AP Photo/Mark Baker)
Η σαρκοφάγος του Ραμσή του Β' (AP Photo/Mark Baker)
via Associated Press

Οι αιγυπτιακές μούμιες έχουν μυρωδιά που μυρίζει «ξύλο», «μπαχαρικό» και «γλυκό», σύμφωνα με έρευνα της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του UCL και του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα, η οποία αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για τις πρακτικές μουμιοποίησης/ ταρίχευσης.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Chemical Society, είναι η πρώτη κατά την οποία αναλύονται οι μυρωδιές μουμιοποιημένων σορών με έναν συνδυασμό τεχνικών με όργανα και αισθητήρες, περιλαμβανομένης μιας ηλεκτρονικής «μύτης» και εκπαιδευμένων «οσφρηστών». Μελετήθηκαν εννιά μούμιες.

Τα νέα δεδομένα παρέχουν στοιχεία για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην ταρίχευση και το πώς εξελίχθηκαν πρακτικές και συστατικά, ενώ αποκαλύπτουν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με το πώς τα μουσεία συντήρησαν τα απομεινάριά τους. Ελπίζεται πως η χρήση τέτοιου είδους χημικής ανάλυσης μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια των ειδικών συντήρησης, να βοηθήσει στην προστασία αρχαίων αντικειμένων και να συμβάλει στη συντήρηση της οσφρητικής κληρονομιάς.

Ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, καθηγητής Ματία Στρλιτς (UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources και Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα) είπε πως «η μυρωδιά των μουμιοποιημένων σορών για χρόνια τραβούσε σημαντικό ενδιαφέρον από ειδικούς και το ευρύ κοινό, μα ως τώρα δεν είχε γίνει συνδυαστική και αντιληπτική επιστημονική μελέτη ως τώρα. Αυτή η ριζοσπαστική έρευνα στα αλήθεια μας βοηθά να σχεδιάζουμε καλύτερα τη συντήρηση και να κατανοούμε τα αρχαία ταριχευτικά υλικά. Προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα δεδομένων για να εμπλουτίσει την έκθεση μουμιοποιημένων σορών του μουσείου».

Κατά τη Σεσίλια Μπεμπίμπρε του UCL, «για μένα ξεχωρίζουν δύο πτυχές αυτής της έρευνας. Πρώτον, νέες πληροφορίες αποκαλύπτονται από τις μυρωδιές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης των αισθήσεών μας για να κατανοήσουμε το παρελθόν. Δεύτερον, ενώ οι περισσότερες έρευνες πάνω σε μουμιοποιημένες σορούς λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκά μουσεία ως τώρα, εδώ συνεργαστήκαμε στενά με Αιγύπτιους συναδέλφους για να διασφαλίσουμε ότι αντιπροσωπεύονταν η εξειδίκευση και η αντιληπτική τους εμπειρία και από κοινού αναπτύξαμε μια ηθική και με σεβασμό προσέγγιση στη μελέτη των μουμιοποιημένων σορών».

Η οσμή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους αρχαίους Αιγύπτιους κατά τη διαδικασία της ταρίχευσης, καθώς οι ευχάριστες μυρωδιές συσχετίζονταν με τα σώματα θεών και την αγνότητα, ενώ άσχημες μυρωδιές πίστευαν ότι υποδείκνυαν τη σήψη και τη φθορά ενός σώματος. Ακόμα και σήμερα, περίπου 5.000 χρόνια αργότερα, ειδικοί συντήρησης περιγράφουν τη μυρωδιά των μουμιών ως «ευχάριστη».

Δημοφιλή