Πώς ρούχα για το καλάθι των αχρήστων μετατρέπονται σε δημιουργίες ζωγραφισμένες στο χέρι

Μια κίνηση καλλιτέχνη από την Γκάνα σε αντίθεση με την «γρήγορη μόδα» (fast fashion) και το «περιβαλλοντικό ξέπλυμα».
Ρετάλια και ρούχα «δεύτερο χέρι« μετατρέπονται σε όλο χρώμα ρουχισμό
Instagram / theslumstudio
Ρετάλια και ρούχα «δεύτερο χέρι« μετατρέπονται σε όλο χρώμα ρουχισμό

«Αν είστε στον «παγκόσμιο βορρά» μη λέτε ότι δεν ξέρετε ότι οι δωρεές ρούχων καταλήγουν στην Αφρική» λέει ο Σελ Κοφίγκα καλλιτέχνης από την Γκάνα της Αφρικής και ιδρυτής του The Slum Studio. Σε αντίθεση με την «γρήγορη μόδα» (fast fashion) και το «περιβαλλοντικό ξέπλυμα», το The Slum Studio είναι μια φίρμα στην Άκρα η οποία συλλέγει ρετάλια και ρούχα δεύτερο χέρι από τις αγορές της Γκάνας και τα μετατρέπει σε όλο χρώμα ρουχισμό.

Προσφάτως, ο Κοφίγκα, του οποίου η «προϋπηρεσία» περιελάμβανε περφόρμανς, εγκαταστάσεις και αφηρημένο εξπρεσιονισμό, έδωσε συνέντευξη στο Designboom.

Μιλώντας για τη διαδικασία συλλογής του υλικού και την επαναχρησιμοποίησή του, εξηγεί: «Στην Άκρα, επισκέπτομαι πολλές αγορές. Μία από αυτές είναι η Κανταμάντο, γνωστή ως μια από τις μεγαλύτερες και με τη μεγαλύτερη κίνηση αγορές ρούχων δεύτερο χέρι στη Δυτική Αφρική. Είναι η κατάληξη εκατοντάδων δεματιών που κάθε εβδομάδα φτάνουν στη χώρα. Εδώ αρχίζω να καταγράφω (κουβεντιάζοντας με μεταπωλητές, τραβώντας φωτογραφίες, βίντεο κλπ) για να δημιουργήσω την ιστορία. Αυτό είναι το αφήγημα το οποίο αναπτύσσω εκ νέου σε διαφορετικές χρωματικές παλέτες και σύμβολα, που όλα σχετίζονται με την αγορά. Αρχίζω να συλλέγω χρησιμοποιημένα βαμβακερά υφάσματα, κουρτίνες και ρετάλια (όλα έρχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κορέα, τη Γαλλία, τη Γερμανία κλπ), τα φέρνω στο στούντιο, τα πλένω και τα ζωγραφίζω με το χέρι σε νέα υφάσματα και, στη συνέχεια, με τη βοήθεια των συνεργατών μου τα μετατρέπω σε νέα ρούχα. Αυτό γίνεται εδώ και δύο χρόνια. Σύντομα θα μετακομίσω στα χωράφια της ταπισερί και θα δοκιμάσω και το χέρι μου σε γλυπτά επίσης».

Ο Σέι Κοφίγκα έχει πει ότι το The Slum Studio ενδιαφέρεται για «την πολιτική της ένδυσης». Του ζήτησαν να εξηγήσει και να πει αν σε αυτό υπάρχει κάποιο ξεχωριστό μήνυμα προς τον «παγκόσμιο βορρά». «Θα έλεγα ότι είναι ένα συγκεκριμένο μήνυμα προς τον κόσμο και τις δομές εξουσίες που είναι υπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει όσον αφορά τη μαζική παραγωγή... ”Πολιτική” σημαίνει οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ένδυση. Βλέπω τα ρούχα ως το δεύτερο δέρμα μας, άρα έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς το υλικό ταξιδεύει μέσα από πολλά σώματα και καταλήγει να χρησιμοποιείται από ένα άλλο σώμα. Αυτό που το κάνει γοητευτικό είναι το πώς οι μεταπωλητές εδώ χρησιμοποιούν την ευφάνταστη δημιουργικότητά τους για να μετατρέψουν τα υλικά σε κάτι νέο και να το παρουσιάσουν σε εμάς. Το να το παρακολουθείς είναι σαν κυνήγι θησαυρού» είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