Πώς να επιλέξουμε την καλύτερη πτήση κι άλλες χρυσές συμβουλές όταν ταξιδεύουμε με παιδιά

Οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν πριν επιλέξουμε μεταξύ μιας απευθείας πτήσης ή ανταπόκρισης.
Oscar Wong via Getty Images

Τα αεροπορικά ταξίδια συνοδεύονται από πολλές πρακτικής φύσεως προκλήσεις και απορίες, ειδικά όταν πρέπει να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Η απευθείας πτήση μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή, αλλά ίσως είναι προτιμότερο να κάνουμε μια στάση και να εξοικονομήσουμε χρήματα επιλέγοντας εκείνη με ανταπόκριση.

Όταν όμως ταξιδεύουμε με ένα μικρό παιδί τα δεδομένα διαφέρουν, αλλάζοντας όλο τον προγραμματισμό που πρέπει να κάνουμε. Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, επομένως αυτό που λειτουργεί καλύτερα για μια οικογένεια μπορεί να μην είναι ιδανικό για μια άλλη. Ωστόσο, υπάρχουν γενικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να λάβουν μια καλή απόφαση κατά την οργάνωση ενός ταξιδιού.

Οι ειδικοί στα ταξίδια αναλύουν τους παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για απευθείας πτήση ή με ανταπόκριση όταν ταξιδεύουμε με ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί.

Ποια η ιδιοσυγκρασία του παιδιού

«Από πρακτικής πλευράς η απευθείας πτήση είναι προτιμότερη από εκείνη με ανταπόκριση καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε, την επιβίβαση, την αναμονή στο αεροδρόμιο ακόμα και τον ύπνο κατά την διάρκεια της πτήσης», λέει ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Next Vacay, Ναβίν Ντιτακαβί.

Σημειώνοντας μάλιστα πως επιλέγοντας την πτήση με ανταπόκριση θα πρέπει να έχουμε κατά νου, πιθανές καθυστερήσεις, που μπορεί να κάνουν τη συνολική εμπειρία ακόμη πιο άβολη για τα παιδιά.

«Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό», εξηγεί ο Ναβίν Ντιτακαβί.

«Αν έχουμε ένα ιδιότροπο μωρό - παιδί που είναι πιθανό να χρειάζεται πολλή προσοχή, μπορεί να είναι καλύτερα να κάνουμε ένα διάλειμμα καθώς περιμένουμε στο αεροδρόμιο για την ανταπόκριση».

Η Κριστίν Γκίρινγκ, διευθύντρια σύνταξης στο Parent Lab, έδωσε παρόμοιες συμβουλές, τονίζοντας ότι ορισμένα μωρά και νήπια μπορεί να είναι καλύτερα στο αεροπλάνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλα.

«Αν ξέρουμε ότι το παιδί μας κοιμάται καλά και θα κοιμάται στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης, τότε ίσως η απευθείας πτήση να είναι η καλύτερη επιλογή. Αν όμως δεν μπορούν να αντέξουν την ταλαιπωρία, κάτι που θα δυσκολέψει το ταξίδι μας, τότε εκείνη με ανταπόκριση είναι προτιμότερη».

Πόσο διαρκεί η αναμονή για την ανταπόκριση

Η παραμονή μιας ώρας στο αεροδρόμιο μέχρι την επιβίβαση στο δεύτερο σκέλος του ταξιδιού δεν πρόκειται να προσφέρει μεγάλο διάλειμμα μεταξύ των πτήσεων. Αντίθετα, θέλουμε να έχουμε άφθονο χρόνο για να μετακινηθούμε στην έξοδο αναχώρησης, να αλλάξουμε την πάνα του μωρού, να ξεκουράσουμε τα πόδια μας, να φάμε κάτι και ούτω καθεξής. Εάν οι επιλογές πτήσης με ανταπόκριση δεν το παρέχουν αυτό, η απευθείας πτήση είναι πιθανώς η σωστή κίνηση.

«Βεβαιωνόμαστε ότι η αναμονή είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αξίζει τον κόπο», λέει η Κρίστιν Γκίρινγκ.

Ποιο είναι το πρόγραμμα ύπνου

«Η ώρα της πτήσης αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την επιλογή απευθείας πτήσης ή με ανταπόκριση», λέει ο Ναβίν Ντιτακαβί. «Αν η ανταπόκριση ταιριάζει με το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού μας, όπως μια ολονύκτια πτήση ή μια πτήση που συμπίπτει με τις ώρες ύπνου του, αυτή είναι η ενδεδειγμένη επιλογή».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη του Γουίλις Ορλάντο της Scott’s Cheap Flights, αν και όπως λέει το ιδανικό είναι, όταν επιλέγουμε πτήσεις, να προσπαθούμε να ταιριάξουμε το πρόγραμμα ύπνου όλων όσων ταξιδεύουν.

d3sign via Getty Images

Ποιές είναι οι ώρες φαγητού

Οι ώρες που τρώει το παιδί μας είναι παράγοντας που πρέπει απαραίτητα να υπολογίσουμε. Αν το κενό που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πτήσεις ταιριάζει περισσότερο στις ώρες φαγητού του παιδιού μας, ίσως θα ήταν καλύτερα να ταξιδέψουμε για τον τελικό προορισμό μας μέσω ανταπόκρισης.

Όποια επιλογή κι αν κάνουμε, φροντίζουμε να έχουμε στη διάθεσή μας άφθονα σνακ για όλους, καθώς όπως σημειώνει και ο Γουίλις Ορλάντο, «Δεν θέλουμε να μείνουμε για ώρες καθηλωμένοι σε ένα αεροδρόμιο με ένα παιδί που πεινάει».

Τι είδους βοήθεια θα έχουμε

«Υπολογίζουμε τον παράγοντα βοήθεια» εξηγεί η Κριστίν Γκίρινγκ. «Ταξιδεύουμε μόνοι μας ή με παρέα; Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας πολλά πράγματα; Αν ναι, ποιο είναι το σχέδιο για την μετακίνηση τόσο των παιδιών όσο και των αντικειμένων από το ένα μέρος στο άλλο;».

Και μας συστήνει να βεβαιωνόμαστε πάντα ότι αισθανόμαστε άνετα με τον εξοπλισμό που σκοπεύουμε να φέρουμε μαζί μας, όπως πορτ-μπεμπέ και καροτσάκια, προτού κλείσουμε πτήσεις με ανταπόκριση.

Τι μας συμφέρει οικονομικά

«Η οικονομική επιβάρυνση είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να προσμετρηθεί», λέει η Κριστίν Γκίρινγκ. «Κάποιες οικογένειες, έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν. Δεν μπορούν όμως όλες οι οικογένειες να το κάνουν αυτό. Αν αναγκαστούμε να επιλέξουμε, βεβαιωνόμαστε ότι μπορούμε να το φέρουμε εις πέρας».

Τα ταξίδια αναπόφευκτα συνοδεύονται από προκλήσεις και παράγοντες έξω από τον έλεγχό μας. Ακόμα κι αν το δρομολόγιο μας δεν είναι το ιδανικό, να θυμόμαστε ότι η κατάσταση την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι προσωρινή.

Αυτό που μετράει είναι να επικεντρωθούμε στις ανάγκες της οικογένειας μας.

Και όπως μας υπενθυμίζει η Κριστίν Γκίρινγκ, «Ο τέλειος γονιός δεν είναι ο στόχος (να γίνουμε), αφού κάτι τέτοιο απλά δεν υπάρχει».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

LOADINGERROR LOADING