Εχουμε κλείσει λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο στον Ιανουάριο αλλά, αλλά αν δεν έχουμε καταφέρει να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τα προγράμματά μας για το νέο έτος, ή νιώθουμε ότι δεν έχουμε την ενέργεια για να συμβεί αυτό (καλό είναι να ξέρουμε πώς) δεν έχουν χαθεί όλα.
Παρά τη διαφημιστική εκστρατεία, το νέο έτος δεν παρέχει μια άμεση μετάβαση σε «νέο εμείς» - η 1η Ιανουαρίου είναι απλώς μια αυθαίρετη ημερομηνία, και το 2021 μας έχει δώσει ήδη ένα δοκιμαστικό σκηνικό.
Η Λίντα Κινγκ, μέλος του Life Coach Directory, λέει ότι αν έχουμε δυσκολευτεί να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των στόχων μας για την νέα χρονιά, είναι καλή ιδέα να αναρωτηθούμε γιατί θέλουμε να κάνουμε κάποια αλλαγή.
«Είναι επειδή το θέλουμε για τον εαυτό μας για λόγους υγείας, ψυχικής υγείας ή ευεξίας ή (επειδή) είναι κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε; Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ”πρέπει” και στο ”θέλω”», λέει στην HuffPost UK. «Για να πετύχουμε με τους στόχους μας, πρέπει να είναι κάτι που πραγματικά θέλουμε».
Η life coach Κάρεν Λίεμπενγκουθ, ιδρύτρια της Green Space Coaching, προσθέτει ότι η έλλειψη κινήτρων ... αποτελεί ένδειξη ότι (ο στόχος) έχει λάθος μέγεθος - και η προσαρμογή είναι σωστή. «Οι αποφάσεις που είναι πολύ μεγάλες μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε συγκλονισμένοι, ενώ (οι αποφάσεις που είναι) πολύ μικρές θα μας κάνουν να βαρεθούμε ή να μην είμαστε εμπνευσμένοι και θα μας εμποδίσουν να κάνουμε αυτό το κρίσιμο πρώτο βήμα», εξηγεί.
Για αυτήν την επιπλέον ώθηση προς το πρώτο βήμα, η Κινγκ προτείνει να φανταστούμε πώς θα είναι η ζωή μας όταν επιτύχουμε τον στόχο μας. «Ας κάνουμε την εικόνα πολύχρωμη, ας μπούμε μέσα της κι ας μάθουμε πώς θα αισθανόμαστε όταν πετύχουμε και, εάν ισχύει, ας δούμε την θετική επίδραση που θα έχει σε άλλους ανθρώπους στη ζωή μας», λέει. «Χαμόγελο. Ας συνδέσουμε αυτήν την εικόνα με ένα καλό συναίσθημα».
Εάν ο στόχος μας για την νέα χρόνια συνεπάγεται να εγκαταλείψουμε κάτι - είτε πρόκειται για ψώνια, για κάπνισμα, για αλκοόλ, για μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή για κρέας - η Κινγκ λέει ότι είναι καλύτερο να επικεντρωθούμε στην «καλύτερη συνήθεια» που δημιουργούμε, παρά να επικεντρωθούμε στην «κακή συνήθεια» που σταματάμε. Για παράδειγμα, αν προσπαθούμε να μην αγοράσουμε νέα ρούχα στο διαδίκτυο το 2021, ας επικεντρωθούμε στα θετικά, όπως να ερωτευθούμε ξανά τους παλιούς θησαυρούς στην ντουλάπα μας, καθώς και όλα αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε, παρά τις νέες αγορές που «χάνουμε».
Εάν έχουμε κάνει μια προσπάθεια για τον νέο στόχο μας, αλλά παρασπονδήσαμε πίνοντας αυτό το κρασί / καπνίζοντας εκείνο το τσιγάρο / αγοράζοντας μια μπλούζα, το κλειδί είναι να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας.
«Ας γίνουμε ο καλύτερος φίλος μας κι ας ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας λέγοντας: ”Είναι ΟΚ και ανθρώπινο να παρασπονδήσω, συμβαίνει σε όλους μας. Μπορώ να ξεκινήσω ξανά όποτε θέλω. Έχω ό, τι χρειάζεται. Μπορώ να το κάνω», λέει η Λίεμπενγκουθ.
Ένας διαχειρίσιμος στόχος είναι αυτός που αποτελείται από βήματα, προσθέτει η Κινγκ. «Μερικές φορές μπορεί να γλιστρήσουμε ένα βήμα, αλλά με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε, συνεχίζουμε.» Και αν είμαστε απογοητευμένοι με την πρόοδό μας, συνιστά τακτικές αυτοαξιολογήσεις για να συνεχίσουμε να προχωράμε.
«Στο τέλος της ημέρας, ας ελέγξουμε την πρόοδό μας με μια ευγενική, όχι αυστηρή διάθεση», λέει. «Ας γιορτάσουμε ό,τι έχουμε πετύχει κι ας σκεφτούμε τι θα μπορούσαμε να κάναμε διαφορετικά».
Κι ας θυμηθούμε, αν δεν καταφέραμε να υιοθετήσουμε μια νέα συνήθεια ενώ κρυώνουμε τον μήνα Ιανουάριο και μάλιστα κατά την διάρκεια lockdown, είναi ΟΚ να μετακινήσουμε το χρονοδιάγραμμα.
«Οι αποφάσεις - ή οι στόχοι - είναι για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όχι μόνο για την 1η Ιανουαρίου», λέει η Κινγκ. «Αν παλεύουμε με μικρές χειμερινές μέρες, μπορούμε να βρούμε την αλλαγή ευκολότερο (να γίνει) όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες και φωτεινότερες. Ό, τι κι αν θέλουμε, έχουμε ένα σχέδιο για να το δουλέψουμε, ακόμα κι αν αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει τον μήνα, κατά τον οποίο θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε γι′ αυτή την αλλαγή».