Το ΔΝΤ με τις τελευταίες εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία κάνει άλλο ένα βήμα σύγκλισης προς τις (θετικές για την Ελλάδα) εκτιμήσεις των Ευρωπαίων, δείχνοντας ταυτόχρονα ποια είναι η διάθεσή του ενόψει της ουσιαστικής συζήτησης και απόφασης για την διευθέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Στην κυβέρνηση είδαν θετικά την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, καθώς αφενός είναι πιο ευνοϊκές για την Ελλάδα σε σχέση με τις προηγούμενες αφετέρου δεν φέρνει πιο κοντά μέτρα.
Στην πραγματικότητα, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες που γνωρίζουν τις οικονομικές εξελίξεις, έχει αποκλειστεί από όλους κάθε πιθανότητα για νέα μέτρα. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα», ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2018 ήταν 2,2%. Και η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ είναι για πλεόνασμα 2,9%. Παράλληλα το ΔΝΤ εκτιμά από το 2019 και μετά η Ελλάδα θα πιάνει το στόχο του 3,5%. Ο στόχος αυτός θεωρείται υψηλός παρά το ότι η Ελλάδα με το μνημόνιο της ΝΔ είχε δεσμευθεί για πλεονάσματα του 4,5% και του 4,2%.
Πάντως η πολιτική παρατήρηση που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι το Ταμείο ήταν και είναι αναξιόπιστο στις προβλέψεις του. «Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδεδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα», επισημαίνει κυβερνητική πηγή.
Και ο Δ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι «το ΔΝΤ, ό,τι κι αν πει, έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης». Υπογραμμίζει ακόμη ότι «το ΔΝΤ, αυτή τη στιγμή, όποια πρόβλεψη κι αν κάνει, νομίζω ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του, μετά και τις προβλέψεις που είχε κάνει για το 2015, για το 2016, για το 2017, οι οποίες ήταν υποεκτιμημένες, αλλά και μετά τις προβλέψεις που έκανε για τα πρώτα δύο προγράμματα, τα οποία ήταν υπερεκτιμημένα».