Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο πολλοί άνθρωποι συμφωνούν σε σχέση με την εσωτερική διακόσμηση, είναι αυτό: ποτέ να μην ανάβουμε τα μεγάλο φως. Οχι το βράδυ σίγουρα. Γιατί να θέλουμε μια κρύα, λευκή απόχρωση να φωτίζει το δωμάτιό μας όταν οι λάμπες κάνουν τα πράγματα πιο άνετα;
Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο από ποτέ στο σπίτι, αλλά ο σωστός φωτισμός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ερωτευτούμε ξανά το χώρο μας. Επιλέγοντας προσεκτικά τα φώτα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αίσθηση άνεσης και ζεστασιάς, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. Και οι ειδικοί μας υποστηρίζουν σε αυτό.
Ο Νικ Μούτερ, Διευθύνων Σύμβουλος του φωτισμού και των οικιακών ειδών της Olivia, λέει ότι ο καλός φωτισμός μπορεί να μεταμορφώσει ένα ολόκληρο δωμάτιο κι ότι με ξεχωριστές πηγές φωτός, μπορούμε να δημιουργήσουμε «ζώνες», οι οποίες βοηθούν στην διαίρεση ενός χώρου, όσο μεγάλος ή μικρός (κι αν είναι).
«Οι (σωστές) επιλογές φωτισμού μπορούν όχι μόνο να αλλάξουν τη διάθεσή μας, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα, από τον ύπνο έως την παραγωγικότητα και τα επίπεδα σεροτονίνης», προσθέτει ο Τζούλιαν Αντριούτα, Διευθύνων Σύμβουλος της Smart Lighting Industries. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να ξεκινήσουμε.
Ας γνωρίσουμε τον φωτισμό μας
Τα περισσότερα οικιακά φώτα περιλαμβάνουν φώτα με θερμοκρασίες χρώματος στην κλίμακα Kelvin, που κυμαίνονται από 2700K έως 6500K.
Για μια ζεστή και άνετη αίσθηση, οι θερμοκρασίες πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 2700k και 3999k, λέει ο Αντριούτα. Τα λευκά φώτα ημέρας (4000K-4999K) χρησιμοποιούνται καλύτερα για ενεργούς χώρους του σπιτιού μας, όπως κουζίνα, μπάνιο και γραφείο.
«Η θερμοκρασία λευκού χρώματος ημέρας θα βοηθήσει στην αύξηση της συγκέντρωσης και θα μας δώσει μια πιο φωτεινή αίσθηση αλλά και αίσθηση ενέργειας», προσθέτει. Τα δροσερά λευκά φώτα (5000K-6500K) είναι πολύ φωτεινά, συνήθως προορίζονται για εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους. «Ωστόσο, είναι ιδανικά για φωτισμό εργασιών και βελτιώνουν την συγκέντρωση και την παραγωγικότητα».
Ας προσθέσουμε λάμπες
«Για να ενισχύσει την άνεση, μια λάμπα δαπέδου στην γωνία του σαλονιού συν μια επιτραπέζια λάμπα τοποθετημένη σε μια βιβλιοθήκη ή σε ένα πλευρικό τραπέζι μπορεί να προσθέσει βάθος και ατμόσφαιρα στο δωμάτιο», λέει ο Μούτερ. Τα φώτα τοίχου στις εσοχές μπορούν επίσης να δώσουν έμφαση σ′ εκείνες τις πιο σκοτεινές περιοχές που θα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο και μπορεί να είναι μια ελκυστικά πρόσθετη επιλογή λόγω της συμμετρίας τους.
Μπορούμε επίσης να γίνουμε δημιουργικοί με τις λάμπες μας. «Ορισμένες λάμπες δαπέδου μας επιτρέπουν να γέρνουμε το κεφάλι κατά 180 μοίρες, επιτρέποντάς μας να ανάψουμε το ανώτατο όριό τους ...», προσθέτει ο Τζέιμς Τίομπαλντ, CEO, της CDSI Lighting.«Αυτό θα επεκτείνει το φως σε όλο το δωμάτιο και συνήθως σημαίνει ότι μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τους προβολείς στην οροφή...»
Το κλειδί είναι να έχουμε έναν μεικτό φωτισμό λέει ο Κρις Τζόρνταν, MD της εταιρείας φωτισμού Christopher Wray.
«Αυτός ο πολυεπίπεδος φωτισμός μπορεί να συμβάλει στο να αποπνέει ένα δωμάτιο ηρεμία, ιδιαίτερα από λάμπες με απαλή διάχυτη σκιά», λέει.
