Η απόφαση να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση του σπιτιού μας, έχει να κάνει με την διάθεση να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα κάνει την διαμονή μας σε αυτόν πιο όμορφη και πιο λειτουργική. Και μην μας πείτε ότι η καραντίνα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο να συμβεί. Αντίθετα, ίσως και να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ διαδικτυακά να μπορέσουμε να κάνουμε τις αγορές μας.
Μόνο που η διαδικασία μπορεί να γίνει αγχωτική, ειδικά αν δεν θέλουμε να ξοδέψουμε πάρα πολλά χρήματα, ή δεν γνωρίζουμε από που να ξεκινήσουμε.
Δύο αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου και παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών, η Ταμάρα Ντέι του «Bargain Mansion» από το κανάλι HGTV και ο Τζερεμάια Μπρεντ των «Nate and Jeremiah by Design» και «Say I Do» από τα κανάλια TLC και Netflix, μας δίνουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις για την σωστή αξιοποίηση των χρημάτων μας κατά την ανακαίνιση του σπιτιού.
Ακολουθώντας ένα σταθερό σχεδίο έχει καλύτερο αποτέλεσμα και αξιοποιούνται καλύτερα τα χρήματα μας
Η Ταμάρα Ντέι μας προειδοποιεί να αποφύγουμε να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση αν δεν καταλήξουμε πρώτα σε ένα σχέδιο από το οποίο δεν θα παρεκκλίνουμε.
Αν αλλάζουμε συνεχώς το σχέδιο προσθέτοντας κάθε τόσο νέα πράγματα επειδή μας αρέσουν, θα έχουμε ένα αλλοπρόσαλλο αποτέλεσμα.
«Θα είναι σαν να μην γνωρίζαμε την κατεύθυνση που θέλαμε να δώσουμε στο στυλ καταλήγοντας να είναι μπερδεμένο αντί για κάτι ενδιαφέρον».
Η Ταμάρα Ντέι μας συστήνει να συλλέξουμε φωτογραφίες από τον εσωτερικό χώρο σπιτιών που μας αρέσουν ως το πρώτο βήμα για την ανακαίνιση.
«Αφιερώνουμε χρόνο στο Instagram και στο Pinterest για να βρούμε τους χώρους εκείνους που μας αρέσουν. Επιλέγουμε 100 με 200 διαφορετικές φωτογραφίες στις οποίες να υπάρχει μία συνοχή στο στυλ και την εμφάνιση. Υπάρχουν στοιχεία διαφορετικών στυλ που όλοι αγαπάμε, αλλά το να βρεις το κατάλληλο είναι πολύ σημαντικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη του Τζερεμάια Μπρεντ. Βγάζουμε ένα σχέδιο το οποίο ακολουθούμε πιστά και παράλληλα καταλήγουμε στα χρήματα που θέλουμε να δαπανήσουμε.
«Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται σε μία ανακαίνιση είναι να ξεκινήσουμε το έργο χωρίς να έχουμε καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο. Πρέπει να είμαστε οργανωμένοι. Βγάζουμε προϋπολογισμό γι′ αυτό που θέλουμε να κάνουμε και προχωράμε βήμα βήμα».
Προτού αρχίσουμε να ξοδεύουμε χρήματα, ρίχνουμε μια ματιά στα αντικείμενα που ήδη έχουμε
Αν και θα πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα για να ανακαινίσουμε το σπίτι μας, μπορεί να μην είναι τόσο πολλά όσο νομίζουμε.
Πριν ξεκινήσουμε να αγοράζουμε νέα διακοσμητικά αντικείμενα, ο Τζερεμάια Μπρεντ μας προτείνει να αξιολογήσουμε τα ήδη υπάρχοντα και να ξανασκεφούμε την θέση τους στο σπίτι. Τόσο ο ίδιος όσο και o σύζυγος του Νέιτ Μπέρκους, επίσης αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και συμπαρουσιαστής στην εκπομπή του TLC, «Nate and Jeremiah By Design», συχνά επαναπροσδιορίζουν τον χώρο του σπιτιού τους πραγματοποιώντας μικρές αλλαγές.
«Πιστεύουμε ακράδαντα στο να φροντίζουμε το σπίτι και να ανακαινίζουμε τον χώρο. Αλλάζοντας την χρήση των δωματίων ή το ντεκόρ του σπιτιού αυτόματα ανανεώνεις τον χώρο και σου δίνει την αίσθηση του καινούργιου», εξηγεί ο Τζερεμάια Μπρεντ.
