Η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας θα είναι οι Millennials καθώς θα έχουν στα χέρια τους έναν πλούτο 90 τρισ. δολαρίων να διαχειριστούν στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank.
Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο είναι εάν οι επόμενοι 40άρηδες είναι έτοιμοι να τον διαχειριστούν ορθά. Η έκθεση της Knight Frank διαπίστωσε ότι η λεγόμενη «σιωπηλή γενιά» που γεννήθηκε μεταξύ 1928 και 1945 - και οι baby boomers» από το 1946 έως το 1964 - θα «παραδώσουν τα ηνία» του πλούτου τους στους millennials, που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996.
Δεδομένου ότι οι Millennials έχουν τον τίτλο των «τεμπέληδων», που σκορπούν τα χρήματά τους άσκοπα καθώς δεν έχουν εξοικιωθεί με την κουλτούρα της αποταμίευσης, το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα καταφέρουν να διαχειριστούν έναν τεράστιο πλούτο που κληρονόμησαν και δεν δημιούργησαν οι ίδιοι.
«Οι millennials είναι πολύ κακώς προετοιμασμένοι… καθώς δεν είναι η γενιά που δημιουργεί πλούτο αλλά αυτή που θα τον ξοδέψει», δήλωσε στο CNBC ο Salvatore Buscemi, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Brahmin Partners.
Η δεξιότητα που τους χαρακτηρίζει
«Η γενιά αυτή δεν έχει τις δεξιοτήτες να ξεκινήσει μια επιχείρηση ή να επενδύσει, επειδή δεν χρειάστηκε ποτέ να ασχοληθεί με αυτό. Και το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί εάν θα αναγκαστεί να αποκτήσει τέτοιες δεξιότητες» αναφέρει ο Buscemi, προσθέτοντας ότι είναι στη φύση των ανθρώπων να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αποκτούν νέες δεξιότητες καθώς μεγαλώνουν.
Έτσι, το πιο πιθανό είναι η «γενιά της χιλιετίας» να επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμους στόχους, όταν οι πατεράδες και οι παπούδες τους είχαν ως στόχο την άνθηση των επιχειρήσεων τους και την αποταμίευση.
Αν και οι millennials έζησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, είναι «πιο μακριά» από τις δοκιμασίες του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου και τα επακόλουθά του, που βοήθησαν στη διαμόρφωση της νοοτροπίας των γονιών τους σχετικά με τα χρήματα, αναφέρει έκθεση της RBC Wealth Management.
«Οι άνθρωποι που έχουν κερδίσει τον πλούτο τους έχουν μια ισχυρή εσωτερική εστία ελέγχου», αναφέρει ο κλινικός ψυχοθεραπευτής Paul Hokemeyer, προσθέτοντας ότι τα άτομα που δημιούργησαν την ευημερία τους είναι σίγουροι για τις ικανότητές τους και ξέρουν ότι ακόμη και αν την χάσουν έχουν την ικανότητα να την κερδίσουν ξανά.
Αντίθετα, όσοι κληρονομούν τον πλούτο, είναι πιο ανασφαλείς. «Ξέρουν ότι μπορούν να ζήσουν πλουσιοπάροχα από αυτόν αλλά δεν εμπιστεύονται τους εαυτούς τους ότι μπορούν να επιβιώσουν στη ζούγκλα των επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο Hokemeyer.
Ωστόσο, αυτή η γενιά διακρίνεται για μια ιδιάιτερη δεξιότητα: Αντιμετωπίζει με μια διαφορετική οπτική την δύναμη του πλούτου και χρησιμοποιεί τα χρήματα περισσότερο ως διαχειριστής με στόχο «να βελτιώσει τον κόσμο στον οποίο νιώθει ότι έχει το προνόμιο να ανήκει».