Είναι συνηθισμένο τα μαλλιά μας να γκριζάρουν καθώς γερνάμε, αλλά φυσικά όντας άνθρωποι θέλουμε να αντιστρέψουμε κάθε είδους φυσικό φαινόμενο που διαπερνά το ανθρώπινο σώμα και υποδηλώνει τη θνητότητά μας. Ως εκ τούτου, υπάρχουν προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν την εμφάνιση των γκρίζων τριχών - ορισμένα συμπληρώματα υπόσχονται να αποτρέψουν την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών εξ αρχής, ενώ άλλα τοπικά προϊόντα ισχυρίζονται ότι εξαφανίζουν το γκρίζο. Ακόμη και η L’Oreal είχε ασχοληθεί με το θέμα, ανακοινώνοντας το 2011 ότι σε πέντε χρόνια θα κυκλοφορούσε ένα εντελώς φυσικό χάπι που θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών. (Ένας εκπρόσωπος της L’Oreal μοιράστηκε ότι δεν είναι πλέον μια περιοχή εστίασης για την ομάδα έρευνας και καινοτομίας της).
Όμως, όπως φαίνεται από αυτό το εγκαταλειμμένο έργο, η πραγματικότητα της πρόληψης και της αναστροφής των γκρίζων μαλλιών δεν είναι τόσο απλή, τουλάχιστον όχι ακόμη.
Ενώ οι μηχανισμοί πίσω από το χρώμα των μαλλιών είναι περίπλοκοι, με τους απλούστερους όρους, τα γκρίζα μαλλιά προκαλούνται από την απώλεια της μελανίνης. Καθώς μεγαλώνουμε, παράγουμε λιγότερη μελανίνη για τα μαλλιά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα γκρίζα μαλλιά. Συνήθως, το πότε ακριβώς συμβαίνει αυτό φαίνεται να είναι γενετικά καθορισμένο.
Αλλά υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους νωρίτερα. Ο Γκρεγκ Ζίρινγκ πιστοποιημένος δερματολόγος και ιδρυτής της Ziering Medical, λέει ότι οι έλλειψη βιταμινών, ειδικά της βιταμίνης B6, B12, D, E ή βιοτίνης, μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των γκρίζων μαλλιών. Το οξειδωτικό στρες τόσο από εσωτερικούς παράγοντες (όπως μια ανθυγιεινή διατροφή) όσο και από το περιβάλλον (όπως η υπεριώδης ακτινοβολία) μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Το κάπνισμα έχει σημαντική επίδραση: «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές είναι δύο φορές πιο πιθανό να αρχίσουν να γκριζάρουν πριν από την ηλικία των 30 ετών σε σχέση με τους μη καπνιστές», λέει ο Ζίρινγκ .
Ακόμη και τα προϊόντα μαλλιών - συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται για το βάψιμο ή το ξάνοιγμα των μαλλιών - μπορεί να περιλαμβάνουν συστατικά που μειώνουν τη μελανίνη στα μαλλιά. «Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο υπάρχει σε πολλές βαφές μαλλιών, είναι μια τέτοια επιβλαβής χημική ουσία. Η υπερβολική χρήση προϊόντων που ξανοίγουν τα μαλλιά θα τα κάνει τελικά να ασπρίσουν», λέει ο Ζίρινγκ.
Το άγχος, επίσης, φαίνεται να είναι ένας παράγοντας που επιταχύνει την εμφάνιση γκρίζων τριχών.
Η αποφυγή του γκριζαρίσματος είναι μεγάλη υπόθεση. Και αν ρίξουμε μια ματιά στη γκάμα των διαθέσιμων προϊόντων που ισχυρίζονται ότι λειτουργούν ως θεραπεία γκρίζων μαλλιών, θα το διαπιστώσουμε. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς με τους οποίους μιλήσαμε, η δυνατότητα να «αντιστρέψουμε» τα γκρίζα μαλλιά ή να αποτρέψουμε τις αλλαγές χρώματος που σχετίζονται με την ηλικία δεν είναι δυνατή. «Ενώ ορισμένες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και συνθήκες υγείας μπορεί να δημιουργήσουν πρόωρες γκρίζες τρίχες, είναι αδύνατο να αποκαταστήσουμε το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας εάν οι γκρίζες τρίχες οφείλονται σε φυσική γήρανση», λέει ο Ζίρινγκ.
Ωστόσο, υπάρχει λόγος να μείνουμε αισιόδοξοι, εάν ο στόχος μας είναι λιγότερα γκρίζα μαλλιά. Ενώ οι περισσότερες πληροφορίες λένε για τα γκρίζα μαλλιά ότι από τη στιγμή που μια τρίχα γίνει γκρίζα δεν υπάρχει επιστροφή, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μείωση του άγχους απλώς μπορεί να βοηθήσει (πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, σωστά;) Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε ορισμένα άτομα, οι γκρίζες τρίχες πήραν πάλι το φυσικό τους χρώμα, αφού τα άτομα πήγαν διακοπές. Η μελέτη έχει τους περιορισμούς της, αλλά δείχνει για πρώτη φορά ότι το άγχος - και η μείωση του - μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάσει το χρώμα των μαλλιών.
«Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε πλήρως τις τρίχες μας να γκριζάρουν», λέει ο Μάρτιν Πικάρντ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συγγραφέας της μελέτης. «Η συμπεριφορά μας, και ίσως το πώς μαθαίνουμε να βλέπουμε τον κόσμο και το άγχος που δημιουργούμε στον εαυτό μας, φαίνεται να επηρεάζει το πώς γερνούν τα κύτταρά μας και πότε τελικά οι τρίχες μας θα γκριζάρουν».
Εκτός από τη μείωση του στρες, υπάρχουν ορισμένες άλλες τακτικές που μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη νέων γκρίζων τριχών - αλλά μόνο εάν η αιτία είναι ελλείψεις στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή.
«Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα βοηθούν να διασφαλιστεί ότι οι θύλακες των τριχών μας έχουν τη μέγιστη θρεπτική αξία για να εκτελούν τις μεταβολικές λειτουργίες, μία από τις οποίες είναι η παραγωγή των χρωστικών (μελανίνη) που χρειάζονται τα μαλλιά για να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα», λέει ο Ζίρινγκ. «Τα αμινοξέα και οι πρωτεΐνες που ενεργοποιούν τη μεταβολική λειτουργία στα ωοθυλάκια μας είναι ευεργετικές», λέει. Έχοντας αυτό κατά νου, η κατανάλωση τροφών με τις προαναφερθείσες βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει, όπως και η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών μπορεί να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες, όπως φρέσκα φρούτα, πράσινο τσάι, ελαιόλαδο και ψάρια.
«Χρειάζεται να τρώμε καλά, να κοιμόμαστε καλά και να αποφεύγουμε τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες καθώς και το κάπνισμα», λέει ο Ζίρινγκ. «Ας χρησιμοποιούμε και αντηλιακή προστασία για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Επίσης μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμινών του συμπλέγματος Β.»
Όσο για εκείνα τα συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι αποτρέπουν τα γκρίζα μαλλιά, τεχνικά μπορεί να λειτουργήσουν εάν αναπληρώνουν τις διατροφικές ελλείψεις, αλλά δεν γίνεται να λειτουργήσουν περισσότερο από την υγιεινή διατροφή ή τη λήψη πολυβιταμινών.
Στο μεταξύ, υπάρχει πάντα η επιλογή να «αγκαλιάσουμε» τα γκρι μαλλιά μας, που αποδεικνύεται ότι είναι η λιγότερο αγχώδης μέθοδος από όλες.