Οι σκιές φωτός (από τις λάμπες) μπορούν επίσης να κάνουν μια τεράστια διαφορά - και δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει, λέει ο Αντριούτα. «Λάβετε υπόψη ότι μια πιο σκοτεινή σκιά μπορεί να συγκεντρώσει το φως και να την επικεντρώσει περισσότερο σε μια επιφάνεια. Ενώ μια φωτεινή σκιά μπορεί να διαχέει το φως σε έναν ευρύ κύκλο».
Αλλά όχι πάρα πολλές λάμπες
«Πάντα να σκεφτόμαστε πόσο φυσικό φως είναι διαθέσιμο, καθώς πάρα πολές λάμπες μπορούν να κάνουν τον χώρο να φαίνεται γεμάτος», προσθέτει ο Τζόρνταν.
«Οι μικροί προβολείς και τα φώτα τοίχου μπορεί να βοηθήσουν στην δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος χωρίς να καταλαμβάνουν χώρο, (κάτι) ιδανικό για ένα αποτέλεσμα άνεσης και χαλαρότητας σε μικρότερο δωμάτιο. Οι πηγές φωτός LED εκπέμπουν φως σε κάθε κατεύθυνση και ως εκ τούτου οδηγούν σε καλύτερη κατανομή φωτός. Ο φωτισμός φθορισμού πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να φαίνεται πολύ σκληρός, ενώ ένα ζεστό φως λειτουργεί τέλεια στο χώρο».
Ας προσαρμόσουμε τον φωτισμό μας
Η ευελιξία αποτελεί βασικό μέρος της επεξεργασίας του σχεδίου φωτισμού στο σπίτι μας, λέει ο Τζόρνταν, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να προσαρμόσετε τον φωτισμό ώστε να αντανακλά τη διάθεση που θέλετε.
«Οι διακόπτες dimmer είναι πρακτικοί - μπορούμε να ρυθμίσουμε τον φωτισμό μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας ακριβώς - οπότε, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα την νύχτα, μπορούμε να το κάνουμε πιο ”μαλακό” για να βελτιώσουμε την διάθεση ή να χρησιμοποιήσουμε πλήρη φωτεινότητα όταν απαιτείται».
Ο Αντριούτα συμφωνεί ότι είναι καλή ιδέα να διατηρούμε έντονο φως καθ ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, οπότε όταν αλλάζουμε σε άνετο βραδινό φωτισμό, μπορούμε να παρατηρήσουμε μια διαφορά. Εάν έχουμε ήδη εγκαταστήσει έναν διακόπτη dimmer, η χρήση λαμπτήρα LED «dim tone» αντί ενός κανονικού dimmable είναι ένα καλό κόλπο, λέει ο Τίομπαλντ. «Αυτά κάνουν το δωμάτιο πιο ζεστό καθώς γυρίζουμε τον διακόπτη, ώστε να μπορούμε να αλλάξουμε την διάθεση ανάλογα με τη δραστηριότητά μας...»
Ας σκεφτούμε το υπνοδωμάτιο επίσης
Η εργασία φωτισμού είναι σημαντική εδώ, λέει ο Τζόρνταν. Αυτό σημαίνει κυριολεκτικά φωτισμό που βοηθά τους ανθρώπους να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες σε ένα δωμάτιο. «Αυτό είναι σημαντικό στην κρεβατοκάμαρα, επιτρέποντας σε εσάς και τον σύντροφό μας να κοιμηθούμε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αν κάποιος προτιμά να διαβάσει, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται να σηκωθούμε για να σβήσουμε το φως αν είμαστε ήδη στο κρεβάτι», λέει . «Ο φωτισμός εργασίας πρέπει να χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες περιοχές όπως πάνω ή δίπλα σε καθρέφτη, σε μπουντουάρ ή δίπλα στο κρεβάτι. Τα φώτα εργασίας πρέπει να εκπέμπουν χαμηλό και απαλό φωτισμό για να βοηθούν στο να σβήσουν για να κοιμηθούμε καλά».
Ας αντλήσουμε έμπνευση από το διαδίκτυο
Το Instagram είναι εξαιρετικό για αυτό, προσθέτει ο Τίομπαλντ. «Ας ξεκινήσουμε να ακολουθούμε κάποιες αρχιτεκτονικές εταιρείες και εταιρείες φωτισμού καθώς δείχνουν κάποιες λύσεις που μπορούμε να επαναδημιουργήσουμε. Είναι πιθανό να βρούμε ένα χώρο παρόμοιο με τον δικό μας, ώστε να μπορούμε να δούμε τι λειτουργεί καλύτερα για εμάς πριν αγοράσουμε κάτι».