Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα το αίτημα προς την αμερικανική βιομηχανία για την υποβολή προτάσεων για το USDV (US Deorbit Vehicle)- το διαστημόπλοιο που προορίζεται να βγάλει εκτός τροχιάς με ασφάλεια τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης απόσυρσής του.
Από το 1998, πέντε διαστημικές υπηρεσίες (Η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η ιαπωνική JAXA, η NASA και η ρωσική Roscosmos) έχουν δραστηριοποιηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να βασίζεται στη συνεργασία και τη συμβολή όλων για να λειτουργεί σωστά. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι χώρες που συμμετέχουν στον ΕΟΔ έχουν δεσμευτεί για τη συνέχιση της λειτουργίας ως το 2030 και η Ρωσία τουλάχιστον ως το 2028.
Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ο σταθμός θα τεθεί ελεγχόμενα εκτός τροχιάς για να αποφευχθούν κατοικημένες περιοχές. Η ασφαλής απόσυρση του σταθμού αποτελεί κοινή ευθύνη και των πέντε διαστημικών υπηρεσιών μέσω συνεργασιών και συμβολών με βάση το ποσοστό ιδιοκτησίας που αντιστοιχεί στην κάθε υπηρεσία. Στο μέλλον οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μεταβιβάσουν τις επιχειρήσεις τους σε χαμηλή τροχιά σε ιδιωτικές εταιρείες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η NASA και οι συνεργάτες της μελέτησαν τι απαιτείται για να τεθεί εκτός τροχιάς ο σταθμός και ανέπτυξαν μια προκαταρκτική στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης που αξιολογούσε τη χρήση διαστημοπλοίων Progress της Roscosmos προς υποστήριξη της επιχείρησης εκτροχιασμού. Αυτό που υποδεικνύεται τώρα είναι πως ένα νέο διαστημόπλοιο θα παρείχε αυξημένες δυνατότητες, και η NASA ζητά πλέον σχετικές προτάσεις.
Το USDV θα εστιάζει στην τελική δραστηριότητα εκτροχιασμού. Θα είναι ένα νέο σχέδιο ή τροποποίηση ενός παλιού, που θα πρέπει να λειτουργήσει στην πρώτη του πτήση. H ανάπτυξη, η δοκιμή και η πιστοποίησή του αναμένεται να πάρουν χρόνια.