Πώς σχηματίστηκαν οι γαλαξίες του σύμπαντος - Οι επιστήμονες λύνουν το μυστήριο

Οι «κοσμικές συγκρούσεις» πριν από 12 δισ. χρόνια θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την κατανόηση του σχηματισμού τους, λένε οι ερευνητές
.
.
Nasa/ESA/CSA/STScI

Οι συγκρούσεις γαλαξιών πριν από 12 δισεκατομμύρια χρόνια θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τον σχηματισμό των μεγαλύτερων γαλαξιών του σύμπαντος, σύμφωνα με μια μελέτη.

Μια έρευνα από αστρονόμους του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ελπίζει να λύσει αυτό που αποκαλούν «διαγαλαξιακό μυστήριο» για το πώς δημιουργήθηκαν οι ελλειπτικοί γαλαξίες.

Το πώς αυτοί οι γαλαξίες, που μοιάζουν με φουσκωμένα ποδοσφαιρικά σχήματα σε σχέση με το επίπεδο δίσκο του Γαλαξία μας, εμφανίστηκαν, αποτελεί αντικείμενο έρευνας για δεκαετίες.

Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Δρ. Annagrazia Puglis είπε ότι η ομάδα είναι κοντά στην απάντηση.

«Αυτές οι κοσμικές συγκρούσεις συνέβησαν πριν από περίπου 8 έως 12 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το σύμπαν ήταν σε μια πολύ πιο ενεργή φάση της εξέλιξής του. Τα ευρήματά μας μας φέρνουν πιο κοντά στη λύση ενός μακροχρόνιου μυστηρίου στην αστρονομία που θα αναθεωρήσει την κατανόησή μας για το πώς δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες στον πρώιμο κόσμο.»

Δουλεύοντας με το Παρατηρητήριο Purple Mountain στην Κίνα και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η ομάδα έχει αναλύσει περισσότερους από 100 γαλαξίες σχηματισμού αστέρων στο απομακρυσμένο σύμπαν χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, γνωστό ως Alma, στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ.Qing-Hua Tan, από το Παρατηρητήριο Purple Mountain, δήλωσε ότι η έρευνα χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική που εξέτασε τη διανομή του φωτός που εκπέμπουν απομακρυσμένοι και πολύ φωτεινοί γαλαξίες.

Είπε: «Αυτή είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη ότι οι σφαιροειδείς γαλαξίες σχηματίζονται άμεσα μέσω έντονων επεισοδίων σχηματισμού αστέρων που βρίσκονται στους πυρήνες απομακρυσμένων γαλαξιών. Οι αστροφυσικοί προσπαθούν να κατανοήσουν αυτή τη διαδικασία εδώ και δεκαετίες.»

«Αυτοί οι γαλαξίες σχηματίζονται γρήγορα - το αέριο απορροφάται προς τα μέσα για να τροφοδοτήσει τις μαύρες τρύπες και προκαλεί εκρήξεις αστέρων, οι οποίοι δημιουργούνται με ρυθμούς 10 έως 100 φορές πιο γρήγορα από ό,τι στον Γαλαξία μας.»

Οι επιστήμονες θα συνδυάσουν τα ευρήματά τους με δεδομένα που έχουν ληφθεί από τηλεσκόπια που βρίσκονται στους δορυφόρους James Webb και Euclid, καθώς και από τον Κινεζικό Διαστημικό Σταθμό, για να χαρτογραφήσουν τα αστρικά συστατικά των γαλαξιών.

Η Puglisi δήλωσε: «Αυτό θα μας δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πρώιμου σχηματισμού των γαλαξιών και θα εμβαθύνει την κατανόησή μας για το πώς έχει εξελιχθεί το σύμπαν από την αρχή του χρόνου.»

Δημοφιλή