Δύο και μια τεχνικές για να διαχειριστούμε τους «δύσκολους» ανθρώπους

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βρεθούμε κοντά σε ανθρώπους επικριτικούς, αγενείς, ιδιότροπους και περίεργους. Αυτό που έχει σημασία όμως δεν είναι η δική τους συμπεριφορά, αλλά πως εμείς την αντιμετωπίζουμε.
Η θετική μας ενέργεια και η καλή διάθεση μεταφέρεται στους άλλους κι αυτό είναι ένα βήμα για να τους βοηθήσουμε
Tatsiana Volkava via Getty Images
Η θετική μας ενέργεια και η καλή διάθεση μεταφέρεται στους άλλους κι αυτό είναι ένα βήμα για να τους βοηθήσουμε

Όσο κι αν επιδιώκουμε να δημιουργούμε έναν μη τοξικό κοινωνικό κύκλο είναι βέβαιο ότι στη ζωή μας κάποια στιγμή - ή και περισσότερες - θα έρθουμε αντιμέτωποι με άτομα που η συμπεριφορά τους θα μας φέρει σε δύσκολη θέση, θα μας φορτίσει συναισθηματικά, θα μας στεναχωρήσει ή θα μας απογοητεύσει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο ότι θα συναντήσουμε τέτοιους ανθρώπους. Ανθρώπους επικριτικούς, αγενείς, ιδιότροπους και περίεργους. Ανθρώπους που δεν τα έχουν βρει με τον εαυτό τους και τους φταίνε οι γύρω τους, που έχουν συναισθηματικά βάρη και προσπαθούν να τα μεταφέρουν σε άλλους, που παραπονιούνται για όλα όσα τους συμβαίνουν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι κινούν τα νήματα των καταστάσεων που δημιουργούν. Υπάρχει ένας πολύ χαρακτηριστικός όρος για όλους αυτούς. Άνθρωποι – απορριμματοφόρα. Είναι εκείνοι που κουβαλούν συναισθηματικά φορτία, μαζεύουν όλα τα αρνητικά συναισθήματα και τα «αδειάζουν» σε εκείνον που βρίσκεται κοντά τους, πρόθυμος να τους ακούσει και να τους βοηθήσει.

Σύμφωνα με την κα Στεφανία Τσαουσίδου, σύμβουλο θετικής ψυχολογίας, είναι δύσκολο να αλλάξουμε την ψυχολογία και τη διάθεση αυτών των ανθρώπων όταν οι ίδιοι δεν το θέλουν. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη δική μας αντίδραση απέναντι τους, γιατί στο τέλος της ιστορίας αυτό που μας απογοητεύει δεν είναι η δική τους συμπεριφορά, αλλά η προσδοκία που εμείς είχαμε ότι θα καταλάβουν, θα αλλάξουν και θα βελτιωθούν.

Εκμυστηρεύσεις μεταξύ φίλων. Πως μπορούμε να συμπαρασταθούμε;
dikushin via Getty Images
Εκμυστηρεύσεις μεταξύ φίλων. Πως μπορούμε να συμπαρασταθούμε;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε

Προσφέρουμε συμπόνοια, κατανόηση, αγάπη και θετικά σχόλια

Όπως εξηγεί η κα Τσαουσίδου, συχνά χαρακτηρίζουμε τους ανθρώπους από συγκεκριμένες περιόδους ή καταστάσεις της ζωής τους. Μια μεμονωμένη συμπεριφορά δεν είναι δείγμα του χαρακτήρα του. Μπορεί κάποιος να περνάει μια δύσκολη περίοδο και να φέρεται άσχημα. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να προσφέρουμε συμπόνοια, κατανόηση και αγάπη. Είμαστε υπομονετικοί με τα προβλήματά τους, τα ακούμε, τους συμπαραστεκόμαστε αν βρίσκονται σε μια περίοδο κρίσης και τους κάνουμε θετικά σχόλια για να τους ανεβάσουμε τη διάθεση. Η καλή ενέργεια που τους μεταφέρουμε είναι σημαντική. Βασική προϋπόθεση; Οι άλλοι να είναι δεχτικοί για να την εισπράξουν.

Όταν η συμπεριφορά δεν αλλάζει βάζουμε όρια

Εάν παρά τις προσπάθειες μας για θετικό κλίμα, η αρνητική συμπεριφορά συνεχίζεται προσβάλλοντάς μας και στερώντας μας την καλή μας διάθεση, τότε έρχεται η ώρα να αλλάξουμε τη σχέση που έχουμε με το άτομο αυτό. Επιβάλλεται να θέσουμε τα όρια μας για να προστατεύσουμε τη δική μας ηρεμία. Σύμφωνα με την κα Τσαουσίδου έχουμε διδαχτεί να βοηθάμε τους άλλους, αλλά η βοήθεια πρέπει να σταματάει όταν βλάπτει εμάς. Όσο καλοί φίλοι κι αν είμαστε όταν το άλλο άτομο συνεχίζει να φέρεται με έναν τρόπο που δεν μας αρέσει, τότε οφείλουμε να βάλουμε προτεραιότητα στις δικές μας ανάγκες.

Οσο καλοί φίλοι κι αν είμαστε όταν βλέπουμε ότι η αρνητική συμπεριφορά δεν διορθώνεται θα πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας
bernardbodo via Getty Images/iStockphoto
Οσο καλοί φίλοι κι αν είμαστε όταν βλέπουμε ότι η αρνητική συμπεριφορά δεν διορθώνεται θα πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας

Ως πότε επιμένουμε; Μήπως παραβαίνουμε στην εξελικτική του πορεία;

Δυστυχώς, όπως εξηγεί η κα Τσαουσίδου, τα άτομα αυτά τις περισσότερες φορές αδυνατούν να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς και επικοινωνίας όσο κι αν εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Όταν διαπιστώσουμε ότι η συμπεριφορά έχει παγιωθεί και δεν αλλάζει, τότε πρέπει να απομακρυνθούμε για ένα διάστημα – μικρό ή μεγάλο- και να αφήσουμε το άτομο να συνειδητοποιήσει την κατάστασή του, να του γεννηθεί η επιθυμία για αλλαγή και βελτίωση και να ορίσει τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική διαδρομή που θέλει να ακολουθήσει.