Πώς θα έμοιαζε ο κόσμος μας εάν εξαφανίζονταν οι άνθρωποι

Η εικόνα ενός πλανήτη χωρίς εμάς.
Davide Zanin via Getty Images

Πρόκειται για ένα πολύ κλασικό «post apocalyptic» σενάριο, οικείο στους φίλους της επιστημονικής φαντασίας: Η ανθρωπότητα πρακτικά εξαφανίζεται από το πρόσωπο του πλανήτη (είτε στο σύνολό της, είτε στο μεγαλύτερο ποσοστό της)- και ως εκ τούτου, η εικόνα του κόσμου αλλάζει δραστικά.

Πώς θα έμοιαζε η Γη χωρίς τους ανθρώπους; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει βίντεο του BBC, με βάση επιστημονικές συμβουλές του Φίλιπ Γουΐλερ, επιστήμονα του Open University.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως οι άνθρωποι ξαφνικά εξαφανίζονται (χωρίς να μεσολαβεί πχ κάποια πυρηνική καταστροφή). Εντός ολίγων ημερών, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης σταματούν να λειτουργούν, καθώς τα καύσιμα εξαντλούνται και δεν υπάρχει κανείς να λειτουργήσει τους μηχανισμούς. Εντός λίγων εβδομάδων, οι σήραγγες που βρίσκονται κάτω από όγκους νερού πλημμυρίζουν. Ακόμη, χωρίς θέρμανση ή κλιματισμό, εμφανίζεται και συγκεντρώνεται μούχλα σε σπίτια και γραφεία, ενώ σωληνώσεις αρχίζουν να σπάνε λόγω πάγου.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες η βλάστηση αρχίζει να «καταλαμβάνει» τα κτίρια. Με το πέρασμα του χρόνου, αρχίζουν να θολώνουν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ πόλης και εξοχής, και η άγρια πανίδα «αποικίζει» πόλεις και χωριά (μια πολύ συνηθισμένη εικόνα σε post apocalyptic ιστορίες). Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλύπτονται από άγρια βλάστηση και στη συνέχεια δέντρα. Τα μέταλλα διαβρώνονται και τα πλαστικά να διαλύονται σε μικρά κομμάτια, ωστόσο το ανοξείδωτο ατσάλι, δομές από μπετόν και τεράστιοι αριθμοί από ελαστικά αυτοκινήτων παραμένουν. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις σταδιακά καταρρέουν, μολύνοντας τα οικοσυστήματα των περιοχών τους και προκαλώντας θανάτους και μεταλλάξεις ζώων- δημιουργώντας νέες γραμμές εξέλιξης. Στο μεταξύ, μικρότερα φυτά αρχίζουν να προκαλούν ρωγμές σε αυτοκινητοδρόμους. Τα κουνούπια ευημερούν. Είδη που κινδύνευαν έχουν την ευκαιρία και τον χώρο για να πολλαπλασιαστούν ξανά, και κάποια μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε περιοχές από όπου είχαν εξαφανιστεί (πχ λιοντάρια και ελέφαντες επιστρέφουν στην Ευρώπη).

Στους ωκεανούς εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικών, σχηματίζοντας ακόμα και «νησίδες». Πιθανό ενδεχόμενο είναι και η εξέλιξη βακτηρίων τα οποία μπορούν να τρώνε το πλαστικό, αλλά αυτό είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Όσον αφορά στην ατμόσφαιρα, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα απορροφάται από την πυκνή βλάστηση, προκαλώντας πτώση των θερμοκρασιών ανά τον πλανήτη, και μείωση της στάθμης της θάλασσας. Καθώς τα χημικά διασπώνται και βυθίζονται στη Γη, οι ποταμοί καθαρίζουν. Γενικά, η χλωρίδα και η πανίδα ευημερούν.

Το τελικό συμπέρασμα είναι σαφές: Ο πλανήτης θα επιβίωνε, ίσως και να ευημερούσε χωρίς τον άνθρωπο- ωστόσο το είδος μας θα είχε αφήσει τα σημάδια του, τα οποία θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου.

Δημοφιλή