Τα σχέδια προσωπικής ανάπτυξης μπορούν να σας βοηθήσουν περισσότερο από το να ελέγχετε απλά την καθημερινή σας απόδοση. Προσφέρουν ένα αποτελεσματικό πρότυπο επιβίωσης και οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:
1) Αφορά τους άλλους, όχι εσάς
Ακόμη και όταν ένας υπάλληλος θέλει να εντυπωσιάσει, υπάρχει ο κίνδυνος να δει τα αναπτυξιακά σχέδια του προϊσταμένου του ως αγγαρεία. Βέβαια, ο κύριος λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε με σχέδια ανάπτυξης είναι η αντιμετώπιση των επιχειρηματικών μας αναγκών. Η χρυσή τομή, λοιπόν, είναι να δημιουργηθεί ένα σχέδιο που θα εξυπηρετεί την εταιρία αλλά ταυτόχρονα θα διεγείρει και το προσωπικό.
2) Να είστε σοβαροί, αλλιώς μην ασχολείστε
Ένα από τα βασικά συστατικά για την πραγματοποίηση ενός σχεδίου προσωπικής ανάπτυξης είναι η αίσθηση εμπιστοσύνης που δημιουργεί. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά το να βρίσκει ένας προϊστάμενος τακτικά χρόνο για το προσωπικό.
Η δημιουργία ενός σωστού πλάνου ανάπτυξης σημαίνει να δημιουργούμε με σοβαρότητα τη δομή του. Δεν αρκεί να ζητάτε από το προσωπικό να γράψει τις δεξιότητες και τα χόμπι του. Ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στοιχεία: αυτοαξιολόγηση και προβληματισμό, επιλογές σταδιοδρομίας και τρόπους επίτευξής τους, συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και τρόπους επίτευξης και υλοποίησης αυτών των στόχων.
3) Αναθεωρήστε το ανά τακτά χρονικά διαστήματα
Το πόσο συχνά πρέπει να αναθεωρούνται τα αναπτυξιακά σχέδια είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Αν αυτό γίνεται πολύ τακτικά το προσωπικό μπορεί να νιώσει ασφυξία. Αντιθέτως, η σπάνια επανεξέταση θα μπορούσε να απομακρύνει πολύ το προσωπικό από την υλοποίηση του σχεδίου. Η HSBC συνιστά τα σχέδια προσωπικής ανάπτυξης για νέους να γίνονται μηνιαίως- για το πρώτο τρίμηνο-, μεταβαίνοντας σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις στη συνέχεια. Για τους παλιούς υπαλλήλους, τα σχέδια θα πρέπει να επανεξετάζονται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
4) Τα σχέδια προσωπικής ανάπτυξης είναι για όλους, ακόμα και για εσάς
Είναι σημαντικό τα σχέδια ανάπτυξης να εφαρμόζονται ευρέως σε έναν οργανισμό - ακόμη και στο αφεντικό. Οι προϊστάμενοι μπορεί να αδυνατούν να αναγνωρίσουν τις δικές τους αδυναμίες και τη δυσκολία να δεχθούν συμβουλές.
Η διαδικασία σχεδιασμού ενός αναπτυξιακού πλάνου θα μπορούσε να ξεκινήσει με την ανάθεση της βαθμολόγησης του προϊσταμένου από το προσωπικό του σε εξωτερικό σύμβουλο. Ο σύμβουλος θα μπορούσε στη συνέχεια να βοηθήσει τον διαχειριστή να φτιάξει ένα σχέδιο προσωπικής ανάπτυξης που να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες του προσωπικού. Είναι πολύ σημαντικό να διαπιστωθεί ότι οι ίδιοι οι διαχειριστές διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες για τη διεξαγωγή σχεδίων προσωπικής ανάπτυξης και να μάθουν πώς και οι ίδιοι θα αποτελέσουν μέρος του δικού τους σχεδίου.
Με αφορμή τα παραπάνω η Κατερίνα Μάνου, Γενική Διευθύντρια της Regus για την Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρο τονίζει: «Η προσωπική ανάπτυξη ενός ανθρώπου δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την ανοδική του πορεία. Αφορά περισσότερο τη δυνατότητα των ατόμων να βελτιώνουν την απόδοσή τους και να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους σε κάθε στάδιο της σταδιοδρομίας τους».