Συχνά φιλοδοξούμε να ξυπνάμε κάθε πρωί τόσο κεφάτοι και ανανεωμένοι όπως οι χαρακτήρες μιας κινηματογραφικής ταινίας, όμως αντί αυτού δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε από το ζεστό μας πάπλωμα και μερικές φορές από το μυαλό μας περνάει η σκέψη να μην πάμε στην δουλειά; Κι′ ομως υπάρχουν τρόποι που θα μας εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε το πρωί για να ξεκινήσει καλά η μέρα και να μην έχουμε άσχημη ψυχολογία.
Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου συμβουλεύουν:
- Να ανακαλύψουμε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο οργανισμός μας και να τον προγραμματίσουμε. Για τους ενήλικες, οι ειδικοί συμβουλεύουν επτά με εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα, λέει ο Ναθάνιελ Γουάτσον, συνδιευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Υπνου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Για να καταλάβετε πόσες ώρες ύπνου αρκούν μεταξύ των επτά με εννέα ωρών, ένα καλό πείραμα είναι να πάτε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα και να ξυπνήσετε από μόνοι σας, χωρίς τη βοήθεια από το ξυπνητήρι. Στη συνέχεια, υπολογίστε πόσες ώρες ύπνου είναι αρκετές για εσάς».
- Να διατηρήσουμε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. «Στοχεύστε να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα», συμβουλεύει ο γιατρός Τσαρλς Σέισλερ.
- Να μην πατήσουμε την αναμονή (snooze) στο ξυπνητήρι. «Αν πατάτε το snooze κάθε δέκα λεπτά ξανά και ξανά, τότε έχετε χαλάσει τον ύπνο σας. Αυτά τα δέκα επιπλέον λεπτά δεν εξασφαλίζουν την ξεκούραση που χρειάζεστε, ούτε μια καλύτερη ποιότητα στον ύπνο. Αν παραμείνετε ξύπνιοι μέχρι αργά, είναι καλύτερα να ξυπνήσετε όταν σταματήσει το ξυπνητήρι και να κοιμηθείτε στην συνηθισμένη ώρα ύπνου την ίδια νύχτα, ώστε να βρείτε πάλι τον ρυθμό σας», λέει ο Σέισλερ.
- Να αποφύγουμε τo ποτό πριν τον ύπνο. «Κι ενώ το ποτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου και το επόμενο πρωί να ξυπνήσετε με θολή όραση. Για παράδειγμα μπορεί να σας εμποδίσει από έναν βαθύ ύπνο, μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας, ακόμα και να σας κάνει να επισκεφτείτε την τουαλέτα πιο συχνά», συμπληρώνει ο Σέισλερ.
- Να αναζητήσουμε βοήθεια αν πιστεύουμε ότι πάσχουμε από διαταραχή ύπνου. «Αν διατηρείτε ένα πιστό πρόγραμμα ύπνου, διάρκειας μεταξύ επτά με εννέα ώρες, όπως συμβουλεύουμε και συνεχίζετε να ξυπνάτε νωρίς, πιθανόν να έχετε διαταραχή ύπνου. Η δυσκολία να κοιμηθείτε, να μην διακόψετε τον ύπνο ή να ξυπνήσετε πολύ νωρίς το πρωί, μπορεί να είναι σημάδια αϋπνίας. Μιλήστε με τον γιατρό σας, αν συνειδητοποιήσετε ότι πάσχετε από διαταραχή ύπνου. Εκείνος ίσως σας οδηγήσει σε ειδικό ύπνου που μπορεί να εμβαθύνει στο πρόβλημά σας και να σας βοηθήσει άμεσα».
Πηγή: Mic