Το στερεότυπο επιμένει: Η γάτα είναι εφτάψυχη. Ένα πλάσμα που λατρεύτηκε σαν Θεότητα από τους αρχαίους Αιγυπτίους, που αναγορεύθηκε σε σύμβολο ελευθερίας στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και που σήμερα είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ζώα συντροφιάς σε όλο τον πλανήτη.
Η γάτα, όμως, δεν είναι εφτάψυχη, ούτε έχει εννέα ζωές και το γεγονός αυτό θα έπρεπε να κάνει όλους τους κηδεμόνες γάτας να είναι πιο επιμελείς με τις επισκέψεις τους στον κτηνίατρο.
Άραγε εσείς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές πόσες φορές επισκεφτήκατε τον κτηνίατρο σας το 2018;
Με την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων να πλησιάζει, η 4η Οκτωβρίου, μια συμβολική ημέρα αφιερωμένη στην ευζωία των αγαπημένων μας ζώων, θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις για τα όσα έχουμε κάνει για αυτά. Ιδίως για τις γάτες, οι οποίες μοιάζουν με τους κρυψίνους ανθρώπους, και καταφέρνουν με μαγική δεξιοτεχνία να κρύβουν τα προβλήματα υγείας τους, από τους κηδεμόνες τους.
Σε μια πρόσφατη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά:
-Περίπου διπλάσιες γάτες σε σύγκριση με τους σκύλους δεν επισκέπτονται ποτέ τον κτηνίατρο.
-Περίπου το 41% των κηδεμόνων γάτας επισκέπτονται τον κτηνίατρο μόνο για εμβολιασμούς.
-Το 39% των κηδεμόνων γάτας ισχυρίστηκαν ότι θα επισκέπτονταν τον κτηνίατρο μονάχα εάν διαπίστωναν ότι η γάτα τους ήταν άρρωστη.
-Το 60% των κηδεμόνων γάτας αναφέρει ότι η γάτα τους μισεί την επίσκεψη στον κτηνίατρο,
-Το 66% των κηδεμόνων γάτας αναφέρουν ότι αν δεν ήταν τόσο δύσκολο θα πήγαιναν τη γάτα τους στον κτηνίατρο πιο συχνά
-Το 38% των κηδεμόνων γάτας αναφέρουν ότι αγχώνονται στη σκέψη της επίσκεψης στον κτηνίατρο.
Η πραγματικότητα αυτή είναι ανησυχητική, ιδίως διότι αποκαλύπτουν ότι έχει επικρατήσει η εσφαλμένη αντίληψη ότι οι γάτες δεν χρειάζονται το ίδιο επίπεδο φροντίδας με τους σκύλους. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.
Η γάτα σας μπορεί να αποκρύψει με την μυστικιστική δεξιοτεχνία κατασκόπου μια σειρά από προβλήματα. Την στιγμή, δε, που παρουσιάζει συμπτώματα, μπορεί η ασθένεια να βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, καθιστώντας τη θεραπεία πιο δύσκολη, πιο δαπανηρή και πολλές φορές αδύνατη επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Αν αναλογιστούμε επίσης πως ένας χρόνος ζωής της γάτας ισούται με 7 περίπου ανθρώπινα χρόνια, είναι σαν να πηγαίναμε τα παιδιά στο γιατρό κάθε 7 χρόνια. Από την άλλη, μια προληπτική επίσκεψη στον κτηνίατρο μας μπορεί να αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους προβλήματα τα οποία αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής της γάτας μας και το προσδόκιμο όριο ζωής της.
Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλου και Γάτας», η «Pets Pro Academy – Ακαδημία Επαγγελμάτων Ζώων Συντροφιάς» και ο Κτηνίατρος, Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, ο πρώτος Έλληνας Συμπεριφoριολόγος Κτηνίατρος, στηρίζουν την προσπάθεια για την ανάδειξη της σημασίας τακτικών ιατρικών επισκέψεων στον κτηνίατρο από τους κηδεμόνες γάτας και το πρόγραμμα “Take Υour Cat to The Vet” της Royal Canin.
Με αυτόν τον τρόπο και τις εξετάσεις ρουτίνας μπορούν να εντοπιστούν τυχόν καλά κρυμμένες ασθένειες και να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Είναι δεδομένο ότι οι επισκέψεις της γάτας μας στον κτηνίατρο μας δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τη θεραπεία κάποιας ασθένειας ή την ανακούφιση από κάποιον πόνο, αλλά και προληπτικές εξετάσεις μία ή δύο φορές τον χρόνο, αφού αυτές προασπίζουν την ευζωία και την ποιότητα ζωής της γάτας μας.
Ο κτηνίατρος σας είναι σε θέση μέσω του ιστορικού τη συμπεριφορά της γάτας σας, το ιατρικό ιστορικό, της κλινικής εξέτασης και όλων των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων, να σας προτείνει τις κατάλληλες κτηνιατρικές και διαχειριστικές συμβουλές για τη γάτας σας βελτιώνοντας τη γενικότερη υγεία της.
Ακόμη και αν η γάτα σας φαίνεται ανήσυχη ή δείχνει να μην απολαμβάνει την επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορείτε να δημιουργήσετε το κλουβί μεταφοράς της ως έναν ασφαλή και ευχάριστο χώρο γι’ αυτήν.
Στο σπίτι ακόμα με την πόρτα από το κλουβί της ανοιχτή, βάλτε μέσα τα παιχνίδια της και το φαγητό της, και αργά και σταδιακά αυξήστε το χρόνο που θα κλείνετε την πόρτα του κλουβιού. Είναι μια διαδικασία που διαρκεί κάποιες μέρες, γι’ αυτό το σημαντικότερο είναι η γάτα μας να είναι χαλαρή και χαρούμενη καθόλη τη διαδικασία.
Στόχος μας πάντα είναι η γάτας μας μόνη της να μπαίνει μόνη της στο κλουβί μεταφοράς της έτσι ώστε να ξεπεράσει το άγχος που επιφέρει η επίσκεψη σε έναν άγνωστο χώρο, με εικόνες, οσμές ακόμη και ήχους που μπορεί να μην έχει έρθει σε επαφή ξανά.