Τελευταία όλοι περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι σε σχέση με παλαιότερα. Παρόλο που αυτό έχει πολλά θετικά για τα κατοικίδιά μας και για την άνεση μας, επειδή κυκλοφορούμε όλη μέρα με πιτζάμες, υπάρχουν δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα στην σχέση των ανθρώπων που συγκατοικούν.
Σύμφωνα με την Μπρόνιον Σίνγκλετον, μια θεραπεύτρια ζευγαριών από το Τορόντο, «τα μικρά πράγματα πλέον γίνονται μεγάλα. Δεν έχουμε τα σημεία αποσυμπίεσης του άγχους που είχαμε στο παρελθόν».
Ειδικά για τα ζευγάρια που ζουν σε μικρά διαμερίσματα, υπάρχει σίγουρα έλλειψη συνδεσιμότητας και οικειότητας στον τρόπο που επικοινωνούν.
«Όταν ακούμε αυτόν τον όρο, συχνά σκεφτόμαστε την σεξουαλική οικειότητα ή την σωματική, όταν μιλάμε για ζευγάρια, αλλά η οικειότητα είναι και ένας συναισθηματικός, διανοητικός και εμπειρικός δεσμός που ενισχύεται από τις εμπειρίες που δημιουργείς με τον/ την σύντροφό σου, είπε η θεραπεύτρια.
Σε φυσιολογικές συνθήκες, τα ζευγάρια δεν θα περνούσαν και τον εργασιακό τους χρόνο μαζί, έτσι θα γυρνούσαν σπίτι με ανέκδοτα, ιστορίες και θα είχαν να συνεισφέρουν εμπειρίες στην σχέση τους. Αλλά τώρα, στο τέλος της μέρας, ξέρουν και οι δύο ό,τι έχει συμβεί τις προηγούμενες ώρες.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι το ότι αναγκαζόμαστε ουσιαστικά να βασιστούμε στον σύντροφό μας για να κάνει αυτό που υπό κανονικές συνθήκες θα έκανε μια ολόκληρη ομάδα φίλων.
Αλλά δεν υπάρχει λόγος απελπισίας. Μπορεί να ζούμε ήδη έναν χρόνο (σχεδόν) σε καραντίνα και μπορεί αυτή να μην είναι η ιδανική στιγμή για την άνθηση της αγάπης, παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τη σχέση μας ζωντανή. Ακολουθούν οι προτάσεις της Σίνγκλετον για ζευγάρια που περνάνε την καραντίνα μαζί.
Ας βάλουμε στο πρόγραμμα χρόνο που θα είμαστε χωριστά
«Είναι αρκετά παράδοξο - διαμαρτυρόμαστε για την κοινωνική απομόνωση και όμως τα άτομα που μένουν με τους αγαπημένους τους δεν έχουν αρκετή ιδιωτικότητα», είπε η Σίνγκλετον..
Η λύση: να περνάμε χρόνο χωριστά
«Εάν εργαζόμαστε και οι δύο από το σπίτι, ας εργαστούμε όσο το δυνατόν πιο μακριά ο ένας από τον άλλο. Ας πάμε μεγάλες βόλτες ξεχωριστά. Ας προγραμματίσουμε χρόνο για να παρακολουθήσουμε μόνοι μας μια ταινία ή να συνομιλήσουμε με τους φίλους μας», λέει η θεραπεύτρια.
Και δεν χρειάζεται να έχουμε πραγματικά σχέδια για να περάσουμε χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλο. Προγραμματίζοντας μερικές νύχτες την εβδομάδα που θα περνάμε μαζί, και μερικές που ο καθένας θα τις ξοδεύει κάνοντας το δικό του πρόγραμμα, μπορούμε να αναζωογονήσουμε την σχέση μας.
Ας συζητήσουμε για αυτό
Επειδή ουσιαστικά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περνάμε όλη μέρα μαζί με τον σύντροφό μας, μπορεί να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα. Αλλά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει πολύ να επικοινωνήσουμε για τους περιορισμούς που αισθανόμαστε.
Εάν έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα στοιχεία που μας εκνευρίζουν εύκολα, μπορούμε να τα μοιραστούμε με τον σύντροφό μας. Το να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα.
Ας θυμηθούμε να είμαστε διακριτικοί
«Αυτό ακούγεται πολύ βαρετό, αλλά να είστε πρωτίστως ευγενικοί μεταξύ σας», είπε η Σίνγκλετον.
Πριν αφήσουμε όλα τα πιάτα μας στο νεροχύτη ή παραπονεθούμε ότι ο/η σύντροφός μας άφησε το φως ανοιχτό, ας σκεφτούμε πώς θα αντιμετωπίζαμε έναν αγαπημένο συγκάτοικο. Θα ξεκινούσαμε έναν καυγά μαζί του; Ή θα μπορούσαμε απλώς να πούμε στον εαυτό μας ότι μάλλον και αυτοί έχουν επίσης άγχος και ότι θα πλύνουν τα πιάτα αργότερα;
Ας προγραμματίσουμε το σεξ
«Πολλοί αναφέρονται σε αυτό το μύθο για το σεξ, ότι, δηλαδή, θα γίνει αυθόρμητα», είπε η Σίνγκλετον. Αυτή την εποχή, που κυκλοφορούμε κυρίως με πιτζάμες μέσα στο σπίτι και πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το διακύβευμα της ψυχικής τους υγείας ή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση , αυτό το σενάριο του αυθορμητισμού μοιάζει ουτοπικό.
Μπορεί στην αρχή να φανεί παράξενο και αντιαισθησιακό, αλλά ο προγραμματισμός της ώρας του σεξ μπορεί να γίνει διασκεδαστικός, αν το δούμε σαν κάτι που περιμένουμε να συμβεί.
Ας φροντίσουμε τον εαυτό μας
Είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται συνεχώς, επειδή είναι αλήθεια: δεν θα είμαστε καλοί φίλοι, σύντροφοι ή ερωτικοί σύντροφοι σε καμία περίπτωση, εάν δεν αισθανόμαστε καλά οι ίδιοι με τον εαυτό μας.
«Πρέπει πραγματικά να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τη δική μας σωματική και ψυχική υγεία, ώστε να μπορούμε να εμφανιστούμε ως ο καλύτερος εαυτός μας στη σχέση μας», λέει η Σίνγκλετον. Αυτό ισχύει πάντα, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, που υπάρχει τόσο πολύ άγχος.
Το να είμαστε καλοί με τον εαυτό μας σημαίνει επίσης, να κάνουμε ένα διάλειμμα στη σχέση μας, αν χρειάζεται. Εάν δεν αισθανόμαστε ότι τα πράγματα είναι υπέροχα όλη την ώρα, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό: όλος ο κόσμος είναι ανάποδα αυτήν τη στιγμή.