Οι τεχνολογίες αυτοματισμού έχουν συμβάλει στη μεταμόρφωση της χρηματοοικονομικής και της λογιστικής βιομηχανίας, όπως σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και παρόχους λογιστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο. Οι επιχειρήσεις υιοθετούν την ψηφιακή μεταμόρφωση ως τη βασική στρατηγική τους για την αύξηση των εσόδων και των συνολικών περιθωρίων κέρδους τους. Σύμφωνα με τη Statista, η συνολική αξία συναλλαγών στην ινδική αγορά FinTech εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 137,8 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια το 2023. Εάν δούμε τα πράγματα σε μια παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Statista, η συνολική αξία των συναλλαγών στην παγκόσμια αγορά FinTech προβλέπεται να φτάσει τα 9,82 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Υπάρχουν πολλά οφέλη, όπως η απόκτηση χρήσιμων πληροφοριών από τα υπάρχοντα δεδομένα και η βελτίωση της διαχείρισης του χρηματοοικονομικού κινδύνου, για εταιρείες που χρησιμοποιούν τον αυτοματισμό στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Διαβάστε επίσης: Ψηφιακή Διακυβέρνηση στη Ευρώπη: Πάλι στους τελευταίους η Ελλάδα
Μετά την υιοθέτηση της ψηφιακής μεταμόρφωσης, οι εταιρείες αναφέρουν αύξηση της ταχύτητας, της ακρίβειας και μείωση του λειτουργικού κόστους. Επιπλέον, η αυτοματοποίηση βελτίωσε την αποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών διαδικασιών που προηγουμένως απαιτούσαν μη αυτόματη αλληλεπίδραση, ενώ παράλληλα βελτίωσε την εμπειρία των πελατών. Στον σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο, οι ρόλοι των ανθρώπων που ασχολούνται με τα χρηματοοικονομικά και τη λογιστική εξελίσσονται και απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην υιοθέτηση της τεχνολογίας ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν μακροπρόθεσμα κερδοφόρες. Επιπλέον, οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών και οι αυξανόμενες προσδοκίες τους, αναγκάζουν σχεδόν κάθε οργανισμό να επανεξετάσει τα επιχειρηματικά του μοντέλα και να αρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσω ψηφιακών πλατφορμών.
Αυτοματισμός: Μια λύση για να τοποθετήσετε τους πολύτιμους πόρους σας σε καλύτερα καθήκοντα
Οι περισσότεροι επαγγελματίες της χρηματοοικονομικής και της λογιστικής, μπλέκουν σε κουραστικά επιχειρησιακά καθήκοντα και έχουν σπάνια χρόνο να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες με μεγαλύτερη αξία. Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για τους οργανισμούς αυτούς, που σχεδόν τους επιβάλλει να αυτοματοποιήσουν τέτοιες χρονοβόρες διαδικασίες, δίνοντας στο χρηματοοικονομικό προσωπικό τους, τον επαρκή χρόνο για να παρέχει αναλυτικές πληροφορίες. Ο αυτοματισμός, μαζί με τους πρωτοποριακούς αλγόριθμους πρόβλεψης, επιτρέπει στους επαγγελματίες να κοιτάξουν το μέλλον και να βάλουν τις επιχειρήσεις στον δρόμο προς την επιτυχία.
Στο παρελθόν, έχει αποδειχθεί ότι κορυφαίες εταιρείες παγκόσμιας κλάσης, χρησιμοποιούν τον αυτοματισμό σε οικονομικά και λογιστικά τμήματα, θέτοντας το εργατικό δυναμικό τους σε δραστηριότητες μεγαλύτερης αξίας. Το ταξίδι προς την ψηφιοποίηση, ξεκινάει με διάφορες χρηματοοικονομικές και λογιστικές διαδικασίες που γίνονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ο αυτοματισμός, σε συνδυασμό με άλλες νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη/μηχανική μάθηση (AI/ML), ο αυτοματισμός ρομποτικής διαδικασίας (RPA) και η ανάλυση δεδομένων, δίνουν περισσότερες δυνατότητες στις επιχειρήσεις.