Για παράδειγμα, μετατρέποντας ένα δωμάτιο σε χώρο πολλαπλών χρήσεων μας δίνει μία νέα αίσθηση χωρίς να χρειαστεί ριζική ανακαίνιση.
«Οι κλασσικοί χώροι δεν χρειάζεται να παραμείνουν αυστηρά ως έχουν. Όπως η τραπεζαρία που δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο για φαγητό».
«Ακόμα και κάποιες ηλεκτρικές συσκευές, όπως αυτή του καφέ, δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο στον πάγκο της κουζίνας. Θα μπορούσε εύκολα να μετακινηθεί στο καθιστικό ή στο πάσο του μπαρ».
Βάφοντας τον τοίχο αλλάζουμε δραστικά τον χώρο
Αν δεν χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές στο σπίτι, βάφοντας απλά ένα δωμάτιο το κάνει να φαίνεται σαν καινούργιο.
«Το βάψιμο των τοίχων στο ίδιο χρώμα ή σε διαφορετικό κάνει μεγάλη διαφορά» υποστηρίζει η Ταμάρα Ντέι με τον Τζερεμάια Μπρεντ να συμπληρώνει λέγοντας: «Είναι αλήθεια. Υπάρχει λόγος που όλοι λένε ότι το χρώμα είναι ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για να δώσουμε χαρακτήρα σε ένα χώρο».
Μάλιστα η επιλογή του χρώματος παίζει μεγάλο ρόλο.
«Βάψαμε πρόσφατα την κουζίνα και από σκούρο γκρι-καφέ (taupe), επιλέξαμε μία απόχρωση του πράσινου και έδωσε άλλη ενέργεια στον χώρο», λέει ο Νέιτ Μπέρκους.
Το ίδιο ισχύει και με τα πατώματα. Ενα καινούργιο χαλί, ένα τρίψιμο - γυάλισμα στο παρκέ ή στα πλακάκια δίνει αυτόματα την αίσθηση του καινούργιου.
Ξύλο και φωτιστικά
Μπορεί να μας φαίνεται μικρή λεπτομέρεια μία αλλαγή επίπλου ή ένα νέο φωτιστικό, αλλά δεν είναι. Παίζει μεγάλο ρόλο στην εσωτερική διακόσμηση σύμφωνα με την Ταμάρα Ντέι και τον Τζερεμάια Μπρεντ.
«Έχω πάθος με τον φωτισμό. Θέλω ο χώρος να φωτίζεται έντονα για να αναδεικνύει την διακόσμηση και κάθε στοιχείο που έχω σχεδιάσει», εξηγεί η Ταμάρα Ντέι.
Ο φωτισμός «υπαγορεύει» την διάθεση που εκπέμπει ο χώρος με τα φωτιστικά από μόνα τους να τονίζουν την εικόνα του δωματίου.
Ο Τζερεμάια Μπρεντ από την μεριά του μας συστήνει την χρήση υλικών, όπως ξύλινες ψευδοροφές, γυψοσανίδες αφού όπως λέει «Είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να αναδείξουμε υλικά και τον χαρακτήρα τους χωρίς να αδειάσουμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό».
Μάλιστα δεν διστάζει να προτείνει και μία επιπλέον μικρή αλλαγή που κάνει ακόμα πιο ζεστό ένα χώρο.
«Λατρεύω μια εποχική αλλαγή όπως την χαρακτηρίζω, με καινούργια μαξιλάρια και ριχτάρια ακόμα και κουβέρτες για τους καναπέδες και τις πολυθρόνες, στα χρώματα της αντίστοιχης εποχής».
Προσλαμβάνοντας έναν αρχιτέκτονα εσωτερικού χώρου εξοικονομούμε χρήματα
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, όπως μας εξηγεί η Ταμάρα Ντέι, που νομίζουν πως η πρόσληψη ενός αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων θα τους αλλάξει σημαντικά τον προϋπολογισμό ιδίως στις περιπτώσεις που είναι πολύ συγκεκριμένος. Αντιθέτως, θεωρεί πως θα έπρεπε να το δούμε ως πολύ σοβαρή λύση και μεγάλη βοήθεια.
«Η πρόσληψη κάποιου που γνωρίζει τις τάσεις και τα στυλ μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα. Εάν έχουμε αστοχία υλικού - για παράδειγμα τον λάθος γρανίτη - αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο κόστος που πήγε χαμένο».
Ο αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου μας βοηθάει να αποφύγουμε τέτοιου είδους κακοτοπιές, πραγματοποιώντας μια σωστή ανακαίνιση γεμάτη συνοχή.
Πηγή: Insider.com