Το κύμα καύσωνα σημαίνει περίοδος ασυνήθιστα υψηλής θερμοκρασίας που διαρκεί από δυο ημέρες ή περισσότερο και συχνά συνδυάζεται με υπερβολική υγρασία.
Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη και θανατηφόρα. Στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώνονται περίοδοι με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει το κοινό για τα μέτρα προστασίας και για τις πρώτες βοήθειες από το ενδεχόμενο ενός καύσωνα προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική έκθεση στη ζέστη και να προληφθεί:
- Η αφυδάτωση του οργανισμού
- Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία που είναι απειλητικές για την υγεία και τη ζωή των ατόμων
Ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει - μεταξύ άλλων - να πίνουμε άφθονα υγρά, να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, την απ’ευθείας έκθεση στον ήλιο και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Να παραμείνουμε σε δροσερά μέρη, αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός και να χρησιμοποιήσουμε αν είναι εφικτό, κλιματιστικά ή ανεμιστήρα κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας. Τέλος, να κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας.
Για να αποφύγουμε τις ασθένειες που συνδέονται με την υψηλή θερμοκρασία - όπως η θερμοπληξία - υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε όσο πλησιάζουν τα πρώτα κύματα καύσωνα. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να παραμείνουμε δροσεροί στο σπίτι και ετοιμαστούμε κατάλληλα για τον καύσωνα;
Να ελέγξουμε τον κλιματισμό
Η καλύτερη προστασία κατά των ασθενειών από υπερβολική θέρμανση, είναι ο κλιματισμός, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Νοσημάτων. Αν το σπίτι είναι κλιματιζόμενο, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο διασφαλίζοντας ότι η μονάδα λειτουργεί σωστά πριν ζεστάνει κι άλλο ο καιρός. Ας συμβουλευτούμε έναν επαγγελματία κλιματισμού για να συντηρούμε το air condition κάθε χρόνο ή μπορούμε να το ελέγχουμε και μόνοι μας, αρκεί να κλείνουμε την μονάδα.
Πώς θα διατηρήσουμε δροσιά χωρίς κλιματισμό
Σε περίπτωση που δεν έχουμε κλιματιστικό, μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι δροσερό, ακολουθώντας τα εξής βήματα:
- Ας ενεργοποιήσουμε τους ανεμιστήρες οροφής και τους φορητούς ανεμιστήρες ενώ βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο. Οταν φύγουμε από το δωμάτιο, θα πρέπει να τους απενεργοποιήσουμε. Ας βεβαιωθούμε ότι ο ανεμιστήρας οροφής περιστρέφεται αντίστροφα προς τη φορά του ρολογιού καθώς κοιτάμε προς τα πάνω, ώστε να κινείται περισσότερο δροσερός αέρας προς τα κάτω αντί προς τα πάνω. Ωστόσο αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, δεν θα πρέπει να αφήνουμε τον αέρα από τους ανεμιστήρες να φυσά κατευθείαν προς εμάς, επειδή μπορεί να αφυδατωθούμε γρήγορα.
Να καλύψουμε τα παράθυρα από όπου έρχεται πολύ ήλιος
Για να αποτρέψουμε τις αχτίδες του ήλιου να εισχωρήσουν στο σπίτι και να φέρουν ζέστη, θα πρέπει να διατηρούμε κλειστά τα παντζούρια σε τζαμαρίες και παράθυρα, κατά την διάρκεια της ημέρας. Περίπου το 76% του ηλιακού φωτός που διέρχεται από παράθυρα με διπλά τζάμια μετατρέπεται σε θερμότητα, σύμφωνα με το Τμήμα Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προτείνεται επίσης η κάλυψη των παραθύρων με ένα αντανακλαστικό κάτοπτρο.
Να διατηρήσουμε το νερό στο ψυγείο
Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα. Το πόσιμο νερό βοηθά στην αντικατάσταση των υγρών που χάνουμε μέσω της εφίδρωσης. Η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να έχει διπλό όφελος λόγω της ενυδάτωσης, ενώ παράλληλα μας δροσίζει. Επιπλέον, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να πίνουμε νερό, πριν διψάσουμε. «Σε περίπτωση που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, τότε πιθανόν να χάσαμε πολλά υγρά από το σώμα», λέει ο δρ. Μαρκ Κονρόι.
Κατά την διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα συμπτώματα της ασθένειας που σχετίζεται με την θερμότητα. Η εξάντληση που αισθανόμαστε μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα ακόμα και θάνατο, αν δεν ληφθεί άμεση ιατρική βοήθεια.
Πηγή: Insider