Καθώς η Βρετανία έχει ήδη εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού και οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, πολλοί είναι εκείνοι που ήδη έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται πώς θα νιώσουν όταν κάνουν το εμβόλιο.
Θα είναι σαν το εμβόλιο της γρίπης; Θα είναι πιο οδυνηρό; Και τι γίνεται με τις παρενέργειες; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν την πλειοψηφία του κόσμου.
Οι Pfizer/BioNTech και Moderna χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία mRNA.
Τα εμβόλια mRNA δίνουν στο σώμα μας τις οδηγίες για την παραγωγή ενός μικρού τμήματος του κορονοϊού, συγκεκριμένα της πρωτεΐνης ακίδας (spike). Οταν το σώμα μας λάβει αυτές τις οδηγίες, αρχίζει να παράγει την ακίδα. Αυτή με τη σειρά της ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο αναγνωρίζει την ακίδα ως «ξένη», για να παράγει αντισώματα εναντίον της. Οταν λοιπόν μολυνθούμε με τον πραγματικό ιό, το σώμα μας είναι ήδη έτοιμο να τον καταπολεμήσει.
Αυτά τα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις: μια για να προετοιμάσει και να «οπλίσει» το σώμα μας και, στη συνέχεια, μερικές εβδομάδες αργότερα, μια δεύτερη για την ενίσχυση της απόκρισης.
Επειδή, όμως, η τεχνολογία είναι τόσο νέα για ένα εμβόλιο, έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα και κάποιες ανησυχίες μεταξύ εκείνων για τους οποίους προορίζεται.
Ενας συμμετέχων στη δοκιμή της Moderna είπε ότι το εμβόλιο δεν ήταν «μια βόλτα στο πάρκο», αλλά σίγουρα θα το έκανε ξανά.
«Στην αρχή, αισθάνθηκα σαν να κάνω εμβόλιο γρίπης, το οποίο βασικά είναι ένα μικρό τσίμπημα λίγο στο πλάι του μπράτσου» λέει ο Γιασέρ Μπατάλβι, 24 ετών, πρόσφατος απόφοιτος κολεγίου που ζει στην Βοστώνη. «Μόλις έφυγα από το νοσοκομείο, εκείνο το βράδυ, η δυσκαμψία έγινε λίγο χειρότερη. Ηταν σίγουρα διαχειρίσιμο, αλλά δεν μπορείς να σηκώσεις το χέρι σου πολύ πιο πάνω από τον ώμο σου. Αλλά οι παρενέργειες είναι αρκετά τοπικές. Eίναι ακριβώς στο μυ του χεριού. Αυτό είναι. Δεν επηρεάζει τίποτα άλλο και αισθάνεσαι καλά».
Αυτό ήταν μετά την πρώτη δόση. Αλλά η δεύτερη δόση ήταν διαφορετική.
«Είχα πραγματικά αρκετά σημαντικά συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση. Μόλις έκανα τη δεύτερη ένεση, ήμουν εντάξει όσο βρισκόμουν στο νοσοκομείο. Αλλά εκείνο το βράδυ ήταν δύσκολο. Ανέπτυξα πυρετό, ένιωθα κόπωση και είχα ρίγη», περιγράφει ο Μπατάλβι. Αλλά το επόμενο πρωί ένιωθε πολύ καλύτερα.
Είπε ότι κάλεσε τους γιατρούς της μελέτης να τους ενημερώσει για τα συμπτώματά του. Εκείνοι δεν ανησύχησαν και του είπαν ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ούτε αυτός.
Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι η ύπαρξη αυτού του είδους αντίδρασης δείχνει ότι το σώμα ανταποκρίνεται με τον τρόπο που θα έπρεπε και δεν πρέπει να αποτρέψει κανέναν από το να εμβολιαστεί ή να κάνει πίσω στη δεύτερη δόση.
«Αυτό σημαίνει ότι η ανοσολογική ανταπόκριση λειτουργεί. Θα πρέπει να αισθανόμαστε καλά γι ’αυτό», δηλώνει ο ειδικός εμβολίων Δρ. Πολ Οφιτ του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. «Και δεν πρέπει πραγματικά να κάνουμε πίσω στη δεύτερη δόση, γνωρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον απαίσιο ιό».
«Αυτό που μας λέει το σώμα είναι ότι ανταποκρίνεται καλά στην ένεση», τονίζει.
«Οταν λαμβάνετε μια ένεση του εμβολίου, αυτή επιφέρει μια απόκριση. Μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται τίποτα. Αλλοι αισθάνονται πόνο στο χέρι. Κάποιοι μπορεί να αισθανθούν πόνο στο χέρι και λίγες κρυάδες, όπως με τη γρίπη, ενώ μια μειονότητα ανθρώπων παρουσιάζουν πυρετό», εξηγεί ο Οφιτ.
Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, έχει πει ότι «σχεδόν όλα αυτά εξαφανίζονται εντός 24 ή το πολύ, 48 ωρών», τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους σχετικά με τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρχουν».
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Operation Warp Speed, Μονσέφ Σλάουι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περίπου το 10-15% των ατόμων θα αναπτύξουν «αρκετά αξιοσημείωτες παρενέργειες».
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πολύ λιγότερο εμφανείς παρενέργειες. Αυτό ειλικρινά - σε σύγκριση με μια προστασία της τάξης του 95% έναντι μιας λοίμωξης που μπορεί να είναι θανατηφόρα ή σημαντικά εξουθενωτική - νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ισορροπία», είπε.
Οι παρενέργειες αυτές που βίωσε ο Μπατάλβι δεν πρέπει να συγχέονται με θέματα ασφάλειας. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής εμβολίων ζητά έγκριση χρήσης, πρέπει να παρουσιάσει δεδομένα ασφαλείας δύο μηνών μετά τη δεύτερη δόση. Σε αυτό το μέτωπο, μέχρι στιγμής, όλα βαίνουν καλώς τόσο για το εμβόλιο της Moderna όσο και της Pfizer. Αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν εμφανιστούν σοβαρά περιστατικά τα επόμενα δύο χρόνια.
«Ενώ γνωρίζουμε ότι οι προβλέψιμες ανεπιθύμητες ενέργειες που συνέβησαν εντός δύο μηνών μετά την ανοσοποίηση δεν εγείρουν καμία ανησυχία για τα δύο εμβόλια (σ.σ. των Moderna και Pfizer), δεν έχουμε την εμπειρία για το τι θα συμβεί ένα ή δύο χρόνια αργότερα, και θα το μάθουμε στην πορεία» υπογραμμίζει ο Σλάουι.
Πηγή: CNN