Πώς θα γυμναστούμε στην καραντίνα

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για την σωματική και ψυχική μας υγεία.
Γιόγκα στο σπίτι με τη βοήθεια διδασκαλίας μέσω υπολογιστή.
YakobchukOlena via Getty Images
Γιόγκα στο σπίτι με τη βοήθεια διδασκαλίας μέσω υπολογιστή.

Για πολλούς είναι δύσκολο να προσαρμοστούν - και να παραμείνουν ψύχραιμοι - στους συνεχώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς και την πολιτική για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού από χώρα σε χώρα. Τα σχολεία, τα κέντρα διασκέδασης, οι καφετέριες, τα καταστήματα έχουν κλείσει, πόλεις και ολόκληρες χώρες βρίσκονται σε καραντίνα σε μια προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και προφύλαξης των κατοίκων.

Τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας, είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, να κάνουμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν όπως η παρακολούθηση ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, η ανάγνωση βιβλίων, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η συγγραφή. Οσον αφορά όμως τη φυσική μας κατάσταση, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές. Η καλή φυσική κατάσταση είναι ένας σημαντικός μηχανισμός αντιμετώπισης μιας δυσάρεστης κατάστασης για όσους πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή, τα συμπτώματα της οποίας είναι πιο έντονα σε περιπτώσεις όπως η πανδημία. Ταυτόχρονα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ασφάλεια και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι προτεραιότητα. Πώς λοιπόν μπορούμε να παραμείνουμε σωματικά υγιείς εν μέσω πανδημίας;

Η γυμναστική σε χώρο του σπιτιού μας είναι η μόνη λύση που θα μας κάνει καλό στο σώμα και την ψυχή. Και μπορούμε να αθληθούμε μόνοι μας, χωρίς τις οδηγίες γυμναστή, αλλά με τη βοήθεια σχετικών βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Αν πάλι υπάρχουν στο σπίτι όργανα γυμναστικής, τότε ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για άθληση στο σπίτι.

1. Διατήρηση της ρουτίνας. Κι ενώ οι έξοδοι από το σπίτι έχουν περιοριστεί και η ρουτίνα έχει «χαλάσει», είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια και στο σπίτι, στη νέα μας ζωή. Αν εργαζόμαστε από το σπίτι, είναι σημαντικό να σηκωνόμαστε το πρωί, να ντυνόμαστε, να καθαρίζουμε τον προσωρινό χώρο εργασίας, να τρώμε υγιεινά και να δουλεύουμε με διαλείμματα - όπως θα κάναμε αν βρισκόμασταν στο γραφείο.

2. Ασκήσεις στο σαλόνι. Η νοσοκόμα Σούζι Μπλιζντέιλ συμβουλεύει στο Good House Keeping ότι αν τεντώνουμε τα άκρα μας τακτικά και κάνουμε μικρές ασκήσεις γιόγκα στο σαλόνι, αποφεύγουμε τις δύσκαμπτες αρθρώσεις και βοηθάμε στη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Αν κάποιος δεν γνωρίζει τις βασικές ασκήσεις της γιόγκα, μπορεί να συμβουλευτεί τα βίντεο διδασκαλίας στο Youtube.

3. Χόμπι που απαιτούν κινητικότητα. Αν δεν είμαστε φαν της γιόγκα, η εναλλακτική λύση είναι να ξεκινήσουμε κάποιο χόμπι που απαιτεί κίνηση στα χέρια ή τα πόδια. Η Μπλιζντέιλ προτείνει το κέντημα, την κεραμική, τη δημιουργία κεριών, την εκμάθηση μουσικού οργάνου, το γράψιμο, την μαγειρική και το ψήσιμο.

4. Αρση ελαφρών αντικειμένων. «Δεν χρειάζεται να σηκώνουμε βάρη όπως κάνουμε στο γυμναστήριο, αλλά ας προσπαθήσουμε να τεντώσουμε χέρια και πόδια, κρατώντας ένα ελαφρύ αντικείμενο που θα μας βοηθήσει στην αποτελεσματική άσκηση», συμβουλεύει η νοσοκόμα.

5. Πνευματική άσκηση. Η Μπλιζντέιλ, εκτός από τη σωματική άσκηση, συνιστά και την πνευματική. «Τα παζλ, το σουντόκου, τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα σταυρόλεξα ή τα τηλεπαιχνίδια γνώσεων διατηρούν το μυαλό μας σε εγρήγορση».