Πώς θα διατεθούν 700 εκατ. από το υπερπλεόνασμα: Ενίσχυση επιχειρήσεων και νησιών υποδοχής προσφύγων

350 εκατ. μάλλον θα διατεθούν για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη.
Jacek Kita via Getty Images

Ένα ποσό που προσεγγίζει τα 700 εκατ ευρώ και προκύπτει από το υπερπλεόνασμα και το αδιάθετο αποθεματικό του Δημοσίου καλείται να διαχειριστεί το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου αυτά τα χρήματα να διατεθούν και με τη μορφή μερίσματος για την ενίσχυση συγκεκριμένων πολιτών αλλά και για την τόνωση της Οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προτάσσει την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, καθώς προσανατολίζεται στο να διαθέσει περί τα 350 εκατ ευρώ για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη. Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο το ποσό αυτό να μοιραστεί ισόποσα στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Σκέψεις υπάρχουν επίσης ένα ποσό της τάξης των 30-35 εκατ ευρώ να πάει στους κατοίκους των νησιών που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Ανακοινώσεις δεν αναμένονται πριν τις αρχές Δεκεμβρίου καθώς στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιήσουν την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών και στη συνέχεια να καταλήξουν στο τελικό ύψος του ποσού που θα μπορέσει να διατεθεί ως επιπλέον μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αλλά και στήριξης ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ήταν κάτι περισσότερο από θετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει στα 5,75δισ ευρώ, έναντι στόχου για 2,31δισ ευρώ. Ήδη δηλαδή τα στοιχεία δείχνουν ότι το έτος θα κλείσει με υπερπλεόνασμα, καθώς θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Αν προσπεράσει κανείς το στοιχείο ότι τα χρήματα με τα οποία δημιουργείται το υπερπλεόνασμα είναι χρήματα που έχει στερηθεί η αγορά και όχι επιπλέον «πλούτος» που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Οικονομία, αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες πολίτες υπερφολογούνται με ιδιαίτερα υψηλούς φόρους με αποτέλεσμα κάθε μήνα να καταγράφεται υπέρβαση του στόχου των εσόδων.

Στο δια ταύτα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις για το ποσό που θα κατευθυνθεί σε ένα επιπλέον κονδύλι με μέτρα τόνωσης της οικονομίας και στήριξης των ασθενέστερων. Ωστόσο, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι από το υπερπλεόνασμα να διατηρηθεί και ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάγκες εκτός προγράμματος.

Άλλωστε, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, το επιπλέον ποσό το οποίο θα προκύψει από το υπερπλεόνασμα θα προστεθεί στις ήδη αποφασισμένες δράσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα έχουν ήδη κοστολογηθεί η προκαταβολή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και η μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων (από το 100% στο 95%).

Με αυτά τα δεδομένα το ακριβές ύψος των επιπλέον παρεμβάσεων και ειδικά του κοινωνικού μερίσματος δεν θα αποτυπώνονται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα είναι κοντά και ίσως λίγο υψηλότερος από τα 346 εκατ ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και ένα μέρος από τις αδιάθετες δαπάνες του αποθεματικού το οποίο αγγίζει τα 310 εκατ ευρώ, εάν δεν υπολογίσουμε σε αυτό τα περίπου 70 εκατ ευρώ που θα καλύψουν την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Μέρος του υπερπλεονάμστος θα κατευθυνθεί και στη κάλυψη του ποσού που χρωστάει το Δημόσιο στη ΔΕΗ από το κονδύλι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και έχουν προσδιοριστεί σε έως 200 εκατ. ευρώ.

Δημοφιλή