Πώς ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να βγει νικητής ακόμα και μετά την πρόσφατη ήττα του

Και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των βασικών του αντιπάλων.
ASSOCIATED PRESS

Η ψηφοφορία του Σαββάτου στη Βρετανία, κατά την οποία εγκρίθηκε η τροπολογία του Συντηρητικού Όλιβερ Λέτουιν με πλειοψηφία 16 ψήφων, άφησε σίγουρα μια πικρή γεύση στον Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ αδιαμφισβήτητα η ανακούφιση ήταν ολοφάνερη στο πρόσωπο του πρώην βουλευτή των Τόρις.

Και παρόλο που οι 16 ψήφοι ήταν αρκετές για το αποτέλεσμα, ο Λέτουιν ήταν ο πρώτος που την Κυριακή διεμήνυσε πως θα στηρίξει τη συμφωνία του Τζόνσον όταν θα επιστρέψει την Τρίτη στο Κοινοβούλιο υπό τη μορφή νομοσχεδίου.

Έτσι, αν τελικά, η απειλή της μη συμφωνίας απομακρυνθεί ολοκληρωτικά και ο Μπόρις Τζόνσον καταφέρει να κερδίσει χρόνο από τις Βρυξέλλες, δεν θα είναι μόνος.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της διευκρίνισε την Κυριακή πως δεν θα βιαστεί να πάρει τις αποφάσεις της. To Σάββατο άλλωστε αρνήθηκε να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκε ο Τζόνσον με την ΕΕ, κάτι που τον ανάγκασε να ζητήσει μια τρίτη μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit. Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή ήταν η 31η Οκτωβρίου.

Όπως όλα δείχνουν, οι Βρυξέλλες θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι την Τρίτη, για να διαπιστώσουν αν το Κοινοβούλιο της Βρετανίας θα εγκρίνει όντως τη συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή, είναι ίσως πιθανόν να δοθεί μια μικρή παράταση στους Βρετανούς, περίπου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Και πάλι αυτό θα συμβεί μόνο αν ο Μπόρις Τζόνσον καταφέρει να πείσει τους βουλευτές. Όπως αναφέρει ο Paul Waugh, o αρθρογράφος που υπογράφει το εν λόγω κείμενο στη βρετανική έκδοση της HuffPost, ορισμένοι βουλευτές που τάσσονταν εξαρχής κατά της εξόδου, θεωρούν πως οι υποστηρικτές του Brexit και μέλη των Τόρις θα απογοητευτούν πολύ αμέσως μόλις διαπιστώσουν τι πραγματικά σημαίνει η συμφωνία που ο Τζόνσον πρότεινε στη Βουλή.

Λέγεται συχνά πως ο μεγαλύτερος εχθρός του Μπόρις Τζόνσον είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντέδρασε στην ήττα του το Σάββατο με μια -κατά πολλούς- προκλητική στάση, όταν χαρακτηριστικά είπε «Δεν θα διαπραγματευτώ καμία καθυστέρηση με την ΕΕ και κανένας νόμος δεν με υποχρεώνει να το πράξω».

ASSOCIATED PRESS

Ωστόσο, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον ενημέρωσε πως θα έστελνε την επιστολή που θα ζητούσε παράταση πριν τις 11 το βράδυ, όπως απαιτεί η Ένωση.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπόρις Τζόνσον απέστειλε την επιστολή για παράταση, κάτι που ήταν υποχρεωμένος να κάνει εξαιτίας του νόμου Μπεν που είχε περάσει τον Σεπτέμβρη από τη Βουλή, όμως θα έλεγε κανείς πως το παράκανε, καθώς η επιστολή αυτή δεν φέρει την υπογραφή του.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρέλαβε άλλες δύο επιστολές. Στη δεύτερη, την οποία και υπογράφει, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμεί τη συγκεκριμένη αναβολή, ενώ η τρίτη είναι ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

H επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» την απόφαση του Τζόνσον να στείλει τρεις επιστολές, προβλέποντας πως «θα δοθεί μάχη για το κατά πόσον ο Τζόνσον προσπαθεί να παρακάμψει το δικαστήριο».

«Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση», έγραψε ο Τζόνσον στην τρίτη του επιστολή, που δημοσίευσε στο twitter ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή αυτή παράλληλα ο ηγέτης των Τόρις τόνισε ότι είναι βέβαιος πως η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. την τωρινή προθεσμία).

Αν δεν έστελνε βέβαια τις επιστολές στην ώρα τους, θα υπήρχε κίνδυνος να ακολουθήσουν οι παραιτήσεις ορισμένων υπουργών του ενώ σίγουρα θα ρίσκαρε και την εμπιστοσύνη κάποιων βουλευτών που δεσμεύτηκαν να τον στηρίξουν την Τρίτη.

Όπως και να ’χει βέβαια, ακόμα κι αν η Ευρώπη αποφάσιζε υπέρ μιας σύντομης παράτασης έστω μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα ήταν αδύνατη μια ψηφοφορία για την έγκριση μιας νέας συμφωνίας πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό θα σήμαινε πως η διαδικασία για την έξοδο θα έπαιρνε παράταση έως και την άνοιξη. Πρόκειται για μια μεγάλη καθυστέρηση την οποία κανείς δεν θα επιθυμούσε.

Παρά την απουσία στήριξης από το DUP, ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί επίσης να βγει κερδισμένος από την ομιλία της Βασίλισσας, η οποία χρησιμεύει για να αναφερθούν όλα τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση θέλει να φέρει προς ψήφιση την ερχόμενη χρονιά, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος. Η εν λόγω ομιλία συντάσσεται από την κυβέρνηση και εκφωνείται από την βασίλισσα.

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το περίγραμμα του προτεινόμενου από τον Τζόνσον συστήματος μετανάστευσης που θα ισχύσει μετά το Brexit, μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη, αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και μια υπόσχεση να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τονωθεί η ανάπτυξη.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλισθεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή μου προβλέπει να εργασθεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας», δήλωσε η 93χρονη βασίλισσα, η οποία έγινε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού όπως το θέλει η παράδοση κατά την έναρξη της συνόδου του Κοινοβουλίου πριν από κάποιες εβδομάδες.

Αντίπαλα κόμματα βέβαια επισημαίνουν -ειδικά όσον αφορά το θέμα του Brexit- πως ο Τζόνσον παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα της βασίλισσας καθώς της ζητεί να παρουσιάσει την προεκλογική του ατζέντα.

Πηγή: ΗuffPost Uk

Δημοφιλή