Οι χρησιμοποιημένοι κόκκοι καφέ είναι ένα από τα πιο ισχυρά και αρωματικά μπαχαρικά που θα ήθελε ένας μάγειρας, προσθέτοντας ένταση και γεύση τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα, από κέικ και μπισκότα μέχρι μαρινάδες.
Αποθηκεύουμε τους κόκκους στο ψυγείο και τους χρησιμοποιούμε μέσα σε μια εβδομάδα. Αν όχι, τότε τους βάζουμε στην κατάψυξη ή τους στεγνώνουμε στον φούρνο και στην συνέχεια τους αποθηκεύουμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Η μαρινάδα με κόκκους καφέ και κυρίως αν τρίψουμε το κρέας με αυτήν, χαρίζει έντονη γεύση, που αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο κατά το αργό ψήσιμο. Ταιριάζει τέλεια με τσίλι, καπνιστά φαγητά, ψητό κρέας ή μπάρμπεκιου, σοκολάτα και δίνει ένταση σε ψαρονέφρι, χοιρινά παϊδάκια, μπούτι κοτόπουλο και λαχανικά.
Υλικά
4 κ.σ. χρησιμοποιημένοι κόκοι καφέ
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
2 κ.σ. τσίλι chipotle ή μπούκοβο
5 κ.σ. σως μπάρμπεκιου ή κέτσαπ
1 κιλό χοιρινά ή μοσχαρίσια παϊδάκια, στήθος μοσχαριού, κοτόπουλο
300 γρ. ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τον καφέ, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, και το τσίλι.
Τρίβουμε καλά το κρέας με την μπάρμπεκιου σως ή το κέτσαπ και στην συνέχεια φτιάχνουμε μία κρούστα από πάνω με το μείγμα μπαχαρικών μας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό λαχανικών, τοποθετούμε το κρέας και συμπληρώνουμε με 125ml κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα χωρίς καπάκι στον φούρνο στο μεσαίο ράφι και ψήνουμε στους 240 βαθμούς.
Μετά από 15 λεπτά, βάζουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 140 βαθμούς και ψήνουμε για 3 1/2 - 4 ώρες, έως ότου το κρέας γίνει τρυφερό.
Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, κλείνουμε τον φούρνο, επουδενί δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί, σκεπασμένο για άλλη μια ώρα.
Πηγή: The Guardian