Υλοποίηση αυτοματισμού χρηματοοικονομικών διαδικασιών για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Πολλές χρηματοοικονομικές διαδικασίες μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν, εφαρμόζοντας το σωστό σύνολο τεχνολογιών. Συγκεκριμένα, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν τα συμφωνητικά τραπεζών, τους πληρωτέους λογαριασμούς, το άνοιγμα και κλείσιμο λογαριασμού, τη φορολογική συμμόρφωση και αναφορά, την τιμολόγηση και τη διαχείριση δαπανών. Ο αυτοματισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τα σφάλματα όσον αφορά τη δημιουργία τιμολογίων και να διασφαλίσει την επεξεργασία πληρωμών end-to-end για εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Οι επαγγελματίες της λογιστικής, συνεχίζουν να αφιερώνουν τεράστιο χρόνο για τον έλεγχο και την επικύρωση συναλλαγών με μη αυτόματο τρόπο. Η αυτοματοποίηση των τραπεζικών συμφωνητικών, όχι μόνο μπορεί να μειώσει τον φόρτο εργασίας τους αλλά και να τους επιτρέψει να συμμετάσχουν σε άλλες δραστηριότητες που έχουν σημασία για την ανάπτυξη της επιχείρησης.
Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο ο αυτοματισμός μεταμορφώνει τα λογιστικά καθήκοντα:
Μερικές σημαντικές περιπτώσεις χρήσης του Αυτοματισμού στα Χρηματοοικονομικά και τη Λογιστική.
1. Πληρωτέοι Λογαριασμοί (ΠΛ) και Εισπρακτέοι Λογαριασμοί (ΕΛ) Υπάρχουν πολλά που πρέπει να παρακολουθείτε στη διαχείριση ΠΛ και ΕΛ. Απαιτεί πολλές επαναλαμβανόμενες εργασίες που βασίζονται σε κανόνες. Ο αυτοματισμός είναι σε θέση να ρυθμίζει τις διαδικασίες για διαφορετικούς προμηθευτές και πελάτες, να επεξεργάζεται πληρωμές και αποδείξεις, να στέλνει ειδοποιήσεις εκκρεμούς πληρωμής και πολλά άλλα.
2. Τιμολόγηση
Η μη αυτόματη επεξεργασία τιμολογίου μπορεί να διαρκέσει έως και 4-16 ημέρες. Ωστόσο, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία τιμολόγησης, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες μπορούν να παρακολουθούν τις αποδείξεις, να εξάγουν δεδομένα, να δημιουργούν και να στέλνουν προσαρμοσμένα τιμολόγια, να στέλνουν υπενθυμίσεις και πολλά άλλα σε λίγα λεπτά. Σε λίγα έτη, όπως ανακοινώθηκε στην χώρα μας, η διαδικασίες αυτές θα γίνονται υποχρεωτικά ψηφιακά και μέσω API διασύνδεσης με την ΓΓΠΣ (Taxis)
3. Συμφωνητικά
Τα συμφωνητικά αποτελούν σημαντικό μέρος όλων των λογιστικών διαδικασιών. Διασφαλίζουν ότι τα αρχεία είναι σε συμφωνία καθώς και ότι εμφανίζονται με ακρίβεια στις οικονομικές καταστάσεις. Ο αυτοματισμός επιτρέπει τον γρήγορο έλεγχο και τη συμφωνία των υπολοίπων και δημιουργεί βέλτιστες αναφορές για έλεγχο και έγκριση.
4. Συμμόρφωση και Αναφορά
Ο αυτοματισμός βοηθά στη λήψη και το χειρισμό δεδομένων για την υποστήριξη κανονιστικών αναφορών. Εκτός αυτού, επιτρέπει στις χρηματοοικονομικές και λογιστικές εταιρείες να δημιουργήσουν έναν λογιστικό έλεγχο ή αναφορές και να λαμβάνουν επιβεβαίωση των αποδείξεων.
Εκτός από την εξασφάλιση ακρίβειας και συνοχής στις οικονομικές πληροφορίες, η αυτοματοποίηση αυτών των διαδικασιών θα σώσει τη χρηματοοικονομική και λογιστική ομάδα σας από το άγχος και θα προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία στους πελάτες σας. Αντί να δουλεύουν πάνω σε πολλαπλά υπολογιστικά φύλλα, με την αυτοματοποίηση των χρηματοοικονομικών, μπορείτε να τοποθετήσετε τα τμήματα χρηματοοικονομικών και λογιστικής σας στην ανάλυση και την ερμηνεία των οικονομικών πληροφοριών και να βοηθήσετε την ανάπτυξή της επιχείρησής σας.