Η εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να περισπάται από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το γραφείο, ωστόσο στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο κύριος περισπασμός παραμένει το ψυγείο.
Υπάρχουν προθεσμίες στη δουλειά; Σίγουρα, ας κάνουμε όμως πρώτα μια βόλτα στο ψυγείο και τον φούρνο να ελέγξουμε τι έχει περισσέψει από το προηγούμενο βράδυ, για μικρές μπουκιές πριν συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πρότζεκτ; Προφανώς θα πρέπει να φάμε καλά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Το πρωινό είναι απαραίτητο, όπως επίσης και η σωστή επιλογή σνακ που θα καταναλώσουμε στο ενδιάμεσο της ημέρας.
Το φαγητό μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός του εργαζόμενου εξ′ αποστάσεως και μερικές φορές ο μεγάλος όγκος εργασίας που έχουμε αναλάβει από το σπίτι, σημαίνει ότι πιθανόν να ξεχάσουμε τελείως το φαγητό.
Δεδομένου ότι τόσο η υπερβολική ποσότητα φαγητού όσο και η λιγότερη δεν αποτελούν καλή συνήθεια, άνθρωποι που έχουν εργαστεί στο παρελθόν από απόσταση, μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν και τη στρατηγική που ακολούθησαν ώστε να τρέφονται υγιεινά ενώ εργάζονταν από το σπίτι. Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν ώστε να τρεφόμαστε υγιεινά και σωστά;
Να τηρήσουμε το πρόγραμμά μας
Οι επιτυχημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες προτείνουν ρουτίνα όπως το πλύσιμο του προσώπου, το ντύσιμο με ρούχα και όχι εργασία με τις πυτζάμες και τον περιορισμό χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Αυτές οι συστάσεις επεκτείνονται και στο φαγητό. Η διαιτολόγος με πολύχρονη από απόσταση εργασία Βίλμα ΜακΝτόναλντ, δήλωσε στην αμερικανική έκδοση της HuffPost ότι η συνεχής κατανάλωση σνακ είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι νέοι εργαζόμενοι από απόσταση. Συνιστά να ρυθμίζουμε την ημέρα μας όπως κάθε κανονική εργάσιμη, με μεσημεριανό διάλειμμα, μερικά μικρότερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια του ωραρίου, όμως το πιο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα.
«Είναι απαραίτητο να τρώμε το πρωινό μακριά από το γραφείο μας πριν αρχίσουμε τη δουλειά», είπε η ΜακΝτόναλντ. «Μερικές θρεπτικές προτάσεις είναι η βρώμη με βούτυρο και φρούτα, ή το αβοκάντο και τα αυγά σε τοστ. Το πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό χορταίνει και διατηρεί τα επίπεδα της ζάχαρης ισορροπημένα, ώστε να μην χρειαστεί να αναζητήσουμε σνακ μετά από μια ώρα».
Να τρώμε μακριά από το γραφείο
Είναι ελκυστική η ιδέα να τρώμε πρωινό ή μεσημεριανό στο γραφείο ώστε να τελειώσει η δουλειά της ημέρας νωρίτερα, όμως οι βετεράνοι της εργασίας εξ αποστάσεως γνωρίζουν ότι αυτό σπάνια ισχύει. Πάντα θα προκύψει κάτι έκτακτο, και η απόδοση χειροτερεύει αν δεν έχουν προηγηθεί προγραμματισμένα διαλείμματα. Για αυτό το λόγο η ΜακΝτόναλντ προτείνει να τρώμε όλα τα γεύματα μακριά όχι μόνο από το γραφείο μας, αλλά και τις όποιες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε στη δουλειά.
Να βάλουμε όρια στον καφέ και να ενυδατωθούμε
Όσοι εργάζονται για πρώτη φορά από το σπίτι, εκπλήσσονται συχνά από το πόσους πολλούς καφέδες πίνουν. Εάν γεμίσουμε μια καφετιέρα, συνήθως δεν θέλουμε να την σπαταλάμε και καταλήγουμε να πίνουμε περισσότερο από όσο θα πίναμε στο γραφείο στη δουλειά. Παραδόξως, αυτό δεν είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την υγεία μας. Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι 400 χιλιοστόγραμμα (το ισοδύναμο τεσσάρων- πέντε φλιτζανιών καφέ) είναι συνήθως ασφαλή, ανάλογα με το άτομο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο χρόνος κατανάλωσης του καφέ.
«Αν χρειαζόμαστε την καφεΐνη, πρέπει να πίνουμε καφέ μεταξύ 9 και 11 π.μ.», δήλωσε η ΜακΝτόναλντ. «Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή ώστε να μην διακοπεί το κανονικό πρόγραμμα του ύπνου από την αδρεναλίνη που προκαλεί η καφεΐνη, και που θα προκαλέσει απότομη εξουθένωση σε μια ώρα».
Να έχουμε έτοιμα υγιεινά σνακ
Δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τα σνακ, αλλά δεν είναι καλό και να πεινάμε υπερβολικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΜακΝτόναλντ συνιστά να καταγράφουμε τι τρόφιμα έχουμε πριν την επίθεση στο ψυγείο. «Πριν καταναλώσουμε σνακ, πρέπει να ελέγξουμε τον εαυτό μας», είπε. «Τρώμε γιατί πεινάμε ή γιατί έχουμε βαρεθεί, αγχωθεί, μας έχει ενοχλήσει κάτι ή αισθανόμαστε μοναξιά. Μερικές φορές τρώμε λόγω των συναισθημάτων μας. Ας τα νιώσουμε στο έπακρο και στη συνέχεια, ας πιούμε ένα ποτήρι νερό».
Όταν πρόκειται για πείνα, όχι αναβλητικότητα ή συναισθηματική φόρτιση, η ΜακΝτόναλντ προτείνει για σνακ ψιλοκομμένα καρότα, πιπεριές, σέλινο με το χούμους ή γεμιστούς με βούτυρο χουρμάδες. «Τα smoothies είναι επίσης μια καλή λύση γιατί ενυδατώνουν και δίνουν την αίσθηση πληρότητας», είπε. «Ας ξεκινήσουμε με ένα βαζάκι πράσινων λαχανικών, να προσθέσουμε φρούτα, μερικές πρωτεΐνες όπως σπόρους chia ή σκόνη πρωτεΐνης, και λίγο φυστικοβούτυρο».
Να κρατήσουμε ημερολόγιο του τι τρώμε
Η διατροφή είναι προσωπική υπόθεση και αν κάτι είναι καλό για κάποιον δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και για τον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΜακΝτόναλντ συνιστά να κρατάμε ημερολόγιο κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων εργασίας από το σπίτι. «Είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουμε την ενέργειά μας στην πορεία της ημέρας και να κρατήσουμε ένα ημερολόγιο για το τι τρώμε ώστε να δούμε την όρεξη και τις τάσεις που θα εμφανιστούν», είπε.
Ταυτόχρονα, η αυτοαπομόνωση λόγω μιας πανδημίας είναι διαφορετική από την ελεύθερη εργασία από το σπίτι. Αυτό που προέχει είναι η προσαρμογή σε αυτές τις εβδομάδες και τους μήνες συναισθηματικής φόρτισης και ο σταδιακός προγραμματισμός στη νέα ζωή.
«Στην αρχή, υπάρχει πιθανότητα να τρώμε τα πάντα και στη συνέχεια να συνειδητοποιήσουμε πόσο υποτονική μας κάνει να αισθανόμαστε», είπε. «Χρειάζεται λίγος χρόνος για να βρούμε τα βήματά μας και οι καιροί που βιώνουμε είναι περίεργοι. Καθώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται στην εργασία από το σπίτι, πρέπει να απονέμουν τα εύσημα στον εαυτό τους».
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.
Πηγή: HuffPost US