Το καρπούζι πρωταγωνιστεί σε αυτά τα κοκτέιλ, με ή χωρίς αλκοόλ, που πίνονται παγωμένα και ξορκίζουν κάθε καύσωνα.
Agua Fresca με καρπούζι
Ενα ποτό χωρίς αλκοόλ, δημοφιλές στο Μεξικό, που φτιάχνεται με τα φρούτα της εποχής. Εδώ η εκδοχή με καρπούζι.
Υλικά (για 8 μερίδες)
4 φλυτζάνια καρπούζι χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε κύβους
1/2 φλυτζ. νερό
1/2 φλυτζ. ζάχαρη
4 φέτες λάιμ
24 φύλλα φρέσκου δυόσμου
πάγος
Παρασκευή
Βάζουμε το καρπούζι με το νερό στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε την ζάχαρη. Κόβουμε τις φέτες λάιμ στη μέση και βάζουμε από μία σε κάθε ποτήρι, μαζί με τρία φύλλα δυόσμου. Τα σπάμε με ένα γουδί για κοκτέιλ και γεμίζουμε τα ποτήρια με πάγο. Προσθέτουμε το μίγμα καρπουζιού και σερβίρουμε.
Σανγκρία με καρπούζι
Μία δροσερή, καλοκαιρινή εκδοχή του Ισπανικού ποτού.
Υλικά (για 6-8 μερίδες)
Ενα κιλό καρπούζι χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε κύβους
Ενα μπουκάλι ξηρό, λευκό κρασί
180 ml. βότκα
120 ml. Cointreau ή Triple Sec
120 ml. σιρόπι εσπεριδοειδών
πάγος
Παρασκευή
Χτυπάμε το καρπούζι στο μπλέντερ και το σουρώνουμε σε μία κανάτα. Προσθέτουμε το κρασί, τη βότκα, το Cointreau και το σιρόπι. Ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες. Σερβίρουμε με πάγο και γαρνίρουμε με μπαλάκια καρπουζιού, καρφωμένα σε οδοντογλυφίδες.
Μαργκαρίτα με καρπούζι
Τον Αύγουστο, η Μαργκαρίτα είναι κόκκινη.
Υλικά (για 2 μερίδες)
1,5 φλυτζ. καρπούζι που έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ
60 ml. τεκίλα, κατά προτίμηση άσπρη
60 ml. Cointreau
60 ml. χυμός λάιμ
αλάτι
Παρασκευή
Σε ένα σέικερ γεμάτο με πάγο, αναμειγνύουμε το καρπούζι, την τεκίλα, το Cointreau και τον χυμό λάιμ. Χτυπάμε καλά. Περνάμε την φλούδα από το στυμμένο λάιμ στο χείλος των ποτηριών και τα βουτάμε σε ένα μπωλ με αλάτι. Γεμίζουμε τα ποτήρια με πάγο, σουρώνουμε τη Μαργκαρίτα και πίνουμε αμέσως.
Κοκτέιλ με καρπούζι, τζιν και βασιλικό
Υλικά (γιά 4 μερίδες)
1 φλυτζ. νερό
1 φλυτζ. ζάχαρη
ένα μικρό ματσάκι φύλλα φρέσκου βασιλικού
1,5 κ. καρπούζι, κομμένο σε κύβους
1/2 φλυτζ. τζιν
πάγος
Παρασκευή
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τον βασιλικό σε ένα μικρό κατσαρόλι και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Πετάμε τον βασιλικό και το βάζουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε το καρπούζι στο μπλέντερ μέχρι να γίνει χυμός. Το σουρώνουμε και προσθέτουμε το παγωμένο μίγμα και το τζιν. Σερβίρουμε με πάγο και φύλλα βασιλικού.
Λεμονάδα με καρπούζι
Ενα πρωτότυπο ποτό για τις καυτές, Αυγουστιάτικες μέρες, που πίνεται με ή χωρίς αλκοόλ.
Υλικά (για 4 μερίδες)
Μισό, μικρό καρπούζι
1 φλυτζ. ζάχαρη
1 φλυτζ. χυμός λεμονιού (περίπου 12 λεμόνια)
Παρασκευή
Κόβουμε το καρπούζι σε κύβους και βγάζουμε τα κουκούτσια. Το χτυπάμε στο μπλέντερ, το σουρώνουμε, το βάζουμε σε παγοθήκες (πλαστικές, όχι σιλικόνης) και το καταψύχουμε.
Σε ένα μικρό κατσαρόλι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μεσαία φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το βάζουμε στο ψυγείο.
Σε ένα άλλο κατσαρόλι, βράζουμε 6 φλυτζάνια νερό. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ξεζουμισμένα λεμόνια. Σκεπάζουμε, αφήνουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και ανακατεύουμε με τον χυμό των λεμονιών. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο και σερβίρουμε με τα παγάκια από καρπούζι και το παγωμένο σιρόπι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε βότκα.
Μαρτίνι με καρπούζι
Ο,τι καλύτερο για το ηλιοβασίλεμα - και για την πανσέληνο.
Υλικά (για 8 μερίδες)
4 φλυτζ. καρπούζι χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε κύβους
1 φλυτζ. βότκα, κατά προτίμηση με άρωμα λεμόνι
8 κ.σ. χυμό λάιμ
1/4 φλυτζ. Triple Sec
πάγος
Παρασκευή
Χτυπάμε το καρπούζι στο πλέντερ και το βάζουμε στην κατάψυξη, για περίπου μία ώρα, μέχρι να πάρει τη μορφή γρανίτας.
Βάζουμε μισό φλυτζάνι παγωμένο καρπούζι σε ένα σέικερ. Προσθέτουμε 1/8 βότκα, 1 κ.γ. χυμό λάιμ, 1/2 κ.γ Triple Sec και πάγο. χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ποτήρι μαρτίνι. Επαναλαμβάνουμε άλλες 7 φορές.