Πώς οι αντιεμβολιαστές κρύβουν τις θεωρίες συνωμοσίας τους πίσω από «αθώα» emojis

Ομάδες με χιλιάδες μέλη ξεγελούν τον αλγόριθμο του Facebook με... καρότα.
viviendro via Getty Images

Oμάδες στο Facebook χρησιμοποιούν emoji με καρότο για να αποκρύψουν αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο από τα εργαλεία αυτοματοποιημένης εποπτείας.

Σύμφωνα με το BBC πολλά γκρουπ, κάποια εκ των οποίων αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο emoji 🥕 στη θέση της λέξης «εμβόλιο».

Οι αλγόριθμοι του Facebook τείνουν να επικεντρώνονται σε λέξεις και όχι σε εικόνες.

Οι εν λόγω ομάδες χρησιμοποιούνται για να κοινοποιούν μη επιβεβαιωμένους ισχυρισμούς σχετικά με άτομα που δήθεν πέθαναν ή εμφάνισαν προβλήματα υγείας εξαιτίας των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Μόλις το BBC ειδοποίησε τη μητρική εταιρεία του Facebook, τη Meta, οι ομάδες αυτές αφαιρέθηκαν.

«Καταργήσαμε αυτήν την ομάδα λόγω παραβίασης των πολιτικών μας για την επιβλαβή παραπληροφόρηση και θα εξετάσουμε οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο περιεχόμενο σύμφωνα με αυτήν την πολιτική. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με ειδικούς στη δημόσια υγεία και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την περαιτέρω αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια Covid», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Ωστόσο, οι ομάδες επανεμφανίστηκαν έκτοτε, όπως γράφει το BBC.

Μια ομάδα που υπάρχει εδώ και τρία χρόνια, αλλά άλλαξε το όνομά της για να επικεντρωθεί σε ιστορίες εμβολίων. Οι κανόνες της εν λόγω ομάδας αναφέρουν: «Χρησιμοποιήστε κωδικές λέξεις για όλα. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τη λέξη c, v ή b» (σ.σ. covid, vaccine δηλ. εμβόλιο, ή booster δηλ. ενισχυτική δόση). Η ομάδα έχει περισσότερα από 250.000 μέλη, τα οποία αντί να χρησιμοποιούν τις λέξεις «Covid-19» ή «εμβόλιο», χρησιμοποιούσαν emoji με καρότα.

Τα emoji μπορούν να έχουν πολλαπλές σημασίες, πέρα από το τι δηλώνεται επίσημα από την Unicode, την κοινοπραξία που τα διαχειρίζεται.

Για παράδειγμα, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια αφίσα που δείχνει πώς τα emoji μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποδηλώσουν τα παράνομα ναρκωτικά.

Το Facebook είπε ότι έχει αφαιρέσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου που περιείχαν παραπληροφόρηση σχετικά με την Covid-19 ή το εμβόλιο από την αρχή της πανδημίας. Λέει, επίσης, ότι αφαιρεί περιεχόμενο που ισχυρίζεται ότι τα εμβόλια γενικά είναι πιο επικίνδυνα από την ασθένεια από την οποία προστατεύουν ή ότι είναι τοξικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε επικρίνει τους τεχνολογικούς κολοσσούς ότι δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με το εμβόλιο στο διαδίκτυο. «Σκοτώνουν ανθρώπους» , είπε για τις εταιρείες το 2021.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